Everest

Everest2 resizeNa začiatku filmu je upozornenie, že dielo vzniklo na základe skutočných udalostí, na konci fotografie reálnych ľudí, ktorí boli predobrazom filmových hrdinov, s krátkymi informáciami o ich ďalšom osude. Rob Hall zostal navždy na Hore, Beck Weathers prišiel o obe ruky a nos, Jan Hallová porodila dcéru a podľa želania mŕtveho manžela jej dala meno Sarah... Takéto je rámcovanie americko-britsko-islandskej filmovej koprodukcie Everest, ktorá po svetovej premiére na otvorení tohtoročného benátskeho festivalu vstupuje do našich kín.

Nakrútil ju islandský režisér Baltasar Kormákur (1966), známy aj ako herec, scenárista a producent, ktorý debutoval v roku 2000 adaptáciou románu S milenkou mojej matky. Bol to razantný vstup do kinematografie - získal Cenu poroty mladých v Locarne, Cenu FIPRESCI v Solúne a Cenu za objav (ex aequo) v Toronte. Everest3 resizeNasledovala dráma More (2002), krimi Malý výlet do neba (2005), filmy Severné blatá (2006), Nádych (2010), Kontraband a Hlboko, oba z roku 2012. Jeho najnovšie dielo Everest je tematicky spojené s predošlou snímkou Hlboko: obe zobrazujú nerovný boj človeka s prírodou.

Everest vznikol na základe dvoch faktografických kníh, rozhovorov s priamymi účastníkmi tragickej expedície na najvyššiu horu sveta a s pozostalými po mŕtvych horolezcoch. Príbeh sa odohráva na jar roku 1996, keď sa rozbehli komerčné výstupy, takže v základnom tábore bola občas tlačenica (v danom prípade až dvadsať výprav). V centre pozornosti sú dve expedície, nútené spojiť svoje sily. Jednu vedie Rob Hall (Jason Clarke) z Nového Zélandu, majiteľ agentúry Dobrodružní konzultanti, druhú Američan Scott Fischer (Jake Gyllenhaal), prezývaný Horské šialenstvo. Obaja majú vo svojich teamoch skúsených horolezcov, obaja opakovane absolvovali výstup na Horu, ako Everest Everest5 resizedôverne volajú, dá sa teda predpokladať, že aj tentoraz budú úspešní a aspoň niektorých šťastlivcov dovedú až na vrchol. Veľmi po tom túži poštár Doug Hansen (John Hawkes), ktorý sa o to neúspešne pokúsil už v predchádzajúcom roku, Japonka Yasuko Namba (Naoko Mori), ktorá si chce skompletizovať sedem osemtisícoviek, či texaský patológ Beck Weathers (Josh Brolin), ktorý manželke sľúbil, že riskuje život posledný raz...

Film sa odohráva v troch prostrediach: v základnom tábore, ktorý energicky a s prehľadom vedie Helen Wilton (Emily Watson), vo vysokohorskom teréne a v dvoch rodinách Everest6 resizehorolezcov. Úvodná časť predstavuje jednotlivé postavy, no pri veľkej, až zbytočnej zaľudnenosti filmu a minimálnom priestore na ich prezentáciu nie je možné všetky si zapamätať a počas deja identifikovať (vo výhode sú tri ženy). Navyše pri výstupe, keď sú „zamaskovaní“ veľkými horolezeckými okuliarami a čiapkami či kapucňami, nepomáhajú ani farebne odlíšené vetrovky. Z horolezcov ako indivíduí sa počas výstupu na Horu stáva kolektívny hrdina s jedinými cieľom: dosiahnuť vrchol. Pri zoznamovaní sa horolezcov z dvoch rozličných expedícií nechýba ani chlapský humor, ktorý potom až do konca filmu absentuje, veď každý potrebuje silu na dôležitejšie veci než je vzájomné podpichovanie a prekáranie.

Podstatnú a najvydarenejšiu časť filmu tvorí dramatický výstup a najmä zostup z Everestu. Doug Hansen si splní Everest7 resizesvoj životný sen, dotkne sa kamennej špice a zabodne do zmrznutého snehu vlajku, ako to sľúbil školákom z rodného mesta. Ešte netuší, že sám im to už nikdy nepovie. Japonka Yasuko Namba stojí šťastná na svojom siedmom, žiaľ, aj poslednom vrchole. Horolezcov totiž pri návrate prekvapí silná snehová búrka, ktorou Hora predvedie svoju zákernosť a silu. Výsledkom je osem mŕtvych športovcov, medzi nimi aj precízny, obetavý vodca expedície Rob Hall a jeho konkurent Scott Fischer. V podaní Jakea Gyllenhaala to bola nesporne najzaujímavejšia postava filmu. Dobrodruh so silným sklonom k riziku, častý konzument alkoholu a obľúbený zabávač by si zaslúžil väčší priestor, než mu scenár poskytol.

