16. ceny Critics' Choice Movie Awards

16th-Annual-Critics-Choice-Movie-Awards-logoJednými z najsledovanejších výročných cien amerických filmových kritikov sú Critics' Choice Movie Awards združenia The Broadcast Film Critics Association (BFCA). Tohto roku ich udeľovali šestnásty raz. Napriek tomu, že najlepším filmom sa stala Sociálna sieť, ocenená i za réžiu, scenár a hudbu, skutočným víťazom je Počiatok so 6 prevažne technickými cenami. Najlepším hercom sa stal Colin Firth za The King's Speech, najlepšou herečkou Natalie Portman za Black Swan.

Za mužské i ženské herecké výkony vo vedľajších úlohách aj za najlepšie obsadenie kritici ocenili drámu The Fighter. Enu za animovaný film podľa očakávaní dostal Pixar za Toy Story 3, zato prekvapenie sa udialo v kategórii zahraničných film, kde zvíťazil švédsko-dánsko-nórsko-nemecký kriminálny film Muži, ktorí nenávidia ženy.

Ocenením za spoločensky prospešnú a charitatívnu činnosť je Cena Joela Siegela, pomenovaná podľa filmového kritika, ktorý roku 2007 prehral boj s rakovinou. V poradí štvrú Siegelovu cenu kritici udelili hercovi Mattovi Damonovi za jeho príspevok v boji o zabezpečenie prístupu k pitnej vode, podporu boja proti AIDS, proti hladomoru a rôzne ďalšie charitatívne aktivity.

The Broadcast Film Critics Association je najväčšie združenie severoamerický filmových kritikov, pôsobiacich v približne 250 televíziách, rozhlasoch a na internetových portáloch v Kanade a USA. Pretože môžu svoje hodnotenia uverejňovať takmer ihneď, skôr ako tlačené médiá, často práve oni rozhodujú, či ten-ktorý film v kinách uspeje alebo prepadne. Asociácia si zakladá na nezávislosti, na tom, že nešíri reklamu a PR filmových štúdií, ale skutočne len názory a presvedčenie svojich členov. Presvedčiť sa môžete na internetovej stránke Criticschoice.com.

BFCA udeľuje svoje výročné ceny Critics' Choice Movie Awards od roku 1995. Udeľovanie 16. cien Critics' Choice Movie Awards za rok 2010 sa uskutočnilo v sále Hollywood Palladium a vysielala ho aj televízia H1.

 

Cena Joela Siegela: Matt Damon

 

Najlepší film: Sociálna sieť

 

Najlepší herec: Colin Firth za The King's Speech

 

Najlepšia herečka: Natalie Portman za Black Swan

 

Najlepší herec vo vedľajšej role: Christian Bale za The Fighter

 

Najlepšia herečka vo vedľajšej role: Melissa Leo za The Fighter

 

Najlepší mladý herec alebo herečka: Hailee Steinfeld za Skutočná guráž

 

Najlepšie obsadenie: The Fighter

 

Najlepšia réžia: David Fincher za Sociálna sieť

 

Najlepší pôvodný scenár: David Seidler za The King's Speech

 

Najlepší adaptovaný scenár: Aaron Sorkin za Sociálna sieť

 

Najlepšia kamera: Wally Pfister za Počiatok

 

Najlepšia výprava: Guy Hendrix Dyas, Larry Dias a Doug Mowat za Počiatok

 

Najlepší strih: Lee Smith za Počiatok

 

Najlepšie kostýmy: Colleen Atwood za Alica v krajine zázrakov

 

Najlepšie masky: Alica v krajine zázrakov

 

Najlepšie vizuálne efekty: Počiatok

 

Najlepší zvuk: Počiatok

 

Najlepší animovaný film: Toy Story 3

 

Najlepší akčný film: Počiatok

 

Najlepšia komédia: Easy A

 

Najlepší televízny film: The Pacific

 

Najlepší film v cudzom jazyku: Muži, ktorí nenávidia ženy

 

Najlepší dokumentárny film: Waiting for Superman

 

Najlepšia pieseň: If I Rise, spieva Dido a A.R. Rahman/hudba A.R. Rahman/text Dido Armstrong and Rollo Armstrong z filmu 127 Hours

 

Najlepšia hudba: Trent Reznor a Atticus Ross, Sociálna sieť

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.