Bez hravosti a bez ohňa

dievca_s_ohnom_AAk prvá časť kriminálnej filmovej trilógie Millenium – snímka Muži, ktorí nenávidia ženy vyvolala nadšenie, pokračovanie Dievča, ktoré sa hralo s ohňom je pre všetkých čitateľov románovej predlohy Stiega Larssona skôr studenou sprchou. Lacnému prvoplánovému televíznemu filmu chýba aj hravosť aj oheň. Aspoň že to dievča (Noomi Rapace) zostalo.

Treba priznať, že tvorcovia pokračovaní to majú vždy ťažšie. V tomto prípade dvojnásobne, pretože kým prvý román Stiega Larssona je formálne uzavretý, druhá a tretia časť sú previazané, nadväzujú na seba, rozprávajú jeden príbeh, rozdelený do dvoch kníh. Larsson údajne chcel v sérii kriminálnych románov pokračovať aj ďalej, no zámer prekazila jeho predčasná smrť v roku2004. Cyklus Millenium začal vychádzať až po jeho smrti, jednotlivé časti vyšli v rokoch 2005, 2006 a 2007, svetovým bestsellerom sa stali po preklade do angličtiny v roku 2009.

Základ prvého filmu – v tomto prípade očarenie originálnymi hrdinami, novinárom Mikaelom „Kalle“ Blomkvistom a najmä bisexuálnou hackerkou Lisbeth Salanderovou a ich vzťahmi – treba v pokračovaní nahradiť niečím novým. Príbeh to však nemôže byť, pretože ten nie je v druhom filme dopovedaný.

dievca_s_ohnom_009O to väčším prekvapením je, že producenti sa rozhodli zmeniť uprostred pretekov víťaziaci tím. Režiséra Nielsa Ardena Opleva vystriedal pomocný režisér z Mužov, ktorí nenávidia ženy Daniel Alfredson, niekdajší šéf dramatických programov švédskej televízie SVT. Kriminálna dráma Mannen på balkongen, ktorú nakrútil roku 1993 ako svoj debut, získala švédsku národnú filmovú cenu, ale odvtedy sa venoval prevažne televíznej tvorbe. Napokon – aj trilógia podľa románov Stiega Larssona vznikala ako koprodukcia švédskej a nemeckej televízie.

Producenti pravdepodobne nemali v úmysle sfilmovať všetky tri Larssonove romány ako jeden projekt a pokračovania začali vyrábať až dodatočne, keď romány zaznamenali fenomenálny úspech . Okrem režiséra sa zmenil aj scenárista, keď ostrieľaných tvorcov filmových predlôh Nikolaja Arcela a Rasmusa Heisterberga (Ostrov stratených duší, Cecilie, Fighter) nahradil autor televíznych seriálov Jonas Frykberg. Ešte aj kameramana Jensa Fischera, držiteľa mnohých cien za filmovú kameru, nahradil televízny kameraman Peter Mokrosinski.

dievca_s_ohnom_10Snímka Dievča, ktoré sa hralo s ohňom vznikala ako nízkorozpočtový televízny seriál, dodatočne zostrihaný do podoby filmu – a ním aj zostala. Prosté lineárne rozprávanie v duchu televízneho seriálového realizmu je iba lacnou ilustráciou knihy. Neponúka žiadnu pridanú hodnotu v podobe hravosti, nápaditosti či aspoň majstrovsky zvládnutého remesla. O osobnom tvorivom vklade filmárov ani nehovoriac. Naopak – scenár nemilosrdne zosekal všetko, čo knihu robilo originálnou a zaujímavou. Zostali len základ príbehu a postavy s charaktermi zjednodušenými na konvenčné figúrky, so silne zredukovanými vzťahmi. Ešte i pikantná postmodernistická hra s motívmi diel Astrid Lindgrenovej sa kamsi vytratila.

Výsledný dojem nezlepšuje ani čudný strih a neschopnosť režiséra pointovať jednotlivé sekvencie. Väčšina scén sa končí rozpačitým krčením plecami, pokašliavaním alebo neurčitými pohľadmi bokom. dievca_s_ohnom_14Akcie si užijeme len málo a napätie sa dostane k slovu až celkom na záver. Našťastie väčšina divákov si k pohyblivým obrázkom môže dosadiť svoje dojmy a zážitky z čítania knižnej predlohy.

Pri úvodných Mužoch, ktorí nenávidia ženy sme skonštatovali, že David Fincher má čo robiť, aby jeho hollywoodska prerábka bola lepšia. Prekonať Dievča, ktoré sa hralo s ohňom bude ľahké.

 

Dievča, ktoré sa hralo s ohňom (Švédsko-Dánsko-Nemecko 2009)

Flickan som lekte med elden

129 minút

Námet: Stieg Larsson. Scenár: Jonas Frykberg. Réžia: Daniel Alfredson. Kamera: Peter Mokrosinski. Strih: Mattias Morheden. Hudba: Jacob Groth. Účinkujú: Noomi Rapace, Michael Nyqvist, Lena Endre, Sofia Ledarp, Micke Spreitz, Per Oscarsson, Peter Andersson, Paolo Roberto a ďalší.

Premiéra 20. januára 2011

 

Foto: Bontonfilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.