Letné dvojčíslo časopisu Film.sk

Obalkadvojcislo resizeMesačník Film.sk vychádza v lete pravidelne ako dvojčíslo, rozšírené o prílohu Filmové čítanie. Vo väčšej miere sa venuje filmovým festivalom a prehliadkam doma i v zahraničí a predstavuje  aj nadchádzajúce premiéry slovenských a koprodukčných filmov Zem, ktorá hľadá svoje nebo debutujúceho režiséra Erika Prausa, Učiteľka Jana Hřebejka a Rodinný film Olma Omerzua. V množstve aktuálnych tém vyniká tradičné hodnotenie slovenských filmov s premiérou v prvom polroku.

Rozhovore predstavujeme hudobného skladateľa Svetozára Štúra, ktorý v 80. rokoch minulého storočia patril k najvyťaženejším autorom a spolupracoval s poprednými režisérmi, ako boli Štefan Uher, Dušan Trančík, Martin Hollý, Stanislav Párnický, Miloslav Luther a mnohí ďalší. Pri príležitosti svojich 65. narodenín hovorí o svojich začiatkoch, rozmanitosti vlastnej tvorby, profesionálnom zázemí i práci v neskoršom období. Bohatá je rubrika Aktuálne, reflektujúca súčasné dianie v kinematografii. Dáva do pozornosti plán distribučných premiér na druhý polrok v slovenských kinách, podľa ktorého bude mať do konca roka premiéru dvanásť domácich noviniek, a avizuje tiež pripravované nové časti dokumentárneho cyklu Prvá, ktoré začne RTVS vysielať od septembra. Rubrika sa tiež venuje diskutovanej problematike koncesionárskych poplatkov. Hlavná téma čísla približuje inú ako filmovú ponuku slovenských kín a hovorí o možnostiach vidieť v kine koncerty či divadelné, operné a baletné predstavenia z veľkých svetových scén, často dokonca v priamom prenose.

 

Medzi novinkami v letnom čísle figurujú tri slovenské a koprodukčné filmy, pričom dva z nich budú mať premiéru už počas júla. Po úspešnej svetovej premiére majoritne slovenského filmu Učiteľka úspešného českého režiséra Jana Hřebejka na 51. MFF Karlove Vary sa film dostane aj k slovenským divákom. Snímka sa odohráva počas komunizmu, no načrtáva morálne otázky aktuálne aj dnes. Do kín tento mesiac vstúpi aj celovečerný debut Erika Prausa Zem, ktorá hľadá svoje nebo, dokument, v ktorom autor sleduje osudy obyvateľov dedinky Pohorelá a venuje sa ich vzťahu ku koreňom a tradíciám. Podľa jeho slov film hovorí o sociálno-ekonomickom postkomunistickom marazme, stále existujúcom v mnohých regiónoch Slovenska. V auguste bude mať premiéru koprodukčná dráma Rodinný film slovinského režiséra Olma Omerzua s príbehom dvoch tínedžerských súrodencov, ktorých získaná sloboda sa po odchode rodičov na dovolenku zmení na strach, keď za dramatických okolností stratia s nimi kontakt.

 

V časti recenzií reflektujeme dva slovenské filmy. Dokument Okhwan na ceste za slobodou debutujúceho režiséra Mareka Mackoviča je postavený na silnom protagonistovi Okhwanovi Yoonovi, ktorý vymenil oblek a úspešný život podnikateľa za dobrodružnú cestu v mene zjednotenia Severnej a Južnej Kórey. V obnovenej premiére v júni vstúpil do kín film režiséra Martina Šulíka Všetko čo mám rád z roku 1992, v ktorom bravúrne zhmotnil dobu tesne po novembrovej revolúcii. Film má fragmentárne rozprávanie, zračí sa v ňom magický realizmus a jeho hlavnou témou je hľadanie identity. Domáce snímky dopĺňa recenzia nového filmu dánskeho režiséra Thomasa Vinterberga Komúna o spôsobe komunitného života v 70. rokoch minulého storočia. Vinterberg filmom kladie znepokojujúce otázky a siaha na neuralgické body ľudského spolužitia, preveruje ich morálne, psychologické aj sociálne konštanty. Rubrika Ohlasy sa vracia na dva júnové festivaly, ktoré si k názvu priradili 24. ročník. Aj Art Film Fest Košice aj MFF Trenčianske Teplice charakterizovali novinky, pričom v druhom prípade vznikla nová značka. Mesačník upozorňuje aj na 51. MFF Karlove Vary, 42. LFŠ Uherské Hradiště a 18. Letný filmový seminár 4 živly.

 

V pravidelných rubrikách časopisu si záujemcovia prečítajú aj to, na čom pracujú animátor Dávid Štumpf, kameramanka Simona Weisslechner a režisér Jozef Banyák. V rubrike Moje obľúbené slovenské filmy vedúca Katedry divadelného manažmentu VŠMU a riaditeľka festivalu Istropolitana Svetlana Waradzinová vyzdvihuje tvorbu Martina Šulíka. Nad aktuálnou témou v rubrike Myslím si tentoraz lamentuje dokumentarista a strihač Marek Šulík, nepravidelná rubrika Ako ďalej, absolvent? zasa predstavuje Veroniku Kocourkovú, absolventku Ateliéru animovanej tvorby FTF VŠMU. Rubrika Ako vzniká film už v júnovom vydaní otvorila tému distribúcie slovenských filmov z pohľadu producenta, letné číslo približuje prácu samotných distribučných spoločností. Svet spravodajského filmu upozorňuje na filmové týždenníky Týždeň vo filme z archívu SFÚ v programe televízie TA3, pričom tentoraz zohľadňuje program na júl aj august. Podľa slov bývalého dramaturga a režiséra Spravodajského filmu Milana Černáka koniec 60. rokov minulého storočia ukázal, že slovenský žurnál sa zaradil k európskej spravodajskej špičke.

 

Ďalšie pravidelné rubriky prinášajú tentoraz dvojmesačný prehľad podujatí na Slovensku a so slovenským filmom v zahraničí, zoznam distribučných premiér, ďalej výročia v slovenskej kinematografii, najnavštevovanejšie filmy v Kine Lumiere, najpredávanejšie publikácie a DVD nosiče v predajni Klapka.sk a ďalšie informácie v rubrike Z filmového diania.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.