Ad Astra (USA/Brazília 2019)

Ad-AstraAd Astra
Sci-fi triler, 123 minút
Scenár a réžia: James Gray. Kamera: Hoyte Van Hoytema. Strih: John Axelrad, Lee Haugen. Hudba: Max Richter. Hrajú: Brad Pitt, Liv Tyler, Ruth Negga, Tommy Lee Jones, Donald Sutherland, Anne McDaniels, John Ortiz, Kimberly Elise, Greg Bryk, Loren Dean, Halszka Kuza, John Finn a ďalší.
Slovenská premiéra: 19. septembra 2019
22. storočie. Umelá inteligencia je integrovaná do všetkých priemyselných odvetví. Mesiac a Mars sú kolonizované. Ľuďmi osídlené satelity obiehajú okolo Neptúnu, najvzdialenejšej planéty slnečnej sústavy. Na Zemi sa stavia nová Babylonská veža. Je to anténa, ktorej koniec dosahuje až do vesmírneho priestoru a má slúžiť na vyhľadávanie inteligentného mimozemského života. Tím budujúci túto gigantickú stavbu vedie Roy McBride (Brad Pitt). Astronautom sa stal vďaka svojmu otcovi (Tommy Lee Jones), ktorý bol veliteľom výskumnej expedície projektu Lima. Aj jej úlohou bolo pátrať po vyspelom mimozemskom živote, ale pred dvadsiatimi rokmi zmizla kdesi v útrobách vesmíru. Zem postihuje jedna nečakaná katastrofa za druhou, ohrozená je aj stavba gigantickej antény. Americké spravodajské služby sa domnievajú, že Royov otec stále žije a ohrozenie Zeme má pôvod v explóziách, ku ktorým dochádza na planéte Neptún a súvisí s projektom Lima. Roya vyšlú na vesmírnu misiu vedúcu cez Mesiac a Mars až k vonkajšiemu okraju slnečnej sústavy, aby tu svojho otca našiel. Jeho cesta však odhalí tajomstvo spochybňujúce samotnú podstatu ľudskej existencie a jej miesta vo vesmíre... Názov filmu sa odvoláva na známe heslo Per Aspera Ad Astra, čo v preklade znamená Cez prekážky ku hviezdam. A preto si neľahkú úlohu zadal aj režisér filmu James Gray: „Mojím cieľom je vytvoriť tu najrealistickejšiu verziu vesmírneho cestovania, akú kedy bolo možné vďaka filmu zažiť.“ Aj preto za kamerou stál jeden z najpovolanejších, Hoyte Van Hoytema, ktorý vytvoril obrazovú stránku takých filmov, ako sú Interstellar, Spectre alebo Dunkirk.
Foto: CinemArt SK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.