Zilionári (Masterminds)

ZIlionari6 resizeŠtvrtého októbra roku 1997 prebehla v americkom meste Charlotte v Severnej Karolíne lúpež vyše 17 miliónov dolárov zo skladu banky Loomis Fargo & Co. Akciu zosnovali zamestnanec banky David Ghantt, bývalá zamestnankyňa a Ghanttova kamarátka Kelly Campbell so svojimi kumpánmi. Hlavou akcie bol Steve Chambers so svojou manželkou.

Svojho času išlo o jednu z najväčších lúpeží v dejinách Spojených štátov, Ghantta a spol. prekonal iba pár mesiacov pred lúpežou v Charlotte istý Phillip Johnson na Floride. Terčom bola rovnako nebohá Loomis Fargo. Prípadu sa ujala Zilionari2 resizeFBI a... ďalšiemu popisu skutočných udalostí sa zdržím, pretože sú predmetom sujetu filmu, nakrúteného na ich motívy pod názvom Zilionári, alebo ak chcete v anglickom origináli výstižnejším Masterminds. Znie to ako námet, buď na drsnú gangsterku alebo napínavú kriminálku. Prípadne sociálnu štúdiu o stave americkej spoločnosti v čase finančnej krízy. Koho by však napadlo, že niekto využije podobný námet ako základ bláznivej komédie?

Verte alebo nie, napadlo to hneď trojicu scenáristov Chrisa Bowmana, Hubbela Palmera a Emily Spivey. Svoj výtvor zverili osvedčenému režisérovi kultových komédií Jaredovi Hessovi (Napoleon Dynamite, 2004). Hneď skraja a bez Zilionari4 resizezbytočného zdržovania uvediem, že to nebol vôbec najhorší nápad, rozhodne sa nepotvrdili moje obavy z veľkého "prúšvihu", založeného na osobných predsudkoch voči súčasným americkým komerčným komédiám. Prvým predpokladom poteciálnej solídnej zábavy je meno režiséra, tým druhým herci. Zach Galifianakis v hlavnej úlohe, ďalej v súčasnosti veľmi populárna komička Kristen Viig, spoľahlivý a komediálne nesmierne skúsený Owen Wilson a sympaťák Jason Sudeikis. Ich prítomnosť je sama o sebe zárukou profesionálneho prevedenia riadkov scenára do komickej audiovizuálnej podoby. Niekedy scenár ich výkony podporujú, Zilionari5 resizeinokedy ho zachraňujú. Skutočne trápne som sa počas filmu cítil iba dva- trikrát. Je však otázne, prečo by sme sa mali pri filme s tak silným tvorivým tímom cítiť vôbec niekedy trápne.

Scenár skutočne nepatrí medzi žiadne novodobé komediálne perly, skrýva všaK zopár vydarenejších momentov a hlášok. Tie prichádzajú pomerne nečakane, film sa väčšinou nesnaží dlhšie budovať situáciu, aby ju mohol následne vypointovať. Máme bohaté skúsenosti s tým, že sa jedná o dvojsečnú zbraň a musím to konštatovať aj v prípade Zilionárov. Ghanttova bazénová "nehoda" nech je toho príkladom. Najvtipnejšie sú ZIlionari12 resizetak momenty, prichádzajúce takpovediac odnikiaľ. Viac ako iba za zmienku stojí afroamerická FBI vyšetrovateľka (Leslie Jones), terč vtípkov (aj nezámerných) svojich svedkov pri vypočúvaní. Práve scény s ňou možno označiť vo filme za tie najvtipnejšie. Recenzent má automaticky chuť ich vám sprostredkovať, ale nemôže.... Bohužiaľ, nie každá scéna má v sebe potenciál pobaviť, často sme svedkami tápania a vaty, ale po úvodných minútach si aspoň môžeme byť istí, že niečo vtipné nás ešte určite čaká.

Za najväčší prínos Zilionárov považujem práve odvahu uchopiť Zilionari resizelátku založenú na skutočných udalostiach za komediálny koniec. Inými slovami skutočnú udalosť prezentovať tak, ako sa v skutočnom živote udiať nikdy nemohla. Hess tak možno úmyselne, možno neúmyselne upozorňuje na fakt, že filmová fikcia je stále iba filmová fikcia a častá snaha o čo najvernejšie zobrazenie dejinných udalostí bude vždy viac - menej boj s veternými mlynmi. Zilionári sa na nič podobné ani náhodou nehrajú. Ako Zilionari8 resizekriminálna línia, tak ani osobná, vzťahová, nemajú so správaním  ľudí v každodennom živote, dokonca ani pri megalúpeži, nič spoločné. Ak je tá vzťahová, respektíve milostná línia predvídateľná, tak práve udalosti po lúpeži sú až prekvapivo nepredvídateľné. Čítať si niečo vopred o "prípade Loomis Fargo" preto neodporúčam.

Zámerom tvorcov bolo "iba" pobaviť. Nakoľko sa im to podarilo, je ťažké objektívne zhodnotiť. Záleží to totiž na zmysle pre humor konkrétneho diváka. Zilionári musia ako štúdiový projekt Zilionari11 resizeuspokojiť najmä diváka väčšinového. Neviem síce presne určiť, čo to znamená, ale štatistiky v Hollywoode budú asi hovoriť niečo o priemernom veku návštevníka multiplexu. Odvážim sa však tvrdiť, že by sa tu občas zasmial aj postarší filmový akademik. Nejedná sa o tak vydarený film, ako napríklad Millerovci na tripe (We´re the Millers, 2013), Zilionárom chýba, okrem spomenutým nedostatkom, aj lepšie vygradovaný záver. S čím menším očakávaním na film pôjdete, tým je vyššia pravdepodobnosť menšieho sklamania, prípadne príjemného prekvapenia.

Zilionari7 resizeZilionári (Masterminds), USA, 2016
Dĺžka: 94 minút
Réžia: Jared Hess
Scenár: Chris Bowman, Hubbel Palmer, Emily Spivey
Kamera: Erik Wilson
Strih: Keith Brachmann, David Rennie
Hudba: Geoff Zanelli
Hrajú: Kate McKinnon, Kristen Wiig, Zach Galifianakis, Jason Sudeikis, Owen Wilson, Leslie Jones, Mary Elizabeth Ellis, Ken Marino, Allegra Nova, Devin Ratray, Jon Daly, Rhoda Griffis a ďalší
Distribúcia: Forum Film
Slovenská premiéra 13. októbra 2016
Foto: Forum Film


 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.