Transformers: Posledný rytier: (Transformers: The Last Knight)

Rytier5 resizeNebudem asi jediný starší divák, ktorého prvý diel filmovej verzie legendárnych „robotích áut“ pod taktovkou Michaela Baya z roku 20007 pod názvom Transformers príjemne prekvapil. Vychytený režisér klasických akčných filmov 90. rokov, ako Skala, Bad Boys alebo Armagedon našiel tú správnu látku, zodpovedajúcu jeho chlapeckému naturelu a nespochybniteľným zručnostiam pri nakrúcaní akčných scén.

Film v nás opäť prebudil toho dobrodružného tínedžera, túžiaceho po nabúchanej letnej akcii, spojenej so sebauvedomelým humorom. Po jeho skončení som sa úprimne tešil, ako Bay rozpracuje síce letmo, ale jasne Rytier 2 resizenačrtnutú mytológiu, ako bude ďalej pracovať s postavami, jednoducho čo veľkého pripraví nabudúce. Ako sa ukázalo už pri druhom diely s podtitulom Pomsta porazených o dva roky neskôr, žiaden scenárista si s rozvíjaním látky nevedel adekvátne poradiť a všetko tak ostalo iba na Bayových pleciach, aby tento výrazný nedostatok seriálového rozprávania prekryl, či skôr prekričal mohutnou akciou.

Trend bludného točenia v kruhu je príznačný aj pre ďalšie dva diely a, bohužiaľ, táto charakteristika sedí aj na snímku Transformers: Posledný rytier. Je to však logické. Séria síce v Zániku, diely č.4, vymenila dve hlavné ľudské postavy, ale v konečnom dôsledku išlo iba o kozmetickú úpravu. Cade Yaeger Rytier6 resize(Mark Wahlberg) síce nie je študent ako Sam Witwicki (Shia La Beouf), ale témy a motívy rodinných problémov, tínedžerskej lásky a demolácie veľkomiest boli a sú pre tvorcov série nemenným status quo. Posledný rytier prináša síce niekoľko zmien, ale v podstate sa týkajú iba odlišných typov lokácií. A to je asi najväčší klad nových Transformerov. Trojica scenáristov ďalej rozvíja príbeh automechanika Cadea Yaegera zo Zániku, plechových mimozemšťanov Bumblebeeho, Optimusa Primea alebo záporáka Megatrona. Do hry sa tentokrát dostáva Rytier 1 resizeanglická história, respektíve artušovská legenda, druhá svetová vojna (!) a tajomný spolok, snažiaci sa o zatajovanie zasahovania Transformerov do našich dejín, pripomínajúci iluminátov. Je to celkom komplikované, ale zaoberať sa príliš dejom a dostať sa do podobného bludného kruhu ako celá séria, nemá hlbší zmysel.

A je to trochu škoda. Pretože ak sa tvorcovia rozhodnú postupne rozvíjať novú mytológiu, tá by nás mala zaujímať a divák by nemal iba čakať na akčné scény, tie dialógové pretrpieť a tešiť sa na spektakulárne finále. Ak však táto mytológia náhodne spája ľubovoľné udalosti histórie bez Rytier2 resizeladu a skladu, napríklad vyťahuje na svetlo sveta artušovské artefakty a hneď na to smrť Hitlera a nakoniec z prstu vycucaný zmysel slnečných hodín Stonehenge, tak dejové línie jednoducho nemôže brať nikto vážne. Fanúšikovský zápal sa tak redukuje iba na samotnú deštrukciu. Scenáre sa iba letmo dotýkajú celkovej situácie vo svete, občas sa iba niečo skonštatuje a naznačí a nedokážeme tak správne pochopiť, ako svet prežíva takúto mohutnú inváziu. Samozrejme, že Transformers nie sú žiadnou psychologickou štúdiou konfrontácie ľudstva a mimozemšťanov, otázkou však potom Rytier8 resizeostáva, či nemalo ostať iba pri úvodnom dieli. Ako sa dá prísť s novým pohľadom na vec a zmeniť spočiatku smiešne vážnu béčkovú akčnú sériu na takmer až parodickú a vysokorozpočtovú bondovku, ukazujú takí tvorcovia Rýchlo a zbesilo.  

Nechcem však vyznieť príliš kriticky, pretože Posledný rytier v podstate ponúka presne to, čo sľubuje. Bay a scenáristi pochopili, že ak raz demolovali mrakodrapy v Los Angeles, potom v Chicagu a nakoniec niekde v Hongkongu, tak štvrté veľkomesto im už publikum neprepáči. Záverečná hodina je skutočnou pastvou pre oči, odohráva sa na netradičnejších Rytier9 resizemiestach ako po minulé časti a film sa v tejto fáze skutočne rozbehne a má poriadny spád. Príjemným spestrením je účasť Anthonyho Hopkinsa. Ten sem prináša anglický šarm a vďaka niekoľkým sekvenciám na jeho vidieckom sídle dokáže Bay šikovne zamaskovať, že nakrútil po štvrtý raz viac či menej iba variáciu štyrikrát videného. Posledný rytier má predsa len mierne odlišnú atmosféru ako jeho predchodcovia. Vďaka jednotlivým sekvenciám je to taká skôr nesúrodá zmes ľubovolného artušovského filmu, niektorej z neskorších častí zo série Rýchlo Rytier4 resizea zbesilo, Cameronovej Priepasti alebo aj najnovších dvoch Star Wars a minuloročného návratu Dňa nezávislosti.

Netreba príliš dať na obzvlášť negatívne zámorské reakcie kritiky, Transformers sú tam, kde vždy boli a je dosť možné, že si ich pôjdu pozrieť najmä tí, čo videli aj ich druhý, tretí a štvrtý diel a neodchádzali výraznejšie sklamaní. Je sa stále na čo pozerať, čo je asi to najpodstatnejšie, 3D však nie je nevyhnutnosťou. Len sa teba zmieriť s tým, že séria aj napriek štyridsiatnikovi v hlavnej úlohe nedospieva rovnomerne so svojim publikom a stále cieli predovšetkým na tínedžerov.

Rytier7 resizeTransformers: Posledný rytier (Transformers: The Last Knight), USA,  2017
Dĺžka: 148 minút
Réžia: Michael Bay
Scenár: Art Marcum, Matt Holloway, Ken Nolan
Kamera: Jonathan Sela
Strih: Roger Barton, Adam Gerstel, Debra Neil-Fisher, John Refoua, Mark Sanger, Calvin Wimmer
Hudba: Steve Jablonsky
Hrajú: Mark Wahlberg,  Anthony Hopkins, Josh Duhamel, Laura Haddock, Santiago Cabrera, Isabela Moner, Stanley Tucci, Liam Garrigan, Marcus Fraser, John Turturro, Mitch Pileggi a ďalší
Distribúcia: CinemArt
Premiéra v SR: 22. júna 2017
Foto: CinemArt

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.