Izraelský filmový festival v Bratislave

IZRAELSKY_FILMOVY_FESTIVAL_resizeNa prestížnych medzinárodných filmových festivaloch a dokonca aj na Oscaroch si izraelská kinematografia získava čoraz viac uznania a úspechu. K slovenskému divákovi sa však dostáva len ojedinele. Nový Izraelský filmový festival v Bratislave má ambíciu vytvoriť tradíciu pravidelného predstavovania výnimočných izraelských filmov slovenským divákom. Jeho prvý ročník, ktorý sa uskutoční od 4. do 6. mája v bratislavskom kine Mladosť predstaví divákom rôznorodé izraelské filmy.

Rodinné drámy obohnané každodennými ľudskými tragédiami, ktoré by sa mohli udiať kdekoľvek na svete, komédiu o starnúcich mužoch a ich láske ku kráske, otvorený film o nezvyčajnej láske homosexuálov z dvoch znepriatelených svetov Izraela a Palestíny, a aj výsostne izraelské témy, ktoré reflektujú izraelskú realitu boja za mier v krajine, ktorá sa nachádza v konflikte. Všetky predstavenia sú zdarma a filmy budú premietané v pôvodnom hebrejskom jazyku s anglickými titulkami.

„Cieľom Izraelského filmového festivalu je vytvoriť priestor na prezentáciu kvalitných filmových diel, ovenčených cenami zo známych festivalov a predstaviť rôznorodosť a bohatosť izraelskej kinematografie a kultúry,“ hovorí izraelský veľvyslanec na Slovensku Alexander Ben-Zvi.

Trojdňový Izraelský filmový festival otvorí v stredu 4. mája  snímka Dobrý deň pán Shlomi (Bonjour Monsieur Shlomi) o nezvyčajnom chlapcovi, ktorý prekypuje genialitou, no pre neho je najdôležitejšie, aby sa dobre postaral o svoju nešťastnú rodinu. Druhým stredajším filmom  je Bublina (The Bubble) o láske dvoch mužov z dvoch krajín, ktoré vedú vojnu – Izraelčana a Palestínčana.  Ich spoločný život je neustále ničený politickou realitou Blízkeho východu.  Štvrtkový festivalový deň sa začne opäť snímkou Dobrý deň pán Shlomi (Bonjour Monsieur Shlomi). Večer sa na festivalové plátno dostane snímka Aviva, moja láska (Aviva My Love) o žene s mimoriadnym literárnym talentom, ktorá sa však nechá chytiť do vidiny rýchlecho úspechu.  Piatkový posledný deň Izraelského filmového festivalu otvorí komédia Spadla z oblakov (Out of the Blue) o dvoch starinároch, ktorí sa zamilujú do červenovlásky z reklamy a predbiehajú sa o jej lásku. Prvý  izraelský filmový festival uzavrie snímka Or, môj poklad (Or My Treasure ), ktorá získala ocenenia na prestížnych festivaloch v Cannes, Benátkach či Palm Springs. Rozpráva príbeh tínedžerky menom Or, ktorá sa snaží dostať svoju matku – prostitútku z ulíc Tel Avivu.

Izraelský filmový festival ponúkne milovníkom kvalitného filmu snímky, ktoré sa do bežnej distribúcie nedostávajú, ale svojou výnimočnosťou nadchýnajú. A slovenskému divákovi ukážu Izrael z nového pohľadu. Ako krajinu, kde ľudia aj napriek zložitej politickej situácii žijú každodenný život, ako kdekoľvek na svete.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.