Eastsider presvedčil kvalitou filmov aj hudobných vystúpení

Eastsider logo resizePrvý ročník filmového festivalu Eastsider ponúkol v Prešove viac ako šesťdesiat filmov v štyroch sekciách, prednášku Petra Konečného na tému Najsilnejšie jednozáberové scény, súťaž študentských filmov a osem hudobných podujatí.

Sekcia Vychádzajúce hviezdy patrila pätnástim študentským filmom. Odborná porota v zložení Maciej Gil, porota Eastsider resizeFrantišek Krähenbiel a David Kollar udelila Grand Prix Eastsider mladému režisérovi Marekovi Janičíkovi, ktorý je študentom Akadémie umení v Banskej Bystrici. Získal ju za 28 minútovú snímku Kino Svet. „Konkurencia bola veľmi silná, Marekov film mal v sebe niečo silné a zvláštne. Jeho snímka súčasne nepôsobila ako študentský, ale ako profesionálny film,“ povedal o víťaznom filme Maciej Gil. Svojho favorita si vybrali tiež Maciej Gil uviedol počas festivalu viacero filmov resizediváci. Cenu diváka získal 26 minútový film Príbehy z Chladiarne, ktorý režíroval Grzegorz Jaroszuk z National Film School v Lódzi.

 

Pozvanie na festival priali osobnosti filmu ako aj mladí tvorcovia. Zahraničným hosťom bol filmový historik, organizátor filmových akcií a manažér filmovej kultúry v Poľsku Maciej Gil. Pre festival pripravil celú sekciu Svieži severný vietor, ktorá bola prehliadkou poľskej filmovej tvorby. František Krähenbiel sa profesionálne venuje strihu filmov a spolupracoval na filmoch Marka Škopa, Juraja Lehotského alebo Zuzany Piussi. Strihal a produkoval filmy Iné svety, Osadné a Slepé lásky. Svoje snímky uviedli mladí tvorcovia Erik Bošnák (Immortalitas) a Teodor Kuhn (Momo, za ktorý dostal cenu pre najlepší krátkometrážny film na výukovom programe Midpoint).

 

publikum počas koncertov v bizzare resize"Celý festival hodnotím veľmi pozitívne. Stretli sme sa tu s veľkou ústretovosťou zo strany mesta a ďalších spoluorganizátorov. Potešila kvalita jednotlivých sekcií,  a prekvapila ma vysoká úroveň filmov v študentskej sekcii. Som rád, že tu bol Maciej Gil, ktorý bol dobrým patrónom festivalu. Verím, že festival má predpoklad sa v Prešove udomácniť a vybudovať tradíciu.“ zhodnotil podujatie organizátor Miro Lánik.

 

Eastsider prilákal viac ako 1200 divákov rôznych vekových kategórií nielen na filmy, ale aj sprievodné podujatia. „Počas festivalu panovala veľmi príjemná a družná atmosféra. The Cubes by Peter Zakuťanský epresov.com resizeOsobne ma potešil záujem o filmy Bella Tarra, ktoré pritiahli mladých divákov a boli najnavštevovanejšie.“ uviedol Miro Lánik. Návštevníci tiež nevynechali premietanie filmov pod holým nebom. V prešovskej Záhrade umenia si vychutnali snímky Tigre v meste, 7 Divov Bratislavy a Koniec Roberta Mitchuma. Organizátori plánujú pokračovať v projekte Eastsider aj budúci rok s ešte kvalitnejším programom.

 

Foto: Peter Ilenčík, Peter Zakuťanský        

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.