Nominácie na Slnko v sieti ovládli filmy Toman a Tlmočník

Slnkovsietilogi resizeNajviac nominácií na národnú filmovú cenu Slnko v sieti za uplynulý rok získal film Toman. Filmová dráma režiséra a producenta Ondřeja Trojana o vzostupe a páde na pozadí doby, ktorá dodnes ovplyvňuje naše životy, získala štrnásť nominácií, vrátane kategórie Najlepší hraný film. V prvom kole hlasovania o tom rozhodli členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie. (Pozri nominácie zo dňa 25. februára 2019.)

Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) predstavila nominácie v už 9. ročníku národnej ceny Slnko v sieti, ktorá je prehliadkou toho najlepšieho zo slovenskej filmovej tvorby. Tento rok sa o ocenenie uchádzalo celkovo 29 prihlásených hraných, dokumentárnych a animovaných filmov. „Teším sa, že aj tento rok sme mohli vyberať z kvalitných filmov, o čom svedčia aj nominácie.  Tie zároveň potvrdili pretrvávajúci trend intenzívnej spolupráce našich a českých filmových tvorcov, keďže väčšina nominovaných hraných filmov bola nakrútená v koprodukcii.  Je to len potvrdenie toho, aké dôležité je pre nás vytvárať si vzťahy na medzinárodnom poli a potvrdzovať pozície Slovenska ako relevantného koprodukčného partnera pre ostatný filmový svet,“ približuje Wanda Adamík Hrycová, prezidentka SFTA.

V kategórii Najlepší hraný film sa bude Toman uchádzať o cenu spolu s filmom Tlmočník Martina Šulíka, ktorý má na konte dvanásť nominácií, filmom Hmyz Jana Švankmajera s piatimi nomináciami a dielom Jan Palach Roberta Sedláčka s dvomi nomináciami.

V kategórii Najlepší dokumentárny film sú nominované snímky Posledný autoportrét Mareka Kuboša, Válek Patrika Lančariča a Okupácia 1968 režisérov Evdokia Moskvina, Linda Dombrovszky, Maria Elisa Scheidt, Magda Szymkow, Stephan Komandarev.

Nominácie v kategórii Najlepší animovaný film získali snímky Fifi Fatale Márie Kralovič, Mimi a Líza – Záhada vianočného svetla Ivany Šebestovej a Kataríny Kerekesovej a Monštrum Martina Snopeka.

Z 29 prihlásených filmov posunuli akademici do druhého kola až 14 a o ich vyrovnanosti svedčí aj fakt, že až v troch kategóriách sú pri rovnosti hlasov štyri nominácie. „Tento ročník Slnka v sieti je výnimočný niekoľkými prvenstvami v rámci nominácií. Najvýraznejším je, že pro prvý raz je v kategórii najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe nominovaná dvojica hercov za film Tlmočník a film Trojan so štrnástimi nomináciami, čo je o jednu viac ako ich získal na Českého leva, vyrovnal rekord Muziky z roku 2008,“ hodnotí Miroslav Ulman, filmový publicista a člen prezídia SFTA.

V divácky obľúbených kategóriách sú za Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe nominované až štyri herečky: Zuzana Bydžovská (Jan Palach), Gabriela Marcinková (Dôverný nepriateľ), Zuzana Mauréry (Tlmočník), Kateřina Winterová (Toman). V kategórii Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe sú nominované Kristýna Boková (Toman), Zuzana Porubjaková (Dôverný nepriateľ) a Anna Rakovská (Tlmočník). V kategórii Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe o cenu súperia takisto až štyria herci Martin Huba (Hovory s TGM), Jiří Macháček (Toman) a Jiří Menzel s Petrom Simonischekom (Tlmočník). Nominácie na Najlepší mužský výkon vo vedľajšej úlohe si vyslúžili Marián Geišberg (Čertovské pero), Jiří Lábus (Hmyz) a Roman Luknár (Toman).

Držitelia cien Slnko v sieti budú vyhlásení na slávnostnom galavečeri v piatok 5. apríla 2019, ktorý v priamom prenose odvysiela RTVS na Jednotke. Počas večera bude odovzdaná aj cena Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej kinematografii a Divácka cena Slnko v sieti, o ktorej v internetovom hlasovaní rozhodne verejnosť.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.