SFTA navrhla na Európsku filmovú cenu Dom

Slnko v sieti logo resizeV piatok 15. júna je termín uzávierky prihlášok na Európsku filmovú cenu 2012. Na cenu Európskej filmovej akadémie možno navrhnúť dlhometrážny film, ktorý mal premiéru po 1. júli 2011 je európsky v súlade s Dohovorom o filmových koprodukciách a bol verejne distribuovaný (filmová kópia nie je podmienkou). SFTA tradične vyberá z filmov, kde slovenský tvorivý podiel dosahuje aspoň polovicu podľa bodovania Dohovoru. Pri cene určenej pre dokumentárne filmy, je stanovená aj podmienka, že film musí mať minimálne 70 minút.

O výbere filmov hlasovali priamo členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (do hlasovania sa zapojilo 56 zo 137 riadnych členov, čo predstavuje 41 %). Akademici vyberali z jedenástich hraných filmov: Cigán (r. M. Šulík), Mŕtvola musí zomrieť (r. J. Paštéka), Dom (r. Z. Liová), Lóve (r. J. Kroner), Viditeľný svet (r. P. Krištúfek), Immortalitas (r. E. Bošňák), Zlo (r. P. Bebjak), eŠteBák (r. J. Nvota), Anjeli (r. R. Šveda), Tigre v meste (r. J. Krasnohorský) a Tanec medzi črepinami (r. M. Ťapák). Prezídium SFTA, v ktorého kompetencii je definitívne rozhodnutie o výbere filmu v prípade, že sa hlasovania nezúčastní viac ako nadpolovičná väčšina členov, potvrdilo výsledky hlasovania a akceptovalo väčšinový názor hlasujúcich členov. Spomedzi hraných filmov si akademici vybrali oceňovaný film Zuzany Liovej Dom (http://www.domfilm.sk), v prípade dokumentárneho filmu sa väčšina akademikov priklonila k možnosti nenavrhnúť v tomto roku žiaden film.

Dvadsiate piate slávnostné odovzdávanie Európskej filmovej ceny sa uskutoční 1. decembra 2012 na Malte.
Viac: www.europeanfilmacademy.org.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.