Na 14.MFF Bratislava príde aj Jean-Marc Barr

IFF Bratislava logo resizeFilmári z rôznych kútov sveta sa zídu na 14. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Bratislava, aby divákom predstavili svoje filmy. Viac ako šesťdesiat zaujímavých hostí prijalo pozvanie vrátane takých osobností, akými sú JiříKrejčík, Goran Paskaljević, Jean – Marc Barr či Michael Grigsby.

Bratislavský festival opäť privíta množstvo zaujímavých hostí z celého sveta. Diváci  budú môcť počas festivalu stretnúť renomovaných filmárov i začínajúcich tvorcov s veľkým tvorivým potenciálom. Festivalová porota (v ktorej zasadne aj český herec Jiří Mádl) bude pracovať pod vedením srbského režiséra Gorana Paskaljevića, ktorý uvedie tri svoje filmy (Sud prachu, Sen zimnej noci a Keď sa rodí deň, aktuálne nominovaný ako srbský kandidát na Oscara) a povedie Master Class na VŠMU. Festival navštívi aj známy a obľúbený francúzsky herec a režisér Jean-Marc Barr.

 

Jean-Marc Barr Magická hlbočina resizeAko herec sa Jean-Marc Barr dostal do povedomia divákov postavou potápača Jacquesa Mayola vo filme Luca Bessona Magická hlbočina, za ktorú bol v roku 1989 nominovaný na Cézara. Na začiatku 90. rokov začala jeho intenzívna spolupráca s kontroverzným dánskym režisérom Larsom von Trierom, ktorý ho postupne obsadil do filmov Európa (1991), Prelomiť vlny (1996), Tanečnica v tme (2000), Dogville (2004), Manderlay (2005) a Kto je tu riaditeľ? (2006). V bohatej Barrovej hereckej filmografii patria k najhodnotnejším. Trierov vplyv doviedol talentovaného herca k prvým režijným pokusom a hneď prvý Barrov film Milenci z roku 1999 sa stretol s pozitívnym ohlasom. Snímka sa napokon stala prvým dielom trilógie o slobode, nasledovali filmy To je moje telo (2000) a záverečný diel triptychu Blažené bytosti (2001), na ktorom spolupracoval s Pascalom Arnoldom. Ich spolupráca pokračovala aj pri ďalších tituloch. Spolu nakrútili film American Translation (2011) a ich najnovším projektom je film Sexuálne kroniky francúzskej rodiny. Filmy J.-M. Barra sú jasne ovplyvnené štýlom Dogma´95, vyznačujú sa civilnosťou, charakteristickými postupmi snímania a svietenia, ale najmä výberom provokatívnych látok. Režisér sa, tak ako jeho vzor, nevyhýba kontroverzným a tabuizovaným témam, pričom ich pomenúva a zobrazuje veľmi otvorene. Aj preto majú Barrove diela nálepky ako brutálne či obscénne, čo tvorca radikálne odmieta. Pri nakrúcaní využíva digitálnu kameru a filmy vznikajú v nezávislej produkcii. J.-M. Barr vo svojich filmoch pravidelne účinkuje. Do kín sa chystá film Big Sur, v ktorom Barr stvárni spisovateľa Jacka Kerouaca.
Minulý rok uviedol bratislavský festival Barrov kontroverzne vnímaný film o obsedantnej vášni a  zločine American Translation, ktorý nakrútil spolu s Pascalom Arnoldom. Svoj najnovší film (opäť ho režíroval spolu s Arnoldom) už Jean-Marc Barr predstaví festivalovému publiku osobne. Snímka Sexuálne kroniky francúzskej rodiny bude uvedená v sekcii Proti prúdu a  režisér sa v nej venuje sexuálnym zážitkom francúzskej rodiny. Jean-Marc Barr počas festivalu predstaví spolu so srbským režisérom Bojanom Vuletićom aj súťažnú snímku Praktický sprievodca Belehradom so spevom a plačom, v ktorej si zahral jednu z úloh.

 

Festival navštívi aj renomovaný španielsky režisér Jaime Rosales s filmom Samota.Príde aj kameraman Rui Poças, ktorý divákom predstaví portugalský film nominovaný na cenu LUX Tabu. Svoje filmy prídu osobne uviesť tvorcovia, ktorých filmy budú súťažiť v jednotlivých súťažných sekciách, medzi nimi napríklad izraelský režisér Amir Manor (Epilóg), nemecký režisér Jan Ole Gerster (Ty kokso!), turecká režisérka Belmin Soylemez uvedie svoj film Prítomný čas a čínska režisérka Liu Shu predstaví snímku Lotos a z exotickej Brazílie príde uviesť svoj film Prekliatie klietok režisérka Paula Fabiana. Klasik britskej dokumentaristiky renomovaný režisér Michael Grigsby príde osobne uviesť svoj film Išli sme do vojny a spolu s producentkou filmu Rebekah Tolley povedú Master Class vo  Festivalovom centre – Sklade č. 7. Prídu aj tvorcovia ďalších súťažných dokumentov, medzi nimi napríklad francúzsky režisér Vincent Dieutre (formálne zaujímavý dokument Jaurés), Pavel Abrahám a Tomáš Bojar (na MFDF Jihlava ocenený film Dva nula), bulharský režisér Ilian Metev (Posledná záchranka v Sofii, dokument vzbudil veľkú pozornosť na Týždni kritiky v Cannes), nemecký režisér Mario Schneider (dokument MansFeld bude na MFF Bratislava uvedený v medzinárodnej premiére) či debutujúci argentínsky režisér Hermes Paralluelo (Yatasto). Hosťom festival bude slovinský režisér Andrej Košak (Stav šoku), srbský herec Aleksandar Djurica (Smrť človeka na Balkáne), izraelská herečka Rotem Zisman (Súmrak), ukrajinská režisérka Daria Onyshchenko (film nakrútený na jeden záber Eastalgia) či tvorcovia krátkych filmov David Varela (Posledný portrét) a Christoph Kuschnig (Liahnutie). Okrem tvorcov sa festivalu zúčastnia aj zástupcovia medzinárodných festivalov, filmový profesionáli a zahraniční novinári.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.