Everest8 resizeTreťou rovinou filmu sú rodinné zázemia dvoch horolezcov. Hallova žena Jan (Keira Knightley) čaká ich prvé dieťa, a tak intenzívne pociťuje neprítomnosť manžela i obavy o jeho život. Opakovane sa s ním kontaktuje prostredníctvom satelitného telefónu, no ani najsilnejšia láska ho nedokáže vyrvať z pazúrov besniaceho živlu. Oveľa viac šťastia má Beckova rodina – tej sa to podarí, i keď práve záchranná akcia, ktorú rozohrá Beckova manželka Peach (Robin Wrigt), je najväčšou daňou, akú film a jeho režisér splácajú Hollywoodu. Hoci si uvedomujeme, že život občas píše aj slaďáky, v striedmej, dôsledne realistickej hranej rekonštrukcii skutočného príbehu pôsobia snové (či skôr predsmrtné) vízie Becka Weathersa nenáležite až smiešne, bleskový príchod vrtuľníka, ktorý Peach organizuje z Texasu, čiastočne diskvalifikuje vierohodnosť diela.

Everest9 resizeNajpôsobivejšou zložkou filmu je obraz prostredia, v ktorom sa príbeh odohráva. Kvôli autenticite, ktorá bola základným krédom režiséra Kormákura, sa nakrúcalo priamo v Nepále a v talianskych Alpách, ale – vzhľadom na bezpečnosť obsadených hviezd – aj v rímskom štúdiu Cinecittà a v londýnskom Pinewood. Hoci je zrejmé, že okrem jedenástich šerpov – dablérov v náročných sekvenciách – sa používali aj triky, výsledný dojem je jednoliaty a autentický. Určite k tomu prispela rodná krajina režiséra – chladný, skalnatý Island, ale aj jeho bohaté skúsenosti s nakrúcaním akčných drám. „Krajina a príroda sú najmenej polovicou mňa,“ povedal Kormákur, nečudo, že hlavným hrdinom svojho najnovšieho filmu urobil najvyššiu horu sveta (vo filme Hlboko ním bolo more). Vynikajúceho pomocníka mal v kameramanovi. Salvatore Totino vybudoval pôsobivý, podmanivý a Everest10 resizechvíľami až hrozivý portrét impozantného Everestu s celou jeho krásou, príťažlivosťou i nebezpečnou zákernosťou. Pri sledovaní verzie 3D je divák priam vtiahnutý do fascinujúceho prostredia, on sám sa s vypätím posledných síl krok po kroku posúva po zľadovatenej ploche, trasie sa od zimy v ohlušujúcej víchrici, stojí na okraji strmej priepasti, či s trasúcimi sa nohami kráča po vratkom rebríku nad ňou... (Mimochodom, Beckovo pokĺznutie na takomto rebríku je najdramatickejšou scénou inak pokojne plynúceho filmu.) Vizuálna krása, ktorú snímka ponúka, je hlavným dôvodom, prečo si zaslúži divácku pozornosť.

Pravda, film Everest má aj silnú, z príbehu vyplývajúcu myšlienku. V jeho úvodnej časti, keď sa na improvizovanom večierku členovia expedícií zoznamujú, položí novinár Jon Krakauer (Michael Kelly), ktorý o rok neskôr opíše celú Everest resizetragédiu v knihe Peklo blízko neba, prítomným otázku, prečo vlastne lezú. Niektorí sa okúňajú, iní neodpovedajú vôbec, hoci zrejme nad dôvodmi premýšľajú všetci. Prezrádzajú ich skôr v dramaticky vypätých chvíľach, keď nie je jasné, či vôbec prežijú. Horolezectvo je spôsob ich života, jeho neoddeliteľná súčasť, bez neho sa necítia kompletní. Jedni si plnia sny, iní zaháňajú depresie, ďalší si dokazujú svoju ľudskú cenu. Vedia, že za okamih víťazstva môžu zaplatiť tým najcennejším, čo majú, ale aj tak idú a riskujú. Stoja zoči-voči horskému velikánovi, no nie sú sami. Musia spolupracovať, aby prežili. A hoci už nemajú síl, ešte stále dokážu nejaké vydolovať zo samého dna, aby pomohli kamarátovi. Musíme si pomáhať, to nie je len názov známeho českého filmu, ale základné pravidlo pobytu v horách. Ľudská spolupatričnosť, potlačenie vlastného egoizmu v prospech celku, odvaha povedať pravdu aj vtedy, keby milosrdnejšie zapôsobila lož, to sú hodnoty, ktorým film Everest skladá tichú, pôsobivú poklonu.

Everest4 resizeEverest, USA, Veľká Británia, Island, 2015

Réžia: Baltasar Kormákur
Scenár: Simon Beaufoy, William Nicholson
Kamera: Salvatore Totino
Strih: Mick Audsley
Hudba: Dario Marianelli
Hrajú: Jason Clarke, Keira Knightley, Jake Gyllenhaal, Josh Brolin, Robin Right, Emily Watson, John Hawkes, Michael Kelly, Sam Worthington, Martin Henderson, Naoko Mori a ďalší
Distribúcia: Barracuda Movie
Premiéra v SR: 24. septembra 2015
Foto: Barracuda Movie

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.