MFF Bratislava ocení Martina Hubu

IFFBratislavalogo resizeTohtoročným laureátom ocenenia za dlhoročnú umeleckú tvorbu a držiteľom pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava v Bratislave je významný herec a jedna z najvýraznejších umeleckých osobností slovenskej filmovej a divadelnej scény - Martin Huba. V pondelok 14. novembra, počas slávnostného večera, osobne uvedie oceňovaný film Kawasakiho růže (2009).

Martin Huba vo filme Kawasakiho růže režiséra Jana Hřebejka stvárňuje postavu renomovaného psychiatra, ktorému má byť udelené významné štátne ocenenie. Prípravy slávnostnej ceremónie však na povrch vyplavia hriechy z MartinHuba resizeminulosti a práve tie by mohli morálnu autoritu ľahko zdiskreditovať. Martin Huba bol za svoje majstrovské herecké umenie v tomto filme ocenený Českým levom za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe.

Prehľadovej sekcii domácej produkcie Made in Slovakia, budú tento rok v programe dominovať dokumentárne filmy. 18. ročník MFF Bratislava uvedie portrét uznávanej slovensko - švajčiarskej spisovateľky, novinárky a nositeľky švajčiarskej Štátnej ceny za literatúru Ireny Brežnej s názvom Profesionálna cudzinka (The Professional Foreigner, 2016), nakrútený režisérkou Annou Gruskovou. Irena Brežná, ktorá v súčasnosti žije a pôsobí vo Švajčiarsku, príde film spolu s režisérkou a tvorivým tímom osobne uviesť. Osemnásťročná Brežná krátko po okupácii Československa v roku 1968 neochotne nasledovala svojich rodičov do emigrácie. Musela čeliť nielen novej, nepochopiteľnej kultúre, ale aj Profesionalna resizevýčitkám svedomia, že nebojovala za svoju vlasť. To je dôvod, prečo odišla písať o disente vo Východnej Európe a o ruskej invázii do Čečenska. Snímka ponúka jedinečné archívne záznamy a reflektuje tiež režisérkin pohľad na aktuálny fenomén migrácie. Profesionánu cudzinku si diváci budú môcť pozrieť v slovenskej predpremiére už 15. novembra.

V sekcii má svoj najnovší film Parlika (2016) aj talentovaná režisérka afganského pôvodu Sahraa Karimi. Snímka skúma postavenie afganských žien počas transformácie Afganistanu z totalitnej talibanskej teokracie na demokratický štát. Zaznamenáva príbeh Suraye Parliky, zrelej afgánskej ženy, ktorá sa po porážke Talibanu odhodlala vstúpiť do veľkej i občianskej politiky, teda „na územie mužov“. Sahraa Karimi sa na MFF Bratislava predstavila už v roku 2001 ako hlavná aktérka víťazného filmu Dcéry slnka (Dakhtaran-e khorshid, Daughters of the Sun, 2000). Do programu je zaradený tiež animovaný film pre dospelých Smrteľné historky (Smrtelné historky, Murderous Tales, 2016) českého režiséra Jana Bubeníčka. Česko - slovenská koprodukcia v poviedkových príbehoch kombinuje hranú akciu s 2D, 3D a bábkovou animáciou, pričom každá časť je robená inou technikou. Ústrednými témami všetkých poviedok sú hrdinstvo a smrť v najrôznejších variáciách. Režisér Jan Bubeníček je zároveň autorom námetu a scenára. Ako supervízor sa podieľal tiež na vzniku celovečerného animovaného filmu Alois Nebel (2011), ktorý získal v roku 2012 Európsku filmovú cenu za najlepší animovaný film.

Bratislavský festival pripravil program aj pre svojich najmladších návštevníkov a ich rodičov. Sekcia Junior je tento rok venovaná Večerníčkom. Pri príležitosti 60. výročia televízneho vysielania MFF Bratislava uvedie v predpremiére nový slovenský večerníčkový seriál Drobci (The Tots, 2016), ktorý sa aktuálne teší priazni divákov na prestížnych festivaloch animovaného filmu v Európe i Amerike a na Medzinárodnom festivale animovaných filmov Tofuzi v gruzínskom Batumi získal nedávno ocenenie Najlepší televízny seriál. Dvaja malí bratia vďaka svojim nápadom zažívajú najrôznejšie dobrodružstvá. V zložitých situáciách našťastie vždy víťazí solidarita, spolupráca a súcit. Režisérka Vanda Raýmanová svoj pilotný diel projektu s názvom Kto je tam (Who´s There?, 2010) uviedla už na 12. ročníku MFF Bratislava v Súťaži krátkych filmov. Tentokrát sa vracia so sériou siedmich príbehov, na ktorých sa animátorsky podieľali najznámejšie mená súčasnej slovenskej generácie animátorov ako Ivana Šebestová, Ivana Laučíková, Michal Haruštiak či Dávid Štumpf. Seriál má okrem Raýmanovej ešte jedného režiséra – Michala Strussa. Projekcia sa uskutoční v nedeľu 13. novembra dopoludnia v Gorila.sk Urban Space.

Na tohtoročnom MFF Bratislava budú mať diváci možnosť získať prehľad o aktuálnej študentskej tvorbe z bratislavskej Vysokej školy múzických umení a Akadémie umení v Banskej Bystrici. Selekcia ponúkne oceňovanú a festivalovo úspešnú krátkometrážnu produkciu, pozostávajúcu okrem iného aj z čerstvých víťazov festivalu študentských filmov Áčko, akými sú Skúška (The Test, 2016) Gregora Valentoviča či animovaný film Chilli (2016) Márie Mikušovej.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.