Novembrové číslo Film.sk

f.sk-obalka-NOVEMBER-2013 resizeMesačník Film.sk už štrnásť rokov informuje primárne o slovenskom filme. V jeho aktuálnom novembrovom čísle to platí takmer doslovne. V rubrike Novinky predstavuje až tri celovečerné slovenské či koprodukčné tituly a jedno pásmo krátkych filmov, v rubrike Recenzia reflektuje ďalšie dva. Téma sa snaží odpovedať na otázku, ktorá s tým úzko súvisí. V čase, keď u nás vzniká čoraz viac filmov, nachádza si slovenský film cestu k divákovi ľahko?

Téma Film.sk sa venuje propagácii slovenských filmov a vychádza zo skúseností redakcie so zložitým zháňaním textových i obrazových materiálov k filmom pred ich distribúciou. Vybraným osloveným producentom kladie otázky, aký význam má podľa nich propagácia projektu počas jeho výroby a pred jeho premiérou, ako ich zaťažuje finančne a časovo a či im vynaložené financie a úsilie prinášajú očakávaný efekt. Z pripravovaných premiér približuje už tretie pásmo filmov študentov VŠMU pod názvom Kobylky III a z celovečerných filmov koprodukčné snímky Ako nikdy Zdeňka Tyca, Dozvuky Wladyslawa Pasikowského a Klauni Viktora Tauša, ktoré tento mesiac prichádzajú do kín.

 

V Recenzii Film.sk reflektuje vždy slovenské filmy, ktoré mali v predchádzajúcom mesiaci premiéru. Tento mesiac sa kritickým okom pozrel na filmy Kandidát a Zamatoví teroristi. Film debutanta Jonáša Karáska Kandidát hodnotí filmová teoretička Jana Dudková, ktorá sa zamýšľa nad žánrovým zaradením filmu a zároveň v ňom nachádza niekoľko rovín, ktoré majú čo ponúknuť viacerým skupinám divákov. Film trojice režisérov Palo Pekarčík, Ivan Ostrochovský a Peter Kerekes Zamatoví teroristi reflektuje nestor slovenskej filmovej publicistiky Pavel Branko, ktorý sa v hodnotení zameral zvlášť na všetky tri príbehy filmu, ale formuluje aj výpoveď diela ako celku. V poslednej z recenzií  skúma aj koprodukčný film NO čílskeho režiséra Pabla Larraína o odvážnom marketingovom ťahu, ktorý prispel k zmene politického systému v krajine, a podľa slov recenzentky Kristíny Aschenbrennerovej stojí za pozretie.

 

Rozhovor Film.sk predstavuje mladú scenáristku a dokumentaristku Vieru Čákanyovú, ktorá zaujala už svojimi študentskými filmami. Poslednými projektmi, na ktorých sa podieľala, sú poviedkové filmy Slovensko 2.0 a Gottland a spájajú ich témy súvisiace s históriou. Slovenská kinematografia je aj témou rubriky Aktuálne. Tá v novembrovom čísle približuje našim divákom, ako nedávno vydaný film režiséra Štefana Uhra Slnko v sieti na DVD v anglickom vydavateľstve Second Run prijali zahraničné médiá a verejnosť.

 

V novembrovom čísle pokračuje aj seriál Svet spravodajského filmu a upozorňuje na filmové týždenníky Týždeň vo filme z archívu SFÚ v programe televízie TA3. Záujemcovia si prečítajú aj to, na čom pracujú scenáristka Jana Micenková, režisér Ladislav Kaboš a režisérka Vladimíra Hradecká. V rubrike Tipy mesiaca na zaujímavé tituly z programu Kina Lumière upozorňuje filmový historik a publicista Richard Blech a o svojich obľúbených slovenských filmoch píše teatrologička Zuzana Bakošová Hlavenková. Ďalšie pravidelné rubriky prinášajú prehľad podujatí na Slovensku i podujatí so slovenským filmom v zahraničí, prehľad distribučných premiér, filmové publikácie a DVD nosiče, výročia v slovenskej kinematografii, aktuálne uzávierky a správy a zaujímavosti z filmového diania.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.