Premiéra seriálu Zbohom, súdruhovia!

Návštevníci 1. ročníka Pohoda Indoor Camping Festivalu boli prvými slovenskými divákmi, ktorí uvideli v premiére prvú časť unikátneho dokumentárneho seriálu Zbohom, súdruhovia!. Premietli ho v sobotu večer v Pavilóne 3 trenčianskeho Expocentra.Trigon Production je jedným z koprodukčných partnerov popri Arte, ZDF, TVP, YLE v projekte francúzskej spoločnosti Artline films a nemeckých Gebrueder Beetz.

V šiestich 52 minútových častiach tvorcovia chronologicky rozprávajú príbeh o tom, ako bežní ľudia v bývalých komunistických krajinách v strednej a východnej Európe prispeli k pádu socialistického bloku. Seriál sa začína v roku 1975, keď bol Sovietsky zväz na vrchole moci po tom, čo záverečný dokument  Helsinskej konferencie oficiálne potvrdil sovietsku dominanciu vo východnej Európe. Končí sa v decembri 1991, keď Michael Gorbačov opustil politickú scénu a oznámil koniec Sovietskeho zväzu.

Priebeh historických udalostí je v seriáli prerozprávaný svedectvami známych aj neznámych ľudí, ktorí sa na rôznych úrovniach podieľali na rozpade režimu. Seriál sa nakrúcal v 12 krajinách, vrátane Slovenska. Naše reálie dokumentuje rozprávanie Ľubomíra Morbachera, historika z ÚPN, ktorý sa venuje vo svojich výskumoch úlohám represie a politického násilia v komunizme. Druhým zástupcom našej krajiny je Michal Kaščák, líder kapely Bez ladu a skladu a organizátor festivalu Pohoda a ďalších kultúrnych aktivít.
Rozprávanie pamätníkov ilustrujú výnimočné archívne zábery z krajín bývalého Východného bloku a významných západoeurópskych médií. Seriálom sprevádza fiktívna dvojica – otec narodený v 50. rokoch, vyrástol v sovietskom ideály a dcéra, vychovávaná v 80. rokoch, na Západe. K nám sa seriál dostane na budúci rok.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.