Kino Lumiere v októbri

lumiereBratislavské Kino Lumiere, ktorého prevádzku dňa 5. septembra 2011 spustil Slovenský filmový ústav, má za sebou prvý mesiac existencie. Vo svojom programe ponúka denne v dvoch predstaveniach filmy z domácej, európskej i svetovej kinematografie, z ktorých mnohé majú u nás len málo príležitostí dostať sa k divákovi. Aj na október má Kino Lumiere pripravený bohatý a pestrý program.

V októbri premietne až 43 filmov a uvedie profily piatich režisérskych osobností. Niektoré z projekcií prídu uviesť aj tvorcovia osobne. Hlavná časť programu ponúka filmy z nekomerčnej prehliadky Projekt 100, tvoria ju diela zo zlatého fondu svetovej kinematografie, ale aj súčasné snímky, ktoré zaujali na prestížnych medzinárodných festivaloch.

 


Cudzinec_resizeZ tvorby významných režisérov v októbri uvedie štyri profily zahraničných osobností a jeden zameraný na dielo domáceho tvorcu. Pri príležitosti 70. narodenín významnej maďarskej režisérky Márty Mészáros sa odpremietajú jej tri výrazné filmové diela, medzi nimi aj jej medzinárodne najúspešnejšia snímka Denník pre moje deti, ktorá v roku 1984 získala Veľkú cenu poroty na MFF Cannes. Filmy Krzysztofa Zanussiho, predstaviteľa poľského kina morálneho znepokojenia, uvedie v súvislosti s jeho účasťou na stretnutí študentov filmových škôl strednej Európy Visegrad Film Forum, ktoré je súčasťou 15. ročníka medzinárodného festivalu študentských filmov Áčko. Prehliadka Zanussiho tvorby sa uskutoční v spolupráci s Poľským inštitútom a bude obsahovať päť výrazných autorských filmov, ktoré Zanussi nakrútil v rozpätí rokov 1969 – 1980. Za osobnej účasti režiséra a s diskusiou po filme sa Konstanta_04_resizedňa 19. októbra o 19.30 hod. premietne jeho film Konštanta. Ďalšou z osobností októbrového programu je slávny taliansky režisér Luchino Visconti. Kino zaradilo do svojho programu reprezentatívny výber režisérovej tvorby z obdobia 60. a 70. rokov minulého storočia pri príležitosti jeho 105. výročia narodenia, ktoré uplynie 2. novembra. Zo zahraničných tvorcov v profiloch osobností ponúkne aj šesť filmov Larsa von Triera, jedného z najdiskutovanejších režisérov posledného obdobia.

Jednou z priorít dramaturgie Kina Lumiere je dôraz na slovenskú kinematografiu, domáce filmy majú možnosť vidieť Dom_resizediváci každú stredu. Okrem súčasných slovenských filmov, medzi ktorými je napríklad aj posledný film Martina Šulíka Cigán, národný nominant na cenu Americkej filmovej akadémie Oscar, alebo celovečerný hraný debut pre kiná režisérky a scenáristky Zuzany Liovej Dom, ktorý sa bude premietať s anglickými titulkami, je do programu zaradený aj profil slovenského režiséra a herca Martina Ťapáka, ktorý v októbri oslávi svoje 85. narodeniny. Kino ponúkne tri jeho filmy, medzi nimi aj jeho režisérsky debut pre kiná Nevesta hôľ, najúspešnejšiu slovenskú komédiu Pacho, hybský zbojník a významný film s motívmi ľudových tradícií Rodná zem v réžii Josefa Macha, v ktorom si pripomenieme Martina Ťapáka aj ako herca. Do budúcna plánujú dramaturgovia kina zabezpečiť aj úvody slovenských filmov za účasti ich tvorcov.

Zo osobitných projekcií za účasti tvorcov sú naplánované premiéry dvoch českých dokumentárnych titulov. Dňa 18. októbra sa o 17.00 hod. odpremieta za osobnej účasti režisérov Víta Klusáka a Filipa Remundu snímka Vše pro dobro světa a Nošovic a o 19.30 hod. ich film Český mír.

 Vstupné na premietania je 4,00 €, resp. 3,00 € pre držiteľov platných preukazov FK. Premietania Klubotéky (K) a Filmotéky (F) sú za 3,00 €, resp. 2,00 € pre držiteľov platných preukazov FK. Vstupenky sú v predaji od 16.30 hod. v pokladni kina.

 

Viac: www.navstevnik.sk a www.aic.sk/kinolumiere.


Október s osobnosťami v kine Lumiere

3x Márta Mészáros

Denník pre moje deti  (Napló gyermekeimnek )1984
Denník pre moje lásky (Napló szerelmeimnek) 1987
Nepochovaný mŕtvy (A temetetlen halott ) 2004
________________________________________

5x Krzysztof Zanussi

Štruktúra kryštálu (Struktura kryształu) 1969
Iluminácia (Iluminacja) 1973
Ochranné sfarbenie (Barwy ochronne) 1976
Špirála (Spirala) 1978
Konštanta  (Constans) 1980
________________________________________

6x Luchino Visconti

Cudzinec (Lo Straniero)  ? 1967
Smrť v Benátkach (La morte a Venezia) 1971 (Projekt 100)
Gepard (Il gattopardo) 1963
Súmrak bohov  (La Caduta degli dei) 1969
Rodinný portrét (Gruppo di famiglia in un interno) 1974
Nevinný (L´Innocente) 1976
________________________________________

6x Lars von Trier

Prelomiť vlny (Breaking the Waves) 1996
Tanečnica v tme (Dancer in the Dark)  2000
Manderlay (Manderlay) 2005
Kto je tu riaditeľ?  (Direktoren for det hele ?) 2006
Antikrist (Antichrist) 2009
Melancholia 2011 (Projekt 100)

________________________________________

3x Martin Ťapák

Rodná zem  1953
Nevesta hôľ  1971
Pacho, hybský zbojník 1975


Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.