V nemilosti (The Unforgivable)

Milost resizeRuth Slater (Sandra Bullock) bola po dvadsiatich rokoch strávených vo väzení prepustená na slobodu. Opätovne sa snaží zaradiť sa do spoločnosti a vrátiť sa k predošlému spôsobu života. To však vôbec nie je také jednoduché, akoby sa na prvý pohľad mohlo zdať. Nevie odpútať od minulosti, ktorá ju dvadsať rokov prenasleduje. Navyše, spoločnosť ju neprijíma a vždy berie len ako „vrahyňu prepustenú na slobodu“. Jediné, čo jej ostalo je viera v to, že sa jej podarí stretnúť s jej mladšou sestrou, ktorú pred mnohými rokmi musela opustiť.

V snímke V nemilosti sa s Ruth prvýkrát stretávame priamo vo väzení. Po dlhých rokoch je konečne prepustená na slobodu. Jej situácia je však o ešte niečo zložitejšia. Musí sa pravidelne hlásiť u striktného vyšetrovateľa Vincenta Crossa (Rob Morgan). To, čo chce Ruth najviac a, Milost2 resizesamozrejme, by to nemala ani len skúšať, je vyhľadať svoju sestru Kate. Vyše dvadsať rokov o nej nevie vôbec nič. Ani len to, či je nažive. Robí všetko preto, aby sa jej to napokon podarilo. Ruth väzenie zocelilo, respektíve odcudzilo od okolitého sveta. Je neschopná dôverovať ľuďom a spolieha sa jedine na seba. Žije pre svoje dve práce, pomaly sa zbližuje so svojím kolegom a buduje kontakty, ktoré by ju mohli dostať o niečo bližšie k vytúženému stretnutiu. Vzhľadom na to, za čo bola Ruth v minulosti odsúdená, nie je akurát populárnou osobou na vytváranie akýchkoľvek väzieb. Tam vonku sa nachádza i niekoľko tých, ktorí nechcú, aby vôbec ostala nažive.

Sandra Bullock je v postave Ruth naozaj pozoruhodná. Jej dlhý „pobyt“ vo väzení reflektuje najmä jej strhaná tvár. A nielen to. Jej herecké umenie spočíva v jej tichom zúfalstve. Vo filme toho síce spočiatku nenahovorí veľa, no tieto mĺkve dialógy sú naozaj Milost3 resizeveľavravné a krásne. To, že sa nechce opäť dostať do problémov a väzenia úplne autenticky reflektuje aj reč jej tela. Odhodlanie a frustrácia z nemožnosti dostať sa bližšie k jednotlivým informáciám o jej sestre, sú čoraz viac expresívne. Jej pretrvávajúci boj voči systému zvýrazňuje jej každodenná rutina a monotónnosť všedných dní. Po dvadsaťročnej prestávke akoby len potichu prežívala v divokom svete prítomnosti.

Aby príbeh o snahe zúfalej ženy nájsť svoju sestru nebol taký plochý, tvorcovia ho zahalili jemným rúškom tajomstva. Život pred tým, ako sa Ruth dostala do väzenia, sa divákom postupne odkrýva v jemných reminiscenciách. V dlhších retrospektívach sa dozvedáme o jej rodinnom zázemí a o tom, ako sa jednotlivé udalosti pred tým, než ju zatkla polícia odohrali. Čím bližšie sme na konci filmu, tým viac nám jednotlivé kúsky puzzle začínajú Milost7 resizedo seba zapadať a vytvárať jeden komplexný príbeh. Samozrejme, niektorí diváci si ho pospájajú omnoho skôr, ako bolo zámerom tvorcov, no aj napriek tomu, nestráca na intenzite.

Niektoré záblesky z Ruthinej minulosti boli pomerne nadužívané. Ich zjavnou úlohou bolo najmä zvyšovanie napätia a gradácie deja pred jeho vyvrcholením, no pôsobili až priveľmi repetitívne. Namiesto nich by som si mnohí diváci radšej vychutnali hlbší prienik do jednotlivých vzťahov Ruth s niekoľkými vynikajúcimi vedľajšími postavami. S jej právnikom Johnom Ingramom (Vincent D’Onofrio), jeho manželkou Liz (Viola Davis) alebo s jej azda jediným priateľom Blakeom (Jon Bernthal). Divák tak má miestami pocit, Milost6 resizeakoby si vždy odhrýzol len maličký kúsoček omnoho väčšieho príbehu. Všetko ostatné zostáva síce naznačené, ale nevypovedané. Ako keby sa na to už nezvýšil čas. Príbeh zadržiava množstvo informácií. Naznačuje omnoho viac, ako je schopný vypovedať na obraze. Je však potrebné poukázať na fakt, že absencia budovania hlbších vzťahov Ruth s jej okolím len podčiarkuje jej dlhú odluku od spoločnosti. Jej nemožnosť nadviazať hlbšie vzťahy úplne logicky vyplýva z nedôvery v ľudí i systém, ktorý bol dlhé roky nastavený proti nej.

Spolupráca streamovacej spoločnosti Netflix a vynikajúcej Sandry Bullock priniesla svoje ovocie už snímkou Bird Box (2018), ktorá sa stala jedným z najsledovanejších filmov streamovacej spoločnosti vôbec. Myslím si, že aktuálne čísla jasne hovoria aj o tom, že V nemilosti úplne plynule nadviaže na úspech predchádzajúcej spolupráce Netflixu s touto oskarovou herečkou.

Milost5 resizeV nemilosti (The Unforgivable ), Veľká Británia, Nemecko , USA, 2021
Dĺžka: 113 minút
Réžia: Nora Fingscheidt
Scenár: Peter Craig, Hillary Seitz, Courtenay Miles
Kamera: Guillermo Navarro
Scénografia: Kim Jennings
Kostýmy: Alex Bovaird
Producenti: Sandra Bullock, Veronica Ferres, Graham King
Hrajú: Sandra Bullock, Jon Bernthal, Vincent D'Onofrio, Viola Davis, Richard Thomas, Aisling Franciosi, W. Earl Brown, Jessica McLeod, Linda Emond, Rob Morgan, Aaron Pearl, Patti Kim, Emma Nelson, Simon Chinn, Alistair Abell, Kelly-Ruth Mercier, Michelle Choi-Lee, Craig March, Paul Moniz de Sa, Julie Tao, Orlando Lucas
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.