Samotári (ČR/Slovinsko 2000)

SamotariSamotáři
Tragikomédia, 103 minút
Scenár: Petr Zelenka. Réžia: David Ondřéček. Kamera: Richard Řeřicha. Strih: Michal Lánský. Hudba: Jan P. Muchow. Hrajú: Jitka Schneiderová, Saša Rašilov, Jiří Macháček, Ivan Trojan, Labina Mitevska, Mikuláš Křen, Dana Sedláková, Hana Maciuchová, František Němec, Zdeněk Suchý, Jan P. Muchow a ďalší.
Slovenská premiéra: 3. septembra 2020
Tragikomédia o siedmich mladých ľuďoch vo veľkom meste na konci deväťdesiatych rokov, ktorí sa ocitajú v kaleidoskope absurdných situácií. Kultový film Davida Ondříčka a Petra Zelenku uvádzame v obnovenej premiére po 20 rokoch od jeho vzniku a v digitálne reštaurovanej verzii. Sedem mladých ľudí prežíva počas niekoľkých dní udalosti, ktoré radikálne ovplyvnia ich budúci život. Rozhlasový moderátor malého pražského rádia Petr (Saša Rašilov) sa rozchádza so svojou dlhoročnou priateľkou Hankou (Jitka Schneiderová). Tú chce získať pre seba neurotický doktor Ondřej (Ivan Trojan), ktorý ju už celé roky prenasleduje svojou dotieravou pozornosťou. Ondřejova manželka Lenka (Dana Sedláková) si však odmieta pripustiť, že by otec ich detí mohol zradiť ich úhľadný malomeštiacky život. Do osudov oboch dvojíc zasiahnu aj krehká macedónska barmanka Vesna (Labina Mitevska) hľadajúca v Čechách strateného otca, cynický manipulátor Robert (Mikuláš Křen) a oddaný milovník marihuany Jakub (Jiří Macháček). Kontrast k osudom osamelých mladých ľudí, ktorí sa viac či menej úspešne pokúšajú vyznať sa sami v sebe, tvoria Hankini usadlí rodičia (Hana Maciuchová, František Němec) a skupinka japonských turistov túžiacich poznať „typickú“ českú rodinu... Príbehy samotárov uprostred davu, ktorí si pripadajú bezmocne vláčení zlomyseľným osudom v svojich ekonomicky pohodlných životoch, rozprávajú autori v tragikomickej polohe.
Foto: ASFK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.