Svet podľa Daliborka (ČR/SR/Veľká Británia 2016)

Svet-podla-DaliborkaSvět podle Daliborka
Dokument, 105 minút
Scenár:. Vít Klusák, Marianna Stránská, Adéla Elbel. Réžia: Vít Klusák. Kamera: Sdam Kruliš. Strih: Jana Vlčková. Hudba: Vladimír Godár. Hrajú: Dalibor Krupička, Vít Klusák a ďalší.
Slovenská premiéra: 23. novembra 2017
Dokumentárna snímka režiséra Víta Klusáka, ktorá využíva postupy hraného filmu, je portrétom českého neonacistu z Prostějova, ktorého štáb sledoval počas dvoch rokov (2015-2016). Dalibor K. (37) pracuje ako lakovník, nakrúca amatérske horory, skladá piesne plné nenávisti, maľuje, ale predovšetkým je radikálnym neonacistom. Na krku už má pomaly štyridsiatku, ale doteraz sa mu nepodarilo nadviazať plnohodnotný vzťah so ženou a stále ešte žije u svojej matky Věry (63). Neznáša svoju prácu, Rómov, židov, imigrantov, homosexuálov, Merkelovú, pavúky a zubárov. Neznáša svoj život, ale nevie, ako a čo zmeniť. Nakrúcanie obrazov zo života nácka s umeleckými ambíciami sa začalo vo chvíli, keď sa jeho matka zoznámila prostredníctvom Facebooku so Slovákom Vladimírom (47), ktorý s obľubou tvrdí, že „z cigánov by najradšej urobil asfalt“. Vladimír sa k rodine nasťahuje a matkin vzťah v Daliborkovi prebudí túžbu nájsť si vážnu známosť... Tragikomický vhľad do sveta „obyčajných slušných Čechov“, ktorým sa cnie za Adolfom Hitlerom. Vít Klusák naďabil na smutného hrdinu na Youtube, kam Dalibor zavesil svoje video s vystreľovacím obuškom. Daliborek nie je ojedinelá extrémistická postavička, s jeho nenávistnými postojmi súhlasia jeho kolegovia, kamaráti a najbližší. „Našou ambíciou je prostredníctvom Daliborka nazrieť do hláv a sŕdc tisícok ľudí, ktorí svoj svetonázor podriadili nenávistnému pocitu z inakosti,“ vysvetľuje Klusák.
Foto: Bontonfilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.