Aký bude 17. Art Film Fest 2009?

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne

Produkčný dom FORZA a nezisková organizácia ART FILM pozvala (23.4.2009) do bratislavského hotela Holiday Inn novinárov na tlačovú besedu s vedením 17. Art Film Fest, ktorý bude od 20. do 27. júna 2009 už tradične Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. O podujatiach festivalu informovali Milan Lasica, Peter Nágel, Pavol Danišovič a Ján Ďurovčík.

Keďže na Slovensku chýba národná filmová prehliadka, preto sa 17. Art Film Fest programovo zameria na slovenskú kinematografiu, ktorá momentálne zažíva doslova boom a aj u divákov je čoraz obľúbenejšia. „Slovenský film v predchádzajúcich ročníkoch festivalu nepochopiteľne absentoval. Bolo teda logické práve v dobe, keď sa konečne nakrúca viac tuzemských filmov a aj lepšej kvality, zaradiť ho do programu samostatnú sekciu Slovenská sezóna,“ hovorí programový riaditeľ Peter Nágel.
Art Film Fest sa však neobmedzí len na reprízovanie slovenských filmov a uvedie aj niektoré premiéry. Návštevníci po prvý raz uvidia dlho očakávaný film režiséra Ivana Vojnára s pôvodným názvom Kvety sakury, ktorý sa do kín dostane ako Ženy môjho muža. V hlavných úlohách sa objavia Zdena Studenková, Martin Stropnický, Eva Bándor, Vladimír Dlouhý, Marija Dimishkova a Ľubomír Paulovič. Premiéry sa na Art Film Feste dočká aj dokumentárna snímka Jara Vojteka Hranica o dedine Slemence, ktorú rozdelila Červená armáda na dve časti. Jedna pripadla Slovensku a tá druhá Ukrajine. Hranica podobná Berlínskemu múru rozdeľuje majetky, rodiny aj cintorín.
Vo festivalových kinách premietnu aj slovenské filmy, ktoré do našich kín dostali od januára 2009. Diváci sa teda môžu tešiť aj na Pokoj v duši režiséra Vlada Balka, ktorý zaznamenal rekordnú návštevnosť vyše 113-tisíc divákov a ocitol sa tak na tretej priečke v historickej tabuľke návštevnosti slovenských filmov od vzniku samostatnej republiky. Nebude chýbať ani pozoruhodný dokumentárny film Petra Kerekesa Ako sa varia dejiny, ktorý mapuje historické vojnové konflikty cez výpovede vojnových kuchárov. Predstaví sa aj čerstvý film režisérky Laury Sivákovej Nebo, peklo, zem v hlavnej úlohe so Zuzanou Kanócz. Účastníci uvidia aj film z obdobia holokaustu Nedodržaný sľub režiséra Jiřího Chlumského, ktorý má v našich kinách premiéru 30. apríla.

Medzinárodný filmový festival Art Film Fest patrí k najvýznamnejších kultúrno-spoločenským podujatiam na Slovensku a aj tento raz prinesie na Slovensko vyše 150 filmov, ktoré nemožno vidieť bežne v našich kinách.

Tohtoročný Art Film Fest ponúkne dve hlavné súťažné sekcie: Medzinárodnú súťaž hraných filmov a Medzinárodnú súťaž krátkych filmov. „Mladí tvorcovia a nádejní filmoví autori sú azda najvyhľadávanejšou a najcennejšou devízou každého filmového festivalu. Ani Art Film Fest nechce stáť bokom,“ hovorí programový riaditeľ Peter Nágel.

O vzácnu trofej festivalu – Modrého anjela budú súťažiť budú tvorcovia, ktorí zanechali podpis pod svojim prvým, druhým alebo tretím filmom. Vo výbere sa objavia aj ocenené snímky z najprestížnejších filmových podujatí z Benátok, Berlína či Locarna. V Medzinárodnej súťaži krátkych filmov, je určená dĺžka filmu do 30 minút. Atraktívnosť sekcie spočíva v rozmanitosti zostavy, ktorá ponúkne viac ako 40 noviniek od Islandu, Nového Zélandu až po Čile alebo Filipíny.

Okrem súťažných sekcií festivalový program tvoria aj sekcie informatívne a bude ich viac ako po iné roky, Okrem spomínanej sekcie Slovenská sezóna to bude sekcia Americké tanečné filmy 80. rokov. Diváci sa môžu tešiť na geniálnych tanečníkov, ktorí predvedú disco tanec, step, latino aj balet. Z filmov sa premietnu napríklad Fame režiséra Alana Parkera alebo All That Jazz režiséra Boba Fosseho. Každý jeden tanečný film návštevníkom osobne uvedie známy slovenský tanečník a choreograf Ján Ďurovčík.

Zábavu pripravil pre návštevníkov aj prezident festivalu, herec a humorista Milan Lasica. Zostavil pre nich sekciu To najlepšie z komédie. „Zaspomínal som si na staré i novšie filmy, z ktorých zopár som videl ešte ako chlapec, milovník filmu, jeho veľký fanúšik,“ hovorí Milan Lasica, ktorý do výberu zaradil napríklad Krásky noci s legendárnou Ginou Lolobrigidou. Milan Lasica bude každý film uvádzať osobne.

Po prvý raz sa objaví sekcia Okolo sveta, ktorá bude obsahovať skutočné bonbóniky svetovej kinematografie. Potvrdený je už aj víťaz posledného festivalu v Benátkach a na Oscara nominovaný Wrestler režiséra Darrena Aronofského, s ktorým sa na herecký piedestál navrátil Mickey Rourke. Z ázijskej scény zavíta najnovší film nepriehliadnuteľného Kim Ki-duka Bi-mong.

Sekcia Európske zákutia ponúkne filmy zo starého kontinentu, ktoré si vo svete získavajú čoraz väčšiu pozornosť. Premietnu sa filmy, ktoré v Európe mali najvúčší ohlas. Mená ich tvorcov ako napríklad Annette K. Olesen, Francois Ozon, Lukas Moodysson, Alexej Balabanov alebo Götz Spielmann sú toho nesporne zárukou. Možno sa uvedie aj najnovšia legenda o krvavej grófke Alžbete Báthoryovej, ktorú vytvorila a spodobnila známa francúzska herečka a režisérka Julie Delpyová vo filme Grófka (Countess). Film mal svetovú premiéru na nedávnom prestížnom festivale v Berlíne.

Sekcia Kultové filmy zase ponúkne snímky, ktoré tvorili históriu filmu. Vo výbere sa objaví vojnový film, muzikál, horor aj sci-fi.
Sekcia s atraktívnym názvom Láska a anarchia mapuje najsúčasnejšie trendy nezávislého európskeho, amerického aj ázijského filmu.
Špeciálna sekcia Nočná prehliadka prináša opäť výber šokujúcich a unikátnych filmových diel.
Art Film Fest vzdá poctu českému režisérovi, libretistovi a dramaturgovi Petrovi Weiglovi. Pod vedením Weigla vznikli napríklad filmové diela Rusalka, Romeo a Julia, Eugen Onegin či Werther. V mnohých jeho filmov sa predstavili aj slovenskí herci ako Milan Kňažko, Božidara Turzonovová, Juraj Kukura či operný spevák Peter Dvorský.

Nebude chýbať už tradičné ocenenie Hercova misia, ale kto ju tohto roku dostane ešte nie je definitívne uzavreté. Isté je však , že si cenu Zlatá kamera za mimoriadny prínos filmovému umeniu odnesú Věra Chytilová a taliansky režisér Ettore Scola, tvorca slávnej Tančiarne.

Festivalové projekcie sa uskutočnia v 5 premietacích priestoroch: Trenčín – Kultúrne a metodické centrum Ozbrojených síl Slovenskej republiky ODA (kapacita 550 miest), ArtKino Metro (kapacita 148 miest) a Bažant kinematograf pod holým nebom na Štúrovom námestí. Trenčianske Teplice – kino Prameň (200 miest)a kinostan Tatra banka cinema (200 miest) v Kúpeľnom parku.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.