Kino Lumière štartuje lákavým programom

SFU resizeKino Lumière v aktuálnom roku stavia opäť na svojej dramaturgii, ktorá oslovuje čoraz väčšiu skupinu divákov a záujemcov o kvalitnú kinematografiu. Potvrdiť to môže aj svojím januárovým programom. Kino spúšťa nový vzdelávací cyklus  Filmový kabinet, prináša prehliadku filmov ocenených Európskymi filmovými  cenami za uplynulý rok, predstaví vlaňajšiu dlhometrážnu slovenskú tvorbu  a uvedie špeciálne bloky projekcií pod názvom Filmové krvinky.

Dve januárové večery Filmové krvinky sú sprievodným programom k aktuálnej výstave KRV v Slovenskej národnej galérii (SNG). Nadväzujú na úspešné premietania filmov k projektu Prerušená pieseň, tentoraz však výber filmov podliehal inej téme. Dramaturgička cyklu, filmová teoretička Eva Filová, ktorá bude divákov oboma večermi sprevádzať, vybrala Krvava pani 007 resizena január Krvavú pani Viktora Kubala, ktorá sa premietne s krátkym filmom Mimotelový obeh Vojtecha Andreánskeho, a snímku Kopytem sem, kopytem tam Věry Chytilovej, uvádzanú s krátkym filmom Pozor AIDS! Kazimíra Barlíka. Obe projekcie sú naplánované na posledné dva utorky v januári a celý cyklus bude pokračovať až do konca marca.

 

Do svojho aktuálneho programu zaradili dramaturgovia Kina Lumière aj dve mini prehliadky. Prvú Slovenský dlhometrážny film 2012 pripravili pri príležitosti hodnotenia domácej tvorby slovenskými filmovými vedcami a kritikmi, publikovaného už tretí rok v mesačníku o filmovom dianí na Slovensku Film.sk. Ide o slovenské a majoritne slovenské koprodukčné dlhometrážne diela. V januári kino premietne filmy z druhého polroka, a to Až do mesta Aš Ivety Grófovej, Cigáni idú do volieb Jara Vojteka, Od Fica do Fica Zuzany Piussi, Tak fajn Paľa Janíka ml. a Zvonky šťastia Marka Šulíka a Jany Bučky. Na filmy prvého polroka si diváci počkajú do februára. Názov druhej prehliadky znie 5x Európske filmové ceny 2012, ktorá počas posledných piatich januárových dní ponúkne výber z najlepších súčasných európskych filmov, ocenených v decembri minulého roka. Diváci uvidia tituly Alois Nebel Tomáša Luňáka, Hanba Steva McQueena, Hon Thomasa Vinterberga, Jeden musí z kola von Tomasa Alfredsona a najúspešnejší európsky film Láska Michaela Hanekeho. Premiérovo Kino Lumière laska amour haneke resizeuvedie tento mesiac novinky Cézar musí zomrieť v réžii bratov Tavianiovcov, Kráľovská aféra Nikolaja Arcela, Kura na slivkách Marjane Satrapi a Vincenta Paronnauda a prvé dve tohtoročné domáce premiéry Krehká identita Zuzany Piussi a Ďakujem, dobre Mátyása Priklera.

 

V tradičných cykloch kino ponúkne napríklad filmy zo 60. rokov minulého storočia Hotel pro cizince Antonína Mášu, Já, truchlivý bůh Antonína Kachlíka, Jak sek krade milion Jaroslava Balíka a Žert Jaromila Jireša. Patria do cyklu Archívne kino a združuje ich téma Tragédia irónie. Všetky sú vyrozprávané so silným ironickým podtextom a ten v príbehu dostáva vždy tragický rozmer. Já, truchlivý bůh a Žert sú spracovaním próz Milana Kunderu, zvyšné dva filmy Jak se krade milion a Hotel pro cizince sú zasa príkladom mnohých absurdných situácií. Cyklus Kino Ikon Plus v januári uvedie argentínsku snímku Paula Cautiva v réžii Fernanda Ayalu z roku 1963, ktorá sa odohráva v Buenos Aires  a poukazuje na rozpor medzi tradicionalizmom a modernizáciou, medzi stagnáciou a pokrokom v Argentíne v prvej polovici 60. rokov minulého storočia. V januárových výročiach kino v programe nezabudlo na francúzskeho kultového herca Louisa de Funésa, francúzskeho režiséra Rogera Vadima a na ruského velikána réžie Sergeja Ejzenštejna.

 

V januári Kino Lumière otvorí nový prehľadový cyklus o dejinách svetovej a slovenskej kinematografie Filmový kabinet. Tvoria ho projekcie vybraných diel raného filmu, snímok pred - i povojnového obdobia, nových vĺn a hnutí až po súčasnosť, spojené s výkladom filmu a odborným úvodom. Jeho dramaturgovia a lektori Michal Michalovič a Juraj Oniščenko na obdobie od januára do mája 2013 pripravili pod názvom Od zrodu po Kristove roky prvý semester, ktorý zahŕňa desať prednášok, spojených s premietaním. Prvá pod názvom Vznik filmu sa uskutoční 24. januára o 18.00 hod. a počas nej sa odpremietajú „prvý slovenský film“ Únos Eduarda Schreibera a rané filmy Charlieho Chaplina.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.