Naše filmy v Terste

alpeadria22. ročník festivalu Alpe Adria v talianskom Terste (20. – 26. január 2011) venuje široký priestor slovenskej kinematografii. Súčasťou programu festivalu je sekcia Pocta Dušanovi Hanákovi, v ktorej sa za osobnej účasti režiséra predstavia štyri filmy z jeho výnimočnej tvorby: 322, Obrazy starého sveta, Ružové sny a Papierové hlavy.

V prehliadkovej sekcii krátkych filmov bude za osobnej účasti režisérky Kataríny Kerekesovej uvedený film Kamene (2010).

V dňoch 19. – 21. januára sa bude konať sprievodné podujatie festivalu venované filmovým profesionálom - koprodukčné fórum When East Meets West. Koprodukčný trh sa koná popri festivale po druhýkrát, s cieľom podporiť spoluprácu filmových profesionálov z Talianska a vybranej krajiny zo západnej Európy, v roku 2011 voľba padla na Francúzsko, s partnermi z regiónu strednej a východnej Európy. Medzi 16 vybraných projektov pripravovaných filmov hľadajúcich koprodukčných partnerov bol zaradený aj pripravovaný dokumentárny film Petra Kerekesa Zamatoví teroristi, ktorý na prezentácii projektov (pitching fórum) osobne predstaví režisér/producent.

kamene_37Slovensko bude mať zastúpenie aj na odbornom filmovom fóre a paneli venovanom aktuálnej situácii v audiovízii krajín východnej a západnej Európy. Slovenským zástupcom na podujatí bude Alexandra Strelková (Slovenský filmový ústav), ktorá Slovensko predstaví z hľadiska filmovej produkcie a možností koprodukčnej spolupráce.

Ďalším podujatím, v ktorom majú v tomto roku zastúpenie aj slovenské filmy a ich tvorcovia, je program pre filmové školy z regiónu strednej a východnej Európy s názvom Eastweek – New Talents, Great Masters, na ktorom budú participovať aj študenti VŠMU. V rámci podujatia sa študenti predstavia prostredníctvom svojich filmov: Vladislava Plančíková s filmom A. Kraus, Tereza Križková s filmom Privet Anna a Matúš Krajňák s filmom Praví chlapi. VŠMU bude zastupovať Mária Ridzoňová Ferenčuhová, prodekanka pre medzinárodne vzťahy Filmovej a televíznej fakulty VŠMU.

Foto: AIC

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.