Príbeh Kmotra (Příběh Kmotra)

Príbeh kmotra 14 resizeDávno sú preč časy, keď sa pojmy ako „ mafiáni“  či „kmotor“ spájali iba s talianskym alebo americkým podsvetím  prípadne s presláveným románom Mária Puza Kmotor (v slovenskom preklade známom ako Krstný otec) a jeho filmovým spracovaním. Aj v našom domácom prostredí ( slovenskom i českom) sa udomácnili mafiánske praktiky  a „kmotrovia“. Príbeh jedného z nich spracoval  spisovateľ Jaroslav Kmenta pod názvom  Kmotr Mrázek  (vyšiel postupne ako trilógia) a inšpiroval ním vznik českého filmu Příběh Kmotra, ktorý v týchto dňoch uvádza do našich kín spoločnosť Magic Box.

Nakrútil ho český režisér, scenárista a producent Petr Nikolaev (1957), ktorý na seba upozornil už počas štúdia na FAMU školskými filmami ako Schopen-odveden (1979) či Praga kaput regni (1980), ale aj podmieneným vylúčením. Po absolutóriu odišiel do Francúzska, kde žil skoro deväť rokov. Zo začiatku  sa vraj živil ako predavač zmrzliny, lepič Príbeh kmotra 10 resizeplagátov, maliar bytov a opatrovateľ detí. Neskôr režíroval vzdelávacie programy a učil na súkromnej filmovej škole ESRA (1988-1992). Od roku 1992 žije opäť v Prahe. Ako pomocný režisér pracoval na francúzskych filmoch, ktoré sa nakrúcali v Čechách. V roku 1997 debutoval ako režisér adaptáciou literárneho besteselleru Michala Viewegha Báječná léta pod psa o živote českej rodiny v období socializmu. V roku 2004 nakrútil ľúbostnú romancu z väzenia  v päťdesiatych rokoch Kousek nebe, kde obsadil do hlavnej ženskej postavy našu Táňu Pauhofovú. Nasledoval kontroverzný prepis románu z čias socializmu ...a bude hůř (2007) a po ňom  nakrútil historický film z 13. storočia  Jménem krále (2009). Veľkú Príbeh kmotra 5 resizepozornosť vzbudil jeho veľkofilm Lidice (2011) o osudoch obyvateľov obce, ktorá sa stala symbolom  boja proti fašizmu. Často pracuje na televíznych projektoch - tohto roku zaujal napríklad historickým seriálom Cyril a Metod – apoštoli Slovanov. Jeho najnovší filmový  opus Príbeh Kmotra je opäť, svojím spôsobom, výlet do histórie, ktorá však presahuje do súčasnosti - dej sa odohráva v rokoch 1987 až 2006.

 

Sledujeme v ňom  Františka Vedrala vo výbornej hereckej kreácii Ondřeja Větchého Príbeh kmotra 11 resize(postava je inšpirovaná reálnou osobou podnikateľa Františka Mrázka), ktorý sa  vypracoval z nenápadného veksláka na bossa českého podsvetia,  schopného „ťahať za nitky“ vysokej politiky i biznisu a jeho dlhoročný duel s neústupným policajným vyšetrovateľom  Čestmírom Cajthamlom. Ten je v podaní Lukáša Vaculíka aj rozprávačom príbehu. Dozvedáme sa, že ambiciózny  František Vedral (Ondřej Větchý), v súkromí otec dvoch detí,  a futbalový  nadšenec ,so svojimi dvomi kamarátmi z detstva Standom Tiplom (Jan Vondráček) a Josefom Strnadom (Jiří Dvořák) rozbehol rad Príbeh kmotra 6 resizenekalých obchodov už za socializmu a vytvoril si patričné finančné a vďaka kontaktom s ŠTB aj  bezpečnostné zázemie. Ale megalomanské sny (napríklad dvojposchodová vila v parku ,vlastníctvo futbalového klubu i štadióna a pod.) si začal spĺňať až po roku 1989, keď využil na obohatenie sa ošiaľ  tzv .kupónovej privatizácie, ale aj možnosť tunelovania bánk a hlavne sa mu podarilo vytvoriť si tajný archív  informácii  a dôkazov o slabostiach  známych osobností českého politického i obchodného sveta, ktorými ich mohol vydierať. Kontakty na  najvyšších miestach, včítane tajných služieb, ho robili beztrestným, aj keď sa vedelo, že si objednal niekoľko vrážd „nepohodlných“ ľudí.

