Divákom sa páčila snímka Na sever od slnka

Jeden svet logo 2 resizeFilm Na sever od slnka sa najviac páčil návštevníkom festivalu Jeden svet. Podľa ich hlasovania sa stal víťazným diváckym dokumentom a záujemcovia si ho môžu pozrieť dnes o 20.30 v kine Lumiére. Vstup je voľný. Film má pozitívny náboj, hovorí o dvoch surfistoch, ktorí sa rozhodli prežiť v súlade s prírodou, bez bežného komfortu, deväť mesiacov za polárnym kruhom. Film svojou témou korešponduje s tohtoročným mottom festivalu Meníme svet.

Aj ďalšie dnešná ponuka festivalu je bohatá, záujemcovia si môžu pozrieť hraný film, zaujímavé dokumenty a diskutovať s odborníkmi na dvoch atraktívnych debatách. V kine Lumiére vás chceme upozorniť na britskú snímku Sebecký obor nominovanú na tohtoročnú Cenu LUX, ktorú udeľuje Európsky parlament. Film reaguje na vlečúcu sa hospodársku krízu a poukazuje na jej sociálne dôsledky. Rozpráva príbeh priateľstva dvoch dospievajúcich chlapcoch žijúcich v obrovskej chudobe. Obaja sú vylúčení zo školy, z vlastnej komunity, ponechaní sami na seba. Ak však dávate prednosť dokumentom a zaujíma vás život v krajinách tretieho sveta, pozrite si Tigrie dievčatá príbeh piatich mladých žien z Barmy, ktoré si chcú založiť hudobnú skupinu. Barma sa v posledných dvoch rokoch mení, autoritatívny režim prepustil z dlhoročného domáceho väzenia disidentku Aun San Su Ťij a vojenská junta naplánovala, ako symbol zmiernenia represií doplňujúce ľudové voľby do parlamentu. Na pozadí týchto zmien začínajú Tiger Girls pripravovať svoj prvý album. V kine Lumiére  sa premietne dokument Od vánku k búrke, ktorý ponúka príbehy ľudí z Egyptu, Malajzie, Venezuely, Zimbabwe a Ukrajiny. A po ňom sa môžete na diskusii s názvom Demokracie pre všetkých? porozprávať o aktuálnej situácii v Egypte s odborníkmi –  Tomášom Michaľákom a Luciou Najšlovou, ale tiež s Egypťanom Michaelom Moawedom Shafikom Bastom. Z ponuky kina Mladosť vás chceme upozorniť na film Úžasný Azerbajdžan, ktorý je príbehom krajiny dvoch tvárí. A nenechajte si ujsť snímku Kauza Cervanová.

 

No a v KC Dunaj  bude diskusia o súčasných médiách. Na úvod premietnu snímku Na titulnej strane New York Times , ktorá je pohľadom do „kuchyne“ významného amerického média. Potom sa spolu so Zuzanou Wienk môžete zamýšľať nad médiami u nás. Diskusia Ne/sloboda médií na Slovensku sa začne o 19.10. Či budú novinári pracovať ako v dávnej minulosti s vysokou mierou autocenzúry sa zamyslí poslanec Otto Brixi, sudca Dušan Čimo, vydavateľ Alexej Fulmek a novinárka Zuzana Petková.

Viac: http://www.jedensvet.sk/.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.