Climax (Francúzsko 2018)

Climax1Climax
Tanečný horor, 95 minút
Scenár a réžia: Gaspar Noé. Kamera: Benoît Debie. Strih: Denis Beflow, Gaspar Noé. Hrajú: Sofia Boitella, Romain Guillermic, Souheila Yacoub, Kiddy Smile, Claude Gajan Maude, Giselle Palmer, Taylor Kastle, Thea Carla Schott, Sharleen Temple, Lea Vlamos, Alaia Alsafir, Kendall Mugler, Ladkhar Dridi, Adrien Sissoko, Mamadou Bathily, Ashley Biscette, Sarah Belala a ďalší.
Slovenská premiéra: 8. novembra 2018
Posledná noc v starej škole uprostred lesa v zime roku 1986. Dvadsiatka tanečníc a tanečníkov práve ukončila intenzívny trojdňový tréning pred turné v USA, ktorý chcú zavŕšiť veľkolepým večierkom. Z platní sa izýva Daft Punk alebo Aphex Twin a tekuté osvieženie v podobe veľkej nádoby sangrie. Tá na chvíľku zmizne z očí. Párty rýchlo naberá na obrátkach, všetci sú zjavne pod vplyvom drog, hoci nevedia, kto a kedy im drogy podstrčil. Netreba veľa a ich stav vyvrcholí neurózami a psychózami, ktoré len znásobuje elektrizujúci rytmus hudby. Kým niektorí z nich sa vznášajú, iní prepadajú do pekiel... Gaspar Noé je jedným z najkontroverznejších režisérov súčasnosti. Ako sedemročný videl film 2001: Vesmírna odysea, vďaka čomu sa rozhodol pre kariéru režiséra. Svoje extrémne provokatívne filmy začal nakrúcať už v osemdesiatych rokoch, medzinárodne známym sa stal v deväťdesiatych, najmä stredometrážnym filmom Mäso (Carné, 1991), drámou Sám proti všetkým (Seul contre tous, 1996) alebo filmom Zvrátený (Irréversible, 2002) s Monicou Bellucci. Je miláčikom filmových festivalov, vždy názorovo rozdelí publikum. Na Slovensku sa predstavil filmom Vojdi do prázdna (Enter the Void, 2009) a naposledy aj snímkou Love (2015), ktorá mala premiéru v Cannes a okamžite vyvolala búrlivé reakcie. Jeho najnovší film Climax na MFF v Cannes ohúril aj filmových kritikov a právom zvíťazil v sekcii Quinzane des réalisateurs. 5. septembra sa začal ďalší ročník prehliadky PROJEKT 100, ktorú každoročne pripravuje Asociácia slovenských filmových klubov v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom. Zastúpené sú tak slovenské novinky, ako aj snímky zo Zlatého fondu kinematografie a diváci vďaka PROJEKTu 100 uvidia očakávané novinky Pawla Pawlikowskeho či Larsa von Triera.
Foto: ASFK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.