Filmová elita na červenom koberci v Košiciach

ArtFilmFestKosicelogo resizePlejáda domácich i zahraničných osobností z kinematografického sveta i z ostatných sfér verejného života pricestovala v piatok 17. júna do metropoly východného Slovenska. Otvoril sa tu 24. ročník najvýznamnejšíeho slovenského filmového festivalu Art Film Fest. Najdiváckejší festival po 23 rokoch začal svoju ďalšiu éru na novej adrese v Košiciach. Vyhľadávaný sviatok filmu potrvá až do soboty 25. júna.

Pred košickou Halou umenia Kunsthalle včera podvečer pribudol majestátny červený koberec. O dvadsiatej hodine sa ako prvá delegácia objavilo vedenie festivalu v zložení Milan Lasica (prezident Art Film Festu), Rudolf Biermann (generálny manažér Art Film Festu) a Peter Nágel (umelecký riaditeľ Art Film Festu). Trojica organizátorov celú hodinu ArtFilmFest resizeosobne vítala všetkých VIP hostí, prichádzajúcich na slávnostné otvorenie festivalu (nielen) zo všetkých kútov Slovenska. Na slávnostný úvodný ceremoniál zavítali desiatky vzácnych hostí. Medzi nimi nechýbali známi slovenskí herci Braňo Deák, Juraj Loj, Petra Vajdová, Marek Majeský, Milena Minichová či Marián Mitaš. Tí sa zhostia počas festivalu dôležitej úlohy – osobne budú uvádzať projekcie vybraných snímok priamo v kinosálach.

Pozvanie prijali aj zahraniční filmoví tvorcovia a delegácie, ktorí na festivale osobne uvedú svoje snímky. Medzi nimi i Anne Zora Berrached (režisérka súťažnej snímky 24 týždňov), Manolo Cruz (režisér a hlavný protagonista kolumbijskej snímky Medzi morou a zemou), Vicky Hernandez (herečka - snímka Medzi morou a zemou), André Marques (režisér snímky Júlia) či Ella Manžejeva (režisérka filmu Čajky). Organizátori osobne privítali porotcov, ktorí budú počas ArtFilm resizenadchádzajúceho týždňa spoločne hodnotiť súťažné filmy. Medzi nimi aj známu maďarskú herečku so slovenskými koreňmi Vicu Kerekes, renomovanú fínsku herečku Kati Outinen a českého scenáristu a dramaturga Petra Kolečka.

Na záver patril červený koberec jedinému mužovi – prvému zo štyroch laureátov prestížnych ocenení, ktoré budú tento rok na Art Film Feste udelené – britskému režisérovi a scenáristovi Stephenovi Daldrymu, ktorý si dnes slávnostne prevezme cenu Zlatá kamera.

Atmosféru úvodného ceremoniálu sa organizátori rozhodli sprostredkovať aj Košičanom a priaznivcom Art Film Festu. Z balkóna na priečelí Kunsthalle počas červeného koberca vyhodili 40 futbalových lôpt s originálnymi podpismi slovenskej futbalovej reprezentácie a výhercov, ktorí lopty chytili, zaradili medzi vzácnych hostí, aby si slávnostný ceremoniál a úvodný film  Božská Florence s Meryl Streep a Hughom Grantom vychutnali spoločne s nimi.

Slávnostným ceremoniálom sprevádzal hostí český herec Jan Kraus. Odetý v oficiálnom festivalovom kostýme z dielne módnej návrhárky Idy Sandor, po úvodnom príhovore primátora Košíc Richarda Rašiho, predstavil všetkých porotcov, ktorí budú rozhodovať o Modrých anjeloch v medzinárodnej súťaži hraných i krátkometrážnych filmov. Následne privítal na javisku prezidenta festivalu Milana Lasicu, ktorý festival slávnostne otvoril. Vzápätí obaja páni nastúpili na motorky a šarmantné motorkárky ich odviezli do košického amfiteátra, kde spoločne uviedli festival i pre verejnosť a zároveň predstavili prvú outdoorovú projekciu – britskú novinku Zradca medzi nami.
Viac: http://artfilmfest.sk/

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.