Bezva ženská na krku

Bezva resizePôvabná a sympatická Eliška (Petra Hřebíčková) je milujúcou manželkou bohatého zubára Pavla (Jiří Langmajer) a teší sa na spoločnú dovolenku pri mori. Namiesto toho sa dozvie, že manžel sa chce rozviesť, lebo čaká dieťa so svojou asistentkou, hoci s ňou ho odmietal.

Urazená  a nahnevaná Eliška sa rozhodne odísť a začať úplne nový život. Na inzerát si nájde miesto učiteľky jednotriedky v malej dedinke, hoci od skončenia školy nikde nepracovala a bola zvyknutá na život na vysokej nohe. Bezva7 resizeHyperaktívny starosta (Miroslav Táborský) jej sľúbil obecný byt. Až na mieste zistí, že sa veci skomplikovali a bývať bude v domčeku pri cintoríne, spoločne so svojráznym grobianskym a trochu záhadným hrobárom Božíčkom (Ondřej Vetchý), údajným kriminálnikom. Ani jeden z nich tým nie je nadšený a dedinčania uzatvárajú stávky, ako to dopadne.Eliška si musí zvykať na „nástrahy“ dedinského života i na to, že deti nie sú vždy malí anjelici. Hlavne však sa postupne začnú s Božíčkom zbližovať, čo vyburcuje šarmantného, ale záletníckeho lekára Pavla, aby sa opäť uchádzal o manželku a v mene jej získania mierne intrigoval, posielal do dediny školského inšpektora a podobne.

Bezva9 resizeToto je základná situácia novej českej komédie Bezva ženská na krku, pod ktorú sa podpísali tvorcovia divácky úspešných komédií Ženy v pokušení a Muži v naději. Treba však dodať, že teraz v trochu obrátenom garde. Známy producent Tomáš Hoffman tu totiž debutoval ako režisér a spoluscenárista, kým úspešný režisér a scenárista Jiří Vejdělek (oceňovaný napríklad za filmy ako boli Účastníci zájazdu či Václav) zotrval iba v úlohe rozhodujúceho z trojice scenáristov  a jedným zo spoluproducentov.

Bezva2 resizeZaujímavé je herecké obsadenie. Kvôli otehotneniu a následným materským povinnostiam predstaviteľky Elišky  dokonca vraj na čas odložili nakrúcanie. Petra Hřebíčková tak môže k svojim úspechom divadelným (je držiteľkou Thalie za titulnú postavu hry Maryša) a televíznym (diváci si ju obľúbili napríklad v seriáloch Svadby v Benátkach či Prístav) pridať aj hlavnú postavu vo filme. Navyše, po boku výborného a urasteného herca Ondřeja Vetchého v postave hrobára Božíčka s vykonštruovaným románovým osudom. Mimochodom, scény ich zbližovania majú niečo do seba. Jednotlivé postavy a postavičky nie sú psychologicky bohvieako prepracované, dokonca mnohé nemajú ani konkrétne mená a vlastne nemajú čo hrať, ale diváka poteší, že medzi nimi stretne mnohé tváre z Bezva11 resizečeských televíznych seriálov. Napríklad temperamentnú Pavlu Tomicovú či Matouša Rumla zo seriálu Ulica. Väčší priestor má Miroslav Táborský (úspešný herec, známy aj zo zahraničných produkcií, či českého seriálu Vinári). Zdá sa, že si celkom zgustol na postave aktívneho starostu, pre ktorého je udržanie jednotriedky, do ktorej potrebuje aspoň desiatich žiakov, srdečnou záležitosťou, a zdanlivé  katastrofy, ktoré neraz spôsobil sám, rieši „na počkanie“, s presvedčením, že všetko nakoniec dobre dopadne. V diváckej pamäti utkvie aj Václav Postránecký ako čerstvý vdovec Pařízek. Prípadne slovenská Bezva4 resizeherečka Kristína Svarinská v postave dnešnej „hájnikovej ženy“, ktorá viac ako s podozrením z nevery, bojuje s choreografiou vešania opratej  posteľnej bielizne. Po vzore amerických filmov nechýba línia inakosti, teda v tomto prípade lesbický motív vzťahu Eliškinej švagriny lekárky Kláry (Tereza Kostková) a sestričky Lucie (Jenovefa Bokova), ktoré túžia vytvoriť kompletnú rodinu s dieťaťom.

Príjemná kamera debutujúceho kameramana Jana Drneka predstavuje idylické prostredie dedinky, rozžiarené farby, ale i atmosféru folklórnej slávnosti pálenia čarodejníc na kopci za dedinou. Je v tom všetkom viac „selankovitosti“ ako sebairónie. Nehovoriac o prvoplánovitosti príbehu a istej predvídateľnosti Bezva8 resizetoho, čo sa udeje na filmovom plátne. I keď, ktohovie, ono práve vtedy, keď už nič nečakáte, v nič nedúfate, stane sa niečo, čo zmení váš život od základov. Napríklad stretnete novú lásku. Sympatické je aj to, že protagonisti by síce najradšej od všetkého ušli, všetko ofrlali, alebo jednoducho ani nepohli prstom, nech sa stane, čo sa má stať, ale v kritických situáciách sa spamätajú a konajú s nečakanou energiou, snažia sa o riešenie.

Bezva10 resizeTomáš Hoffman na margo  vzniku filmu hovorí, že s Jiřím Vejdělkom ho spája dlhoročné priateľstvo a spoločná životná filozofia v zmysle “dobrá nálada a elementárna ľudská slušnosť sú základné výdobytky našej civilizácie“ .Preto vraj nakrúcajú komédie, či filmy, na ktoré by sa, ako diváci radi pozreli. Či sa im to podarilo, ukáže budúcnosť a návštevnosť kín. So skutočnosťou síce film Bezva ženská na krku nemá veľa spoločného, ale nájdete v ňom aj vtipné momenty či  dialógy a dobrú pohodu priam vyžaruje. Mohli by sme konštatovať: celkom milý nenáročný malý film.

Bezva12 resizeBezva ženská na krku, Česká republika, 2016
Dĺžka: 97 minút
Réžia: Tomáš Hoffman
Scenár: Jiří Vejdělek, Tomáš Hoffman, Martin Horský
Kamera: Jan Drnek
Strih: Ondrej  Hokr
Zvuk: Richard Muller, Michal Pajdiak
Architekt: Milan Býček
Výtvarník kostýmov:  Michaela Wondreys Kunešová
Hrajú: Petra Hřebíčková, Ondřej Vetchý, Miroslav Táborský,  Jiří Langmajer, Tereza Kostková, Jenov=fa Boková, Kristína Svarinská, Matouš Rumla, Pavla Tomicová , Vávlav Postránecký a ďalší
Distribúcia v SR: CinemArt
Premiéra v SR: 20.októbra 2016
Foto:CinemArt

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.