 

Príbeh kmotra 13 resizeSlogan filmu hovorí, že ide o  „Veľký príbeh lásky, lásky k peniazom.“ Vedral  je presvedčený, že vždy vyhráva silnejší, alebo ten, kto má  viac peňazí. Možno aj preto je tak nenásytný a zaskočený, keď zistí, že jeho protihráči – vyšetrovateľ Čestmír Cajthaml (Lukáš Vaculík), podpráporčík Ota (Pavel Nečas) a rotný Bohoušek (Kryštof Hádek) nie sú vo svojej bezmocnosti až tak bezmocní, ako si myslel. Navyše, že  zlo vyvoláva zlo a odplata môže prísť z úplne inej strany, než sa nazdával. V novom českom filme zaznie aj slovenčina. Do úlohy gangstra Farkaša si režisér vybral totiž  Andyho Hryca, kým  do postavy židovskej novinárky Zuzany, ktorá  kedysi očarila Vedrala  a neskôr sa mu chce pomstiť, obsadil  Evu Vicu Kerekes.

 

Príbeh kmotra 2 resizeFilm je akousi skladačkou datovanou rokmi. Na začiatku napríklad vidíme tridsiatnika Vedrala  s manželkou Blankou (Zuzana Čapková) a malými deťmi, v závere už oslavuje promóciu syna-právnika a nechá sa unášať predstavou, že z neho môže byť poslanec a raz  hoci aj prezident. Nemá výčitky svedomia. Všetko, čo robil ospravedlňuje tým, že to robil pre rodinu, pre deti, aby mali lepší život ako on. A človeku až prebehnú zimomriavky po chrbte, keď z jeho úst počuje v jednom okamihu  zrazu vety o tom, že kam to spejeme, keď sme už vytunelovaní aj ľudsky. Alebo keď vyhlasuje, že treba nastoliť nové pravidlá spoločnosti a dodržiavať ich.

 

p153307 resizeVyšetrovateľ Cajthaml tiež vyznáva  isté pravidlá, ale  v závere ich  porušuje, lebo účel svätí prostriedky. Vôbec, niektoré pasáže scenára či dialógy  trochu šuštia papierom, i keď pripomínajú ľudovú múdrosť, že žiadny strom do neba nevyrastie. Ale diváka to asi nebude vzrušovať. Lebo i keď opakovaný motív futbalového štadióna, ako istého symbolu, naznačuje hru dobra a zla, chtiac-nechtiac si uvedomíme, že v tomto prípade nemožno hovoriť, veď je to len film. Inšpirácia skutočnosťou je príliš zrejmá.

 

V propagačných materiáloch sa píše, že Príbeh kmotra 12 resizepostava vyšetrovateľa „ má byť holdom policajtom, ktorí nestratili vieru vo víťazstvo spravodlivosti“. Lenže divák po zhliadnutí filmu začne pochybovať o spravodlivosti ako takej. Zdá sa totiž, že tento pojem patrí skôr do sveta rozprávok. V realite sa napriek všetkým snahám, vyhláseniam a donkichotským pokusom darí skôr korupcii, podvodom a násiliu. No a „kmotrovia“ v najrôznejšej podobe prežívajú a tešia sa beztrestnosti. Čiže – príbeh pokračuje. Je to kruté a depresívne, ešteže nádej  vraj zomiera posledná...

 

 

Príbeh kmotra resizePríbeh Kmotra (Příběh Kmotra)
Česko 2013
Dĺžka: 99 minút
Réžia: Petr Nikolaev
Námet: kniha Jaroslava Kmenta Kmotr Mrázek
Scenár: Petr Nikolaev, Miroslav Oščatka
Kamera: David Ployhar
Zvuk: Jakub Čech
Hudba: Kristian Koll
Architekt: Rudolf Kinský
Kostýmy: Evženie Rážová
Strih: Adam Dvořák
Hrajú: Ondřej Vetchý, Lukáš Vaculík, Andrej Hryc, Filip Kaňkovský, Jiří Vymětal, Jan Vondráček, Eva Vica Kerekes, Kryštof Hádek, Jiří Dvořák, Zuzana Čapková, Kristýna Frejová a iní
Premiéra v SR: 31.októbra 2013
Foto: Magic Box

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.