Jeremy Renner o filme Wind River a inom

KarloveVarylopgo resizeTo je obetavosť – prísť na festival z Ameriky do Karlových Varov so zlomeným ramenom na jednej ruke a zápästím na druhej. Akože inak znela prvá otázka: Ako sa vám to stalo? „Pri nakrúcaní filmu som sa prepadol do nejakej jamy“, povedal sympatický americký herec a muzikant Jeremy Renner, ktorý si na záver festivalu prevezme Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary.

Premietli  jeden z jeho najúspešnejších filmov Wind River, režisérsku prvotinu známeho scenáristu Taylora Sheridana. Hrá v ňom stopára Coryho, ktorý v zasneženej krajine Wyomingu objaví telo mŕtveho indiánskeho dievčaťa. Cory sám prežil osobnú tragédiu a možno aj preto pomáha ešte neskúsenej agentke FBI pri vyšetrovaní. Tento mysteriózny a dokonale realizovaný thriller si všimli aj v Cannes, kde získal cenu za réžiu v sekcii Certain regard.  O práci so Sheridanom sa herec vyjadril nasledovne:„Dúfam, že s ním budem ešte pracovať, lebo nie je to len Renner resizevynikajúci scenárista, ale aj režisér. Navyše múdry a inteligentný  človek, obdarený aj emocionálnou inteligenciou.“ Odmietol sa však vyjadriť na politické témy, lebo to nepatrí na festival, ale na iné fóra. Ako sa mu však spolupracovalo s Elizabeth Olsen, ktorá hrá v spomínanom filme agentku FBI, Jane Banner, sa už rozhovoril.“Zoznámil som sa s ňou pri nakrúcaní dvoch epizód Avangers. Poznali sme sa teda dobre, máme sa radi a urobili sme aj to, čo by som s niekým koho tak dobre nepoznám, neurobil." Podľa Jeremyho najdôležitejší sú režiséri a je to už druhý hosť festivalu, ktorý to zdôrazňoval. „Medzi hercom a režisérom musí byť určitý súzvuk myslenia. Jeho myslenie sa musí podobať môjmu a musia spolu rezonovať. Každý z režisérov má iný spôsob práce a mne ide o to, aby išiel do hĺbky vzťahov, námetov, ale aby to zároveň veľmi nekomplikoval. Nie je zaujímavé ani to odkiaľ režisér pochádza. Mám rád námety, ktoré ma nútia uvažovať. Všetci máme svoje emócie a sme s nimi spojení bez ohľadu odkiaľ pochádzame a z akej sme rasy. Nerád by som pracoval so zlými režisérmi.“ Herca mnohí azda najviac pamätajú z oscarového filmu Kathryn Bigelow Smrť čaká všade a herec tvrdí, že bolo požehnaním s ňou spolupracovať. Neobišla ho ani otázka, či za zaujíma o problémy Blízkeho východu a či to sleduje. „Moja odpoveď je: nie.“ Neskôr spresnil, že sleduje udalosti, ale snaží sa necestovať ďaleko. Aj úlohu vo filme Wind River hral  rád preto, že hrá v ňom otca. „V úlohe otca som nováčik. Mám štvorročnú  dcéru a je pre mňa oveľa dôležitejšia, ako by som sa niekam hnal.“ Rennerovci doma nemajú nestále zapnutú televíziu, radšej aktívne žijú, chodia plávať a na výlety. On sám pozerá v televízii len dokumenty a rád číta.  "Snažím sa žiť v prítomnosti – som mužom prítomnosti“, zdôraznil.

Casey Affleck a jeho názor na režisérov
CaseyAffleck resizeAmerický herec Casey Affleck, čerstvý držiteľ Oscara za úlohu vo filme Miesto pri mori, si už prevzal Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetového filmu. O práci s režisérmi si myslí, že by sa herec mal priblížiť k ich svetu, k ich videniu. Napríklad o oscarovej úlohe povedal:„Vedel som však, že to  bude pre mňa veľká výzva. Pri takýchto filmoch je pre mňa dôležité uvedomiť  si pre koho to robím a s kým. Herci by mali odhodiť svoje predstavy, lebo je to vždy film režiséra a musíte mu dôverovať. A ja  som mu absolútne veril. Totiž nikdy si nemyslím,  že ktorýkoľvek film, v ktorom hrám, je môj. Keď niekomu patrí, tak je to režisér nezaujímajú, mám rád predovšetkým provokatívne a zaujímavé snímky“. Ktoré úlohy ho priťahujú a ktoré odmieta :„Mám rád rôzne žánre, ale musia mať dobre napísaný príbeh. Nemám rád násilie, mám rád filmy, ktoré majú pozitívne posolstvo. Filmy o dobrých ľuďoch, ktorí však nie sú bez chýb.“ Jeho vzťah s bratom, Benom, je veľmi pozitívny, sú si veľmi blízky  a pravidelne sa stretávajú. A čo sa týka Oscara toho má odloženého v skrini.

Na lásku má každý právo
Syn bohatých rodičov, David, nakrúca provokatívne experimentálne filmy, rozpráva nevhodné vtipy tým Dobnesinchajte resizenajnevhodnejším poslucháčom, čo ho dostane pred súd. Môže vďačíť len peniazom rodičov, že po toľkých maléroch ho odsúdili len navštevovať terapeutickú skupinu. Americká režisérka Rachel Israel snímku nazvala Drobné si nechajte a zamerala sa na hrdinov s ľahšími poruchami autizmu. Uvravenú Sarah zo začiatku David ani nepočúva, ale stačí jeden výlet na Brooklinský most a počiatočná nedôvera prerastie vo veľkú romancu. Pochopiteľne, že tento vzťah nebude jednoduchý, bude mať svoje výšky aj pády, ale nemôžu sa rozísť, veď k sebe patria. Režisérka išpiroval k nakrúteniu tohto príbehu hlavný predstaviteľa Brandon Polansky. Poznáju sa roky a sám má poruchu autistického spektra. Snímka je jedným z milých a príjemných príspevkom súťaže, s osvedčeným a vďačným námetom. Režisérka si počínala veľmi taktne a dala na známosť, že všetci máme nárok na lásku.

Štátik kde si aj líšky dávajú dobrú noc
CestadoRalangu resizeSikkin je najmenším štátikom Indie, susedí s Tibetom a nachádza sa na severe krajiny. Indický režisér Karma Takapa, rodák z tohto kútika zabudnutého sveta, nazval snímku o rodnom kraji Cesta do Ralangu. Takapa sa vyjadril, že keď svieti slnko, je to najkrajšie miesto na zemi, ale keď zapadne, je tam chlad a tajomno. Tajomný je aj príbeh učiteľa, ktorý odíde riešiť problémy s tehotnou milenkou do malého mestečka. Lenže čoskoro sa zvečeriava - padne súmrak a hmla a začnú sa diať neuveriteľné veci. Obyvatelia sa tlčú hlava – nehlava, milenka najmä bitkárov, aby budúceho otca, ktorý ju núti na potrat, poriadne zbili, skoro ho udusia. Bitky, hádky, krádeže a opilstvo je na programe noci, ktoré zakrýva hustá hmla. Snímka je svojim spôsobom originálna  a je odvážnym pohľadom na problémy tohto regiónu.

Vorlicek resizeBolo by nespravodlivé zabudnúť na jednu z milých udalosti festivalu – príchod majstra českých veselohier Václava Vorlíčka. Na festivale v Mestskom divadle uviedli jeho slávny film Kdo chce zabít Jesiií ? a na záver si prevezme Cenu prezidenta festivalu za umelecký prínos českej kinematografie. A v ten deň, teda v sobotu, sa dozvieme, kto sa stane víťazom festivalu.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.