Oslnení slnkom (A Bigger Splash)

Slnko9 resizeVšetci to určite dôverne poznáte. Vyhliadnete si a rozhodnete sa zájsť do kina na film, ktorý vyzerá, z viacerých hľadísk, veľmi lákavo. Kvalitné herecké obsadenie so zvučnými menami, netradičné no o nič menej zaujímavé prostredie letnej rozhorúčenej Sicílie, a to všetko v lákavom balíku pekného vizuálu. Ilúzia dokonalosti sa však postupom času a s pribúdajúcimi minútami filmu pomaly, ale isto rozplýva.

Keď sa ani po pol hodine nič neudeje, začínate mať neblahý pocit, že niečo nie je v poriadku. Jediným momentom, keď sa na plátne niečo zásadné udeje, je bitka medzi hlavnými hrdinami, s nie príliš prekvapivým vyvrcholením. Ten je však Slnko3 resizepre dobro deja až nevyhnutný. Od tohto momentu, teda zhruba po neuveriteľnej hodine a pol (!) nezmyselného a nikam nevedúceho mlátenia hubou, sa konečne dostávame do stavu mierneho napätia a film pomaly naberá na obrátkach.

Marianne Lane (Tilda Swinton) je rocková hviezda, ktorá po svojom poslednom koncerte nečakane presilila svoje hlasivky, musela podstúpiť operáciu a doktori jej naordinovali hlasový pokoj a oddych od hektického života. So svojím partnerom Paulom (Matthias Schoenaerts) sa preto vytratia na Sicíliu, kde si užívajú slnko, vodu, pokoj a sex. Z raja a relaxu ich vytrhne telefonát Marianninho bývalého milenca, dobrého priateľa a manažéra Harryho Hawkesa, ktorého stvárňuje skvelý Ralph Fiennes. Ten so svojou dcérou Penelope (Dakota Slnko12 resizeJohnson) priíde za Mariannou a jej priateľom, aby s nimi pobudol v ich dome a poukazoval im krásy jeho milovaného Talianska. Od začiatku je prítomná znateľná chémia medzi Marianne a Harrym, je jasné že ich vzťah bol hlboký a nie je ešte tak celkom ukončený, aj keď navonok je Marianne šťastná so svojím terajším partnerom. Ten zas nápadne pokukuje po Harryho dcére. Hodina filmu si slimačím tempom buduje pôdu pre dva zásadné momenty odohrávajúce sa v jeden večer. Harry a Marianne podľahnú volaniu ich starého vzťahu a Paul zas neodolá zvodnej mladej kráske. Konfrontácia hlavných mužských postáv je nevyhnutná, rovnako ako ich žiarlivosť a Slnko11 resizetúžba sa jeden druhému pomstiť. Nastáva vyššie spomínaná bitka medzi Paulom a Harrym, keď Paul nešťastnou náhodou Harryho utopí v bazéne. Do tohto momentu budete mať pocit, že ide o absolútne zbytočný film. To málo, čo stihol zahrať Ralph Fiennes, je však bravúrne. Svojou energickosťou strhol na seba všetku pozornosť, a tak si možno diváci nevšimnú výraznejšie nedostatky, napríklad príliš často a zbytočne opakovanú nahotu. 

Plusom v snímke Oslnení slnkom ešte soundtrack. Hudobne je Slnko10 resizena tom film viac ako dobre – hudobné motívy sedia presne na svojom mieste, kde treba pritvrdiť a docieliť napätie, tam sa im to darí, rovnako ako v jemnejších polohách, keď hudba ustupuje do pozadia, či už hlasitosťou alebo výraznosťou samotného motívu. Sklamaní však budete z rozuzlenia, ktoré nie je príliš dôveryhodné. Postava Harryho dcéry pôsobí akosi do počtu a jej jedinou Slnko6 resizeúlohou bolo zrejme iba zviesť Paula, aby sa mu aj napriek jeho dobráckej tvári dala prideliť nálepka zlého chlapca. Veď predsa on je ten sympaťák, ktorý len bránil česť svojej partnerky, síce pritom mimochodom spáchal vraždu a bol jej tak trochu neverný, film sa aj napriek tomu končí viac-menej happy endom.

Významu a dôvodu nakrútiť niečo podobné nerozumiem. O to rozpačitejšie na mňa pôsobia pozitívne ohlasy svetových kritikov. Mňa Oslnení slnkom neoslnili a podľa môjho názoru ide o zbytočný film nehodný akejkoľvek debaty. Sklamanie tohto roka.

Slnko resizeOslnení slnkom (A Bigger Splash),Taliansko, Francúzsko, 2015
Dĺžka: 124 minút
Réžia: Luca Guadagnino
Scenár: David Kajganich
Kamera: Yorick Le Saux
Strih: Walter Fasano
Hudba: rôzni autori
Hrajú: Tilda Swinton, Matthias Schoenaerts, Ralph Fiennes, Dakota Johnson, Corrado Guzzant, Alessandro Ferrara, David Maddalena, Salvatore Gabriele, Livio Franco Blandino, Aurore Clément, Lily McMenamy a ďalší.
Distribúcia: Film Europe
Premiéra v SR: 30. júna 2016
Foto: Film Europe

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.