Hanákove filmy vydalo na DVD francúzske vydavateľstvo

SFU resizeŠtyri filmy významného slovenského režiséra Dušana Hanáka sa dostanú k divákom vo francúzsky hovoriacich krajinách. Francúzske vydavateľstvo Malavida, ktoré sa zameriava na vydávanie a distribúciu DVD nosičov nekomerčných európskych diel, sa rozhodlo do svojej dramaturgie zaradiť jeho snímky 322, Obrazy starého sveta,Ružové sny a Ja milujem, ty miluješ. Je to druhá štvorica filmov zo zlatého fondu slovenskej kinematografie, ktorú vydáva spomínané vydavateľstvo a ktorá dokazuje, že aj naše filmy sú rovnocenným partnerom kvalitných európskych diel. Slávnostný krst DVD nosičov sa uskutoční vo štvrtok 28. júna 2012 o 19.30 hod. v bratislavskom Kine Lumiére a bude spojený s projekciou dokumentu Obrazy starého sveta.

Vydavateľstvo Malavida sa od roku 2006 špecializuje na vydávanie DVD edícií európskych filmov zo 60. rokov. Slovenské filmy zaradilo do svojho dramaturgického plánu v roku 2010, keď vydalo štyri snímky Slnko v sieti Štefana Uhra, Boxer a smrť Petra Solana, Kristove roky a Vtáčkovia, siroty a blázni Juraja Jakubiska. Ako dôvod ich vydania vtedy riaditeľ vydavateľstva Malavida, Lionel Ithurralde, uviedol, že „boli sme ohúrení ich kvalitou, aj keď vo Francúzsku nie sú známe“. Aktuálne vydanie DVD nosičov s filmami Dušana Hanáka je prirodzeným pokračovaním tejto línie, ktorú podľa Ithurraldea charakterizuje „celková vysoká kvalita filmov, provokatívny tón, estetická a scenáristická dômyselnosť, a tiež skutočnosť, že možností vidieť tieto filmy je stále menej“. Vďaka jeho vydavateľstvu v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom (SFÚ) sa teraz dostanú do distribúcie vo Francúzsku, Švajčiarsku a v Belgicku. Slovenská kinematografia tak má jedinečnú možnosť ukázať, že je adekvátnou súčasťou dejín európskeho filmu a kvalitou porovnateľná s významnými európskymi kinematografiami.

 

DVD kolekcia filmov Dušana Hanáka vychádza v pôvodnom znení s anglickými a francúzskymi titulkami, každé DVD pritom obsahuje aj bonusy, ktoré tvorí jeden Hanákov krátky film (v pôvodnom znení s francúzskymi titulkami) a dobové ohlasy, rozhovory a štúdie. DVD s Hanákovým celovečerným debutom 322 (1969) obsahuje krátky film Omša aj rozhovor s režisérom a kritický text estetika a filmového teoretika Petra Michaloviča. Bonusom na DVD s dnes už kultovým dokumentárnym filmom Obrazy starého sveta (1972) je krátky dokument Artisti, nachádza sa na ňom tiež ďalší rozhovor s Dušanom Hanákom a texty od francúzskej teoretičky umenia Sonie de Puineuf a českého filmového teoretika, historika a estetika Jana Bernarda. DVD s divácky obľúbeným filmom Ružové sny (1976) má v bonusovej výbave dokument Prišiel k nám Old Shatterhand, obsahuje aj rozhovor s Hanákom a kritický text od filmovej historičky Jeleny Paštékovej. Štvrté DVD s filmom Ja milujem, ty miluješ (1980) dopĺňa ďalší z Hanákových krátkych dokumentov Učenie a prináša texty Jana Bernarda a filmového teoretika Martina Šmatláka.

 

Viac: www.malavidafilms.com

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.