Tady hlídám já

tadyhlidamja p519131Osvedčený žáner úsmevného rodinného filmu a spoľahlivú kombináciu dieťaťa so psom si zvolil režisér Juraj Šajmovič (1966) pre svoj celovečerný debut Tady hlídám já (ČR 2012), ktorý sa po slávnostnom uvedení na 52. ročníku Medzinárodného festivalu filmov pre deti a mládež v Zlíne dostáva v predvečer Medzinárodného dňa detí do českých a slovenských kín.

Juraj Šajmovič, absolvent katedry dokumentárnej tvorby pražskej FAMU, sa doteraz venoval najmä televíznym projektom. Na konte má napr. hraný dokument o trinástich rokoch novodobej českej histórie České hlasování, seriál hraných satirických príbehov o problémoch súčasnej českej spoločnosti Budování státu, režíroval niekoľko pohľadov do intímneho sveta populárnych osobnosti, ako je Michal David či Luděk Sobota, ktoré poznáme pod titulom Trinásta komnata, je však aj autorom najpredávanejšieho DVD v Čechách roku 2008 Ewa Farna Tour. Predovšetkým televízne skúsenosti má aj scenáristka jeho prvotiny Petra Ušelová (v titulkoch filmu sa uvádza iba ona, v propagačných materiáloch sú aj spoluscenáristi Petr KazdaJuraj Šajmovič). Televíziu nespomínam náhodou: Film, ktorý kvantitatívne obohacuje neveľkú škálu súčasných domácich filmových diel pre deti a svojou atmosférou vhodne zapadá do letnej pohody, kvalitou nepresahuje úroveň televíznych seriálov zo súčasnosti a zrejme na tolerantnej obrazovke sa bude cítiť najlepšie.

presskit thj3 17.54.58Na začiatku filmu stál dobrý zámer – nakrútiť humorne ladené letné dielko pre celú rodinu a popri tom spropagovať canisterapiu pri liečbe, či skôr zvládaní hyperaktívnych detí. Syndrómom ADHD trpí aj hlavná hrdinka filmu, osemročná Kačenka (Veronika Divišová), u ktorej sa hyperaktivita a porucha pozornosti spája s mimoriadne vysokým IQ (nad 150), čo sa prejavuje v istej osamelosti dieťaťa v školskom kolektíve i v nedetskom komentovaní vzťahov dospelých. Osamelá matka Julie v podaní Jitky Ježkovej (Kačenkin otec akoby nikdy neexistoval) svoju dcéru nezvláda, všetko jej dovoľuje a z jej školských problémov je už unavená, pričom si buduje aj vlastnú kariéru vedeckej pracovníčky vo výskumnom ústave potravinárskom. Na podnet starého otca Mojmíra (Pavel Nový) dostane dievčatko psa, po ktorom už dávno túži. Dlhosrstý jazvečík Hugo, ktorému prepožičal hlas Matouš Ruml, sa stáva nielen Kačenkiným najlepším priateľom, ale aj ironickým glosátorom celého príbehu, ktorý sa po úvodnej Prahe prenáša do horskej chaty na Šumave. Tu štyria „Pražáci“ (okrem matky s dcérou aj matkin spolupracovník, partner a potenciálny manžel Herian v interpretácii Vladimíra Javorského a jeho sestra, top manažérka Milada, ktorú stvárnila Iva Pazderková) stretávajú celý rad miestnych obyvateľov – svojráznych figúrok, s ktorými si Kačenka ihneď porozumie, lebo tolerujú jej tvrdohlavosť a neposlušnosť.

presskit thj5 17.54.58Keďže viac-menej voľný sled epizódiek o dievčatku a jeho psovi na celovečerný film nestačil, tvorcovia sa snažili navešať ich na chrbticu, ktorú tvorí ľúbostný trojuholník Kačenkinej matky, Heriana a miestneho sexi farmára Ivana (zostarnutý Lukáš Vaculík). Zverenú funkciu síce spĺňa, akurát ťažko uveriť, že sa dospelá žena bleskovo vzdáva dvojročného funkčného vzťahu a ihneď vlezie do postele s novým objektom svojej túžby. Hoci svoju úlohu zohrávajú neustále konflikty medzi dievčatkom a potenciálnym otčimom, ktorý tu nahrádza rozprávkový motív zlej macochy a asi nie je vhodným partnerom pre matku ani chápajúcim náhradným otcom pre dcéru, predsa len z častých dejových zvratov a papierom šuštiacich dialógov cítiť, že všetko sa deje z vôle tvorcov, nie na základe prirodzeného vývoja charakterov a ich vzájomných vzťahov.

Ako v správnej rozprávke, aj tu je pred záverečným zvoncom svadba a všetko sa na dobré obráti. Úspešná vedecká pracovníčka sa vykašle na kariéru a zostáva na Šumave farmárčiť so svojím vyvoleným, Herian, ktorého jediným previnením bolo, že chcel skrotiť rozmaznanú Kačenku a zaviesť do jej života poriadok, odchádza so sklamanou sestrou do Prahy a zabudnutia, a nikým nebrzdená Kačenka si konečne môže robiť, čo sa jej zachce, bez ohľadu na celú canisterapiu.

tadyhlidamja p227881Režisér Šajmovič pritiahol do svojho filmu plejádu výborných a najmä známych českých hercov, ktorí – podľa jeho slov – mohli voľne zasahovať do tvorby svojej roly. Napriek tomuto privilégiu hrať v podstate nemajú čo. Ich postavy sú zväčša ploché, jednorozmerné, a tak zrejme stačí, aby sa pred kamerou správali čo najprirodzenejšie (platí to najmä o Simone Stašovej). Istú snahu o štylizáciu možno vypozorovať iba pri dvoch dámach s komickým talentom – Ester Kočičkovej, ktorá si strihla neveľkú úlohu prísnej učiteľky, a Ive Pazderkovej ako navonok chladnej manažérke, ktorá hľadá partnera pomerne agresívnym spôsobom.

Kamera (Juraj ŠajmovičJaroslav Ptáčník) podčiarkovala predovšetkým krásu a „panenskosť“ horskej prírody, vytvárajúc farebne bohatú, preslnenú letnú atmosféru. Práve v nej sa najlepšie uplatní aj tento nenáročný film pre celú rodinu, pri sledovaní ktorého strávite príjemných 107 minút a občas sa aj zasmejete, no zrejme vám vyfučí z hlavy už pri východe z kina.

tadyhlidamja p385310

Tady hlídám já, ČR 2012
Scenár: Petra Ušelová, Petr Kazda, Juraj Šajmovič
Réžia: Juraj Šajmovič
Kamera: Juraj Šajmovič, Jaroslav Ptáčník
Strih: Miloš Málek, Petr Šajner
Hudba: Ladislav Faktor
Zvuk: Ondřej Konvička
Hrajú: Vladimír Javorský, Lukáš Vaculík, Jitka Ježková, Veronika Divišová, Pavel Nový, Simona Stašová, Iva Pazderková, Lukáš Latinák, Klára Jandová, Ester Kočičková, Matou Ruml a ďalší
Premiéra v SR: 31.5.2012

Foto: Magic Box Slovakia

pošli na vybrali.sme.sk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.