Stážista (The Intern)

Stazista resizeSkúsenosti vraj nikdy nezostarnú, súčasnosť však preferuje mladosť, ktorá seniorov automaticky odsúva na vedľajšiu koľaj. Sedemdesiatročný vdovec Ben Whittaker (Robert De Niro) za posledné tri roky zistil, že ani cestovanie po svete, ani láska rodiny jeho syna a vnúčat mu nedokážu naplniť jeho túžbu žiť plnohodnotne a byť ešte niekomu osožný.

O to viac sa poteší, keď z reklamného plagátika zistí, že internetová firma, ktorú založila a vedie Jules Oston (Anne Hathaway) sa rozhodla prijať ako stážistov aj zopár dôchodcov a stane sa jedným z nich. To je východisko nového Stazista4 resizeamerického filmu Stážista, ktorý podľa vlastného scenára nakrútila oceňovaná americká scenáristka a režisérka Nancy Meyers (1949), známa tvorkyňa filmov Pasca na rodičov (1998), Po čom ženy túžia (2000), Lepšie neskoro ako nikdy (2003), Prázdniny (2006) či Nejako sa to komplikuje (2009 – Zlatý glóbus za scenár).

Scenár  vtipne konfrontuje generačne odlišné pohľady na svet. Ben je tzv.stará škola. Chodí do práce vždy oholený, v obleku s kravatou a plačúcej dáme môže gentlemansky ponúknuť nie papierovú, ale látkovú vreckovku. Online fashion stránka a nové počítačové technológie, s ktorými sa stretne na novom pracovisku, sú pre neho sprvu „španielskou dedinou“, ale učí sa rýchlo a rád. Nevdojak svojím príkladom Stazista3 resizeučí aj druhých. Nielen, že občas sa oplatí vymeniť vyťahané tričko za košeľu, ale aj ako sa správať galantne a o čo dôležitejší, ako množstvo esemesiek či mailov, je jeden rozhovor z očí do očí. Navyše, netrpí žiadnymi „mindrákmi“, že on, niekdajší obchodný riaditeľ v podniku s telefónnymi zoznamami sa zrazu ocitol  medzi ľuďmi, ktorí ani netušia, čo to telefónny zoznam bol, v pozícii „dievčaťa pre všetko“ a teda musí priniesť kávu, postarať sa o šéfkino zašpinené sako či jej malú dcérku alebo odvoz. domov a podobne. Je aj mimoