Umbrella Academy 1 - 2. séria (TV seriál)

Umb4 resizeKomiksová, či filmová sféra ponúka dostatok námetov, kde sa spojí skupina rôznorodých, špeciálne nadaných, jedincov, aby spolu mohli zachrániť svet, No to že robia dvaja to isté, ešte neznamená, že výsledok bude v oboch prípadoch identický. A skutočne, Umbrella Academy je to toho názorným dôkazom, lebo na tradičnú a viac-menej ošúchanú látku nahliada vcelku netradičným spôsobom.

Všetko sa to začalo odvíjať 1. októbra 1989, keď štyridsaťtri žien po celom svete náhle otehotnelo a bez akýchkoľvek predošlých príznakov porodilo presne o dvanástej poobedňajšej hodine štyridsaťtri zdravých detí. Ten zvláštny jav upútal mimo iné pozornosť excentrického miliardára Reginalda Hargreavesa (Colm Umb resizeFeore) a po všemožných snahách sa mu nakoniec podarilo adaptovať sedem z nich. Tie pomenoval číslami a sedmičku nevlastných súrodencov, pôsobiacu pod názvom Umbrella Academy, začal od malička vychovávať na boj proti zločinu. K tomu im mali pomáhať aj ich výnimočné schopnosti, vymykajúce sa bežným štandardom, lenže nevydržalo to.

O viacero rokov sa neskôr sa už dospelí členovia tejto rodiny stretávajú znova, a to na pohrebe ich otca, ktorý im počas svojho života neprejavoval príliš veľa náklonnosti. Zo sedmičky sa stala medzičasom šestka a smrť jedného z nich, respektíve izolácia jednej zo sestier od zvyšku (nejavila totiž žiadne známky výnimočnosti) na nich nemala príliš pozitívny efekt. Niektorí sa majú radšej, iní o niečo menej, ďalší sa akurát tolerujú.. no takmer všetci túžia po tom, čo najrýchlejšie si odbiť túto povinnosť a vrátiť sa ku svojim, hoci značne nedokonalým, životom. A to, že podľa slov Päťky, ktorý sa vrátil z budúcnosti, o pár dní skončí svet, vlastne ani väčšinu z nich nezaujíma. Starostí majú totiž beztak dosUmb2 resizeť.

Línia s hroziacou apokalypsou je tentokrát ozvláštnená tým, že nikto vlastne nevie, čo ju presne spôsobí a teda pátraním po jej príčinách. No omnoho zaujímavejšia je vlastne druhá rovina, v ktorej sa rieši súkromie všetkých súrodencov, ich príjemne dysfunkčné vzťahy, no hlavne vzťah s nepríliš milujúcim otcom a jeho následky na ich psychike. Postupne sa odhaľuje, ako to bolo s rozpadom Umbrella Academy, na povrch sa začínajú vynárať nové súvislosti, odhaľujú sa staré krivdy.. každý, samozrejme, vie, že skôr či neskôr sa ich cesty spoja v honbe za spoločným cieľom – no očakávať úplne idylickú situáciu a že si všetci padnú do náručia, by bolo asi naivné.

SUmb6 resize týmito aspektmi pritom pracuje druhá séria, situovaná do roku 1963 ešte o niečo lepšie. Samotné charaktery postáv dostávajú ešte o niečo väčší priestor, sú dôkladnejšie prekreslené a ani zďaleka ich už tak neurčuje ich vzťah k otcovi, od ktorého sa už dokázali čiastočne odpútať. K tomu platí i to, že druhá séria ťaží veľmi šikovne zo svojho zasadenia a prostredníctvom vybraných podzápletiek poukazuje na politickú situáciu v krajine, konkrétne na segregáciu černošského obyvateľstva, či na strach zo sovietskej komunistickej hrozby. V rámci daného žánru je to pritom skutočne rozpracované adekvátne a len ťažko možno podaniu niečo vyčítať.

