Prichádza Festival Jeden svet

Jeden_svet_-_nov_resizeDvanásty ročník Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet bude v Bratislave od 29. novembra do 4. decembra 2011. Ponúkne 70 dokumentárnych filmov zahraničnej i domácej produkcie v 8 tematických sekciách. Aj tentoraz pôjde o témy, ktoré sú na Slovensku málo známe alebo tabuizované.

Festival reaguje na nové trendy v spoločnosti a tak je toho roku našim mottom: svet v sieti. Moderné technológie totiž zohrali a stále zohrávajú významnú úlohu v boji za slobodu na všetkých kontinentoch. Nové média menia svet – to je názov sekcie v rámci ktorej uvidíte filmy o revolúciách v arabskom svete. Dozviete sa, že internetová cenzúra nie je len doménou autoritárskych režimov, ale nevyhýba sa ani starým demokraciám. A zistíte podrobnosti o tom, ako to bolo s únikom informácií, ktoré sa objavili na stránke Wikileaks.

Viete o tom, že vo svete dochádza až k 5000 vraždám zo cti ročne? Rukami vlastných otcov, či bratov umierajú mnohé moslimské ženy len preto, že túžia po obyčajnom živote. Podrobnosti v dokumente, ktorý uvedieme v sekcii Ženské svety. Pozrieť si môžete aj film o tom, že v Afganistane ešte aj dnes manžel predá svoju ženu za pár oviec.  Alebo o indickej aktivistke, ktorá pomáha ženám vystaveným domácemu násiliu. Prípadne príbeh o snahe iránskych žien preraziť v športe.

V mnohých mobilných telefónoch sa skrývajú vzácne minerály postriekané krvou obetí vojny v Demokratickej republike Kongo. Máte právo vedieť (ďalšia filmová sekcia), že aj v tom vašom môže byť  koltán – jeho ťažba je dôvodom vojny, ktorá stála život už viac ako 5 miliónov ľudí. V tejto sekcii uvidíte aj filmy o etiópskych deťoch, ktoré sa stávajú ľahkou korisťou obchodníkov s ľuďmi, o  afganských sirotách – sexuálnych otrokoch obchodníkov a veliteľov, ale aj o prekvitajúcom obchode s ľudskými orgánmi v Indii.
V sekcii Cesty ku slobode uvedieme dokumenty o boji aktivistov za dodržiavanie ľudských práv v rôznych krajinách. V Bielorusku sa o to snaží undergroundové divadlo, na Kube hip – hopová kapela, demokratický hlas Barmy má zas podobu humoru a satiry. A dozviete sa aj to, že v africkom Kamerune je homosexualita stále trestným činom.

Nielen tretí svet má problémy s demokraciou. Akási nedokončená je aj revolúcia v krajinách bývalého sovietskeho bloku, ktoré sú dnes súčasťou Európskej únie. O problémoch, s ktorými sa boríme hovoria filmy v sekcii Naša r/evolúcia. V Rumunsku sú napríklad korupcia, protekcionizmus, pranie špinavých peňazí a finančné škandály ešte väčším problémom ako u nás. Demokracia priniesla do srdca Európy aj nový nacionalizmus. Uvidíte tiež film o  mítingoch pred slovenskými parlamentnými voľbami v roku 2010 a pripomeniete si, čo všetko nám politici nasľubovali a nesplnili.  A ako vidia ponovembrovú realitu kľúčové osobnosti udalostí v roku 1989 na Slovensku?

Niekoľko najnovších slovenských dokumentov vás presvedčí, že naši dokumentaristi si dobré meno, ktoré majú skutočne zaslúžia. A nezabúdame ani na eko – témy. Teraz, keď všetci pociťujeme klimatické zmeny viac ako inokedy, sa môžete inšpirovať, ako prispieť k zvráteniu týchto zlých trendov.

Súčasťou festivalu sú vždy aj diskusie, tentoraz napríklad o arabských revolúciách, o bieloruskej diktatúre, segregácii Rómov, stave súdnictva na Slovensku, či feminizme.

Už od 29. novembra ide postupne festival aj do ostatných regiónov, naše filmy toho roku premietneme v ďalších 24 slovenských mestách v rámci prehliadky Jeden svet na Slovensku.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.