Festival Jeden svet sa dnes začína

Jeden svet logo 2 resizePriaznivci festivalu Jeden svet sa dočkali - 14. ročník Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov sa začína dnes (21.10.2013). Slávnostné otvorenie je o 19.00 hodine, ale už krátko po pol piatej je pripravený atraktívny program vo všetkých festivalových kinách. Z programovej ponuky vyberáme nasledovné.

V kine Lumiére premietneme o 17.30 snímku Zachovať si tvár. Ide o dokumenty, ktorý rozhodne nie je vhodný pre slabšie povahy. Približuje totiž osudy pakistanských žien, ktoré sa stretli s tou najhoršou formou násilia – ich manželia, priatelia, alebo len známi ich poliali kyselinou. Jednoducho sa im čosi znepáčilo a rozhodli sa pomstiť. Obetí takýchto hrôz sú v Pakistane tisíce.

 

V kine Mladosť dávame do pozornosti film Iránske tabu (začiatok o 17.45) a následnú diskusiu. Vyznávači bahájskej viery sú v Iráne prenasledovaní už dlhé desaťročia a dokument prináša doteraz nezverejnené rozhovory s rešpektovanými iránskymi učencami, umelcami a politikmi, ktorí rozprávajú o prenasledovaní Bahájov v Iráne. O 19.00 vám potom Farah Imani, kanadská bahájka pôvodom z Iránu žijúca na Slovensku, sama porozpráva o svojom utrpení. Na diskusii Baháji v Iráne bude na vaše otázky okrem nej odpovedať aj Jozef Rojik z Kancelária pre styk s verejnosťou Bahájskeho spoločenstva v SR. A ak by ste stále nemali dosť, v kine Mladosť môžete potom zostať aj na film Naši (o 20.00), ktorý nás zavedie do Ruska. Snímka je sondou do povahy masového provládneho hnutia Naši. Na príklade mladej a ambicióznej Máši Drokovovej film sleduje modernú a pozitívnu tvár hnutia. Svedectvá opozičného vodcu Ilju Jašina a známeho blogera Olega Kašina však ukazujú aj druhú tvár hnutia: násilnú, nacionalistickú a štvavú. Patriotka Máša sa pomaly od agresívnych metód hnutia dištancuje a nachádza spoločnú reč s Kašinom.

 

V KC Dunaj si dnes môžete podebatovať s poradcom kráľa Kamerunu – spisovateľom Marekom Vadasom, ktorý pozná Afriku asi ako málokto na Slovensku. Jeho posledné tri knihy Rozprávky z čiernej Afriky, Liečiteľ (Víťaz ceny Anasoft litera 2007) a novinka Čierne na čiernom (vyd. KK Bagala) sú z afrického prostredia. V Literárnom klube vám bude k dispozícii od 18.00 do 19.30 a potom môžete zostať na koncert DJ Kinky Afro, ktorý ponúkne eklektický set afrických a tropických urban beatov od 70s až po najaktuálnejšiu súčasnosť. Ak však dávate prednosť filmu – v KC Dunaj si o 20.00 môžete pozrieť snímku Veľvyslanec – investigatívne pátranie dánskeho novinára a filmára Madsa Brüggera, ktorý odhaľuje podľa vzoru špionážnych filmov pozadie nelegálneho obchodu s diamantmi a diplomatickými pasmi v Afrike.

 

Slávnostné otvorenie festivalu Jeden svet je dnes o 19.00 v kine Lumiére pre pozvaných hostí. Prihovoria sa im aj dvaja významní Kubánci - nositeľ Sacharovovej ceny za slobodu myslenia 2010 (udeľuje ju Európsky parlament) Guillermo Fariňas a slávna blogerka Yoani Sánchez, ktorú americký týždenník  Time zaradil medzi 100 najvplyvnejších osobností sveta. Premietneme film Aj Wej Wej – bez ospravedlnenia. Festival pripravuje OZ Človek v ohrození.

Viac: http://www.jedensvet.sk/.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.