Nakoľko je však Umbrella Academy v prvom rade komiksový seriál, nezabúda sa ani na zábavu. Zápletka, v ktorej je cestovanie časom tým zďaleka najstráviteľnejším prvkom, miestami operuje s Umb9 resizepatrične bizarnými aspektmi, či postavami, no už len vzhľadom na to je sympatické, že tvorcovia vedia v správnom momente prehodiť výhybku a okoreniť dianie príjemne suchým, alebo aj čiernym humorom. Toto všetko pritom pramení už zo samotnej a patrične oceňovanej predlohy od Dark Horse Comics a štýlu jej tvorcu Geralda Waya. Autori seriálového spracovania sa môžu navyše opierať aj o výborný pesničkový soundtrack, plný známych hitov, ktoré nezriedka funguje v dokonalej synergii s dianím na obrazovke.

Ak sa dá druhej sérii niečo skutočne vytknúť, tak je to fakt, že pracuje s rovnakou schémou - a občas i podobnými situáciami - a akurát na ňu nabaľuje ďalšie aspekty. Čo síce nie je z princípu zlé a viaceré Umb10 resizefilmové pokračovania to potvrdili (stačí spomenúť Votrelcov, či Terminátora 2 od legendárneho Jamesa Camerona), no hlavnou devízou sú v oboch sériách predovšetkým výborne napísané postavy s nemenej výbornými vzájomnými interakciami. A toto sa zrejme nezmení ani v oznámenej tretej sérii, ktorá je zrejme iba otázkou času. Seriál sa totiž nečakane zaradil medzi najväčšie hity Netflixu, pričom druhá kapitola tohto príbehu zaznamenala ešte o niečo väčší úspech ako tá prvá. Mimochodom, u nás si ho diváci môžu vychutnávať nielen s českou lokalizáciou v podobe titulkov, ale dokonca i s českým dabingom.

Umb5 resizeUmbrella Academy (TV seriál), USA, 2019–2020
Dĺžka: 17 h 2 min. (Minutáž: 40–60 min.)
Manažéri projektu: Jeremy Slater, Steve Blackman
Réžia: Peter Hoar, Andrew Bernstein, Ellen Kuras, Stephen S… (více)
Predloha: Gerard Way (komiks), Gabriel Bá (komiks)
Scenár: Mark Bomback, Rawson Marshall Thurber, Steve Blackm… (více)
Kamera: Neville Kidd, Craig Wrobleski
Hudba: Jeff Russo
Strih: Timothy A. Good, Amy E. Duddleston, Todd Desrosiers… (více)
Zvuk: Joe DeAngelis
Scénografia: Mark Worthington, Mark Steel, Jim Lambie (set dekoratér)
Masky: Antoinette Julien, Suzanne Heibati
Kostýmy: Christopher Hargadon
Producenti: Mike Richardson, Kevin Lafferty
Hrajú:
Ellen Page, Tom Hopper, David Castañeda, Emmy Raver-Lampman, Robert Sheehan, Aidan Gallagher, Mary J. Blige, Cameron Britton, Adam Godley, Colm Feore, Sheila McCarthy, Justin H. Min, Jordan Claire Robbins, John Magaro, Cameron Brodeur, Eden Cupid, T.J. McGibbon, Blake Talabis, Dante Albidone, Ethan Hwang, Kate Walsh, Ashley Madekwe, Peter Outerbridge, Sean Sullivan, Paskal Vaklev, Rainbow Sun Francks, Zachary Bennett, Emily Piggford, Stephen R. Hart, Jim Watson, Dan Willmott, Soo Garay, Quancetia Hamilton, Mark Taylor, Thomas Craig, Patrick Stevenson, Jordana Blake, Ashley Madekwe (a.z.), John F. Kennedy (a.z.), Josif Vissarionovič Stalin (a.z.), Adolf Hitler (a.z.), Birva Pandya, Thomas Mitchell, Patrice Goodman, Laura Cilevitz, Alyssa Gervasi, Liisa Repo-Martell, Ritu Arya, Yusuf Gatewood, Marin Ireland, Kevin Rankin, Kris Holden-Ried, John Kapelos, Stephen Bogaert, Raven Dauda, Dewshane Williams, Tom Sinclair, Patrick Garrow, Christian Lloyd, Steve Coombes, Richard Waugh, Bo Martyn, Matthew Edison
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.