Jeden deň (One Day)

Jeden_den_resizeTéma osudu dvojice, ktorá sa stretáva iba raz do roka a vydrží im to skoro dve desaťročia, nie je v kinematografii novinkou a tvorcovia ju zvyčajne spracúvajú v komediálnom žánri. V prípade titulu  Jeden deň síce nechýba vtipný dialóg, ale ide o romancu v hollywoodskom štýle. Zaujímavosťou je však skutočnosť, že tento americký film nakrútila dánska režisérka Lone Scherfig (1959)  podľa scenára britského spisovateľa  Davida Nichollsa (1966), ktorý vychádzal zo svojej rovnomennej knižnej predlohy z roku 2009.

Jej slovenský preklad  prišiel na pulty kníhkupectiev zároveň so slovenskou filmovou premiérou v týchto dňoch. Zvedavý divák môže čoby čitateľ porovnávať, prípadne si doplniť poznatky o protagonistoch, domyslieť motívy ich konania. V rýchlom tempe  úsečného filmového Jeden_den_6_resizerozprávania sa totiž mnohé udalosti  z ich života i jednotlivé psychologické línie akoby strácajú. David Nicholls  sa podpísal pod romány  Predjedlo pre desiatich  a Záskok  i množstvo televíznych adaptácií klasických literárnych diel a filmových scenárov, za ktoré bol dvakrát nominovaný na cenu britskej filmovej akadémie BAFTA. Vo svojom treťom románe Jeden deň privádza na scénu dvadsiatnikov Emmu Morleyovú a Dextera Mayhewa. Zblížia sa na promočnom večierku 15.júla 1988 v Edinburgu. Ale dohodnú sa, že budú iba kamaráti.  Žiadne záväzky a tobôž niečo ako láska. Veď on – Dex - sebavedomý pekný chlapec z bohatej rodiny, chce veľa Jeden_den_5_resizecestovať, spoznávať svet (čaká ho napríklad India), a chce si užiť s každou peknou slečnou. Kým  ona – nenápadná Em so  záujmom o umeniu, síce  tiahne k písaniu, ale ešte nevie, čomu sa vlastne bude venovať. Jasné jej  je iba to, že je z chudobnejšej vrstvy, a teda si musí zarábať na živobytie i ďalšie vzdelávacie kurzy ako čašníčka.  Každý rok 15. júla (sledujeme ich prakticky až  do ich štyridsiatky) sa obaja stretnú a zverujú sa so svojimi zážitkami, problémami i nevydarenými láskami. To už žijú obaja v Londýne, z Em je učiteľka, neskôr spisovateľka a Dex  sa pokúša uspieť ako televízny moderátor a potom podnikateľ.

V scenári nie je priestor na podrobnejšie vykreslenie ich  hľadania šťastia  či vnútornej neistoty, ktorá nimi zmieta. Napríklad o dlhých listoch, ktoré Em vypisuje Dexovi a o tom, ako sa ho snaží kultivovať iba počúvame.  Dexove pocity, pracovné problémy,  ktoré ho uvrhli do alholického a drogového pekla, si skôr domýšľame. Z väčšiny postáv priateľov, kolegov, rodinných príslušníkov, ktorých sme Jeden_den_2_resizepoznali v knihe, sa  stávajú viac-menej figúrky, alebo celkom vypadli. Scenárista zákonite zjednodušuje a obrusuje hrany. Psychologická sonda do  ľudskej slabosti a neschopnosti, ktorá v románe čitateľa až irituje, sa na filmovom plátne vytratila.  Nuž, ale nepatrí to k zásadám žánru romance, ktorá má osloviť čo najširšie publikum? Ešteže pretrvali vtipné a sebaironizujúce dialógy.

Scenár dostala do rúk dánska filmová režisérka Lone Scherfig (1959).  Začínala v televízii v polovici osemdesiatych rokov, ale medzinárodne uznanie jej priniesli až filmy, ktoré nakrútila v tomto storočí. Predovšetkým je to Taliančina pre začiatočníkov  (2000), za  ktorý získala na Berlinale 2001 Strieborného medveďa  a mimoriadne úspešná Škola života (2009).

Jeden_den_3_resizeV Jednom dni (2011) je treba oceniť  jej  schopnosť vybrať si dobrých hereckých predstaviteľov a pracovať s nimi. Zažiarila najmä Anne Hathaway ako Em, ktorú stvárnila mimoriadne presvedčivo od dievčaťa po zrelú ženu. Ale nebol márny ani   Jim Sturgess  v postave Dextera,   či predstavitelia jeho rodičov alebo Eminho nápadníka Iana, ktorý si myslí, že by z neho mohol byť komik.

O románe z prostredia súčasnej Veľkej Británie Jeden deň sa píše ako medzinárodnom bestselleri. Jeho filmová verzia sa sotva dočká takéhoto označenia. Ale vznikol kultivovaný film o vzťahoch našich súčasníkov, ktorý zaujme. Známy aforizmus vraví, že láska je dostupná mnohým, ale priateľstvo je skúškou srdca. Film Jeden deň je svojím spôsobom oslavou priateľstva, ktoré je možno dôležitejšie ako láska.


Jeden_den_4_resizeJeden deň (One Day), USA,  2011
Réžia: Lone Scherfig
Scenár : David Nicholls
Kamera :Benoît Delhomme
Strih: Barnet Pilling
Hudba: Rachel Portman
Produkcia: Nina Jacobson
Hrajú: Anne Hathaway, Jim Sturgess, Patricia Clarkson, Romola Garai, Jodie Whittaker, Jamie Sives, Ken Stott, Rafe Spall, Matthew Beard a ďalší
Foto: čsfd

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.