Filmový kabinet deťom pokračuje už štvrtý rok

ASFKlogo resizeFilmový kabinet deťom je výchovno-vzdelávací projekt z dielne Asociácie slovenských filmových klubov, ktorý sa prvý raz predstavil v roku 2014. Kým prvé tri roky sa lektorky na prezentáciách venovali všeobecným témam vzniku animácie ako takej, tento školský rok prichádzajú s konkrétnejšou témou. Malým divákom budú vysvetľovať základy plôškovej techniky.

Projekt ASFK, ktorý bol spustený v roku 2014, začínal ako projekt pre bratislavské školy. Vďaka úspechu a ohlasom od učiteľov však vznikol dopyt aj v ostatných mestách, a tak sa projekt vydal do regiónov. Lektorky prezentovali do dnešného dňa projekt pred takmer 9 000 deťmi z celého Slovenska.  Filmový kabinet deťom je určený pre prvé a RobertTappert resizedruhé ročníky základných škôl, prípadne predškolské ročníky.  Jeho koncepcia je navrhnutá tak, aby sa deti hravou formou dozvedeli informácie o plôškovej animácii a slovenských tvorcoch, ktorí touto metódou tvoria animované filmy.
Pásmo slovenských animovaných príbehov je poskladané z troch blokov, v každom deti uvidia dva príbehy z jednej série večerníčkov Danka a Janka, Mimi a Líza a Drobci.

Cieľom projekcie je overiť si nadobudnuté skúsenosti a informácie priamo v kinosále. Praktickú zručnosť deti spolu s lektorkami predvedú aj na tvorivom workshope, na ktorom si zostroja svojho plôškového, pohyblivého panáčika.  „Našou snahou je ponúknuť deťom iný druh kinematografie, na aký sú zvyknuté z kín  a tiež začať si „vychovávať“ filmového diváka už od malička,“ hovorí koordinátorka projektu Martina Mlichová. „Okrem zacielenia na plôškovú animáciu z hľadiska techniky sme sa v téme zamerali  na súrodeneckú alebo kamarátsku dvojicu, ktorá je povahovo celkom odlišná. Radi by sme deťom ukázali, že priateľstvá a vzťahy môžu fungovať aj keď sú ich aktéri rozmanití, že rozmanitosť je vo svete bežná a naopak – prináša pozitívne skúsenosti. V príbehoch sa tak deti naučia, aké je dôležité načúvať tomu druhému, nechať si poradiť a spojiť rozdielne názory tak, aby sa napokon dobrodružstvá vyriešili s pozitívnym výsledkom,“ dopĺňa. Workshop je vedený vždy dvoma lektorkami – animátorkami a doplnený je aj metodickým materiálom, vďaka ktorému môžu rodičia s deťmi pracovať aj po odchode z kina. V jeho štvrtom ročníku opäť vycestuje aj do regiónov a počet detí, ktoré sa ponoria do tajov animovaného filmu, sa tak možno dostane cez magickú hranicu 10 000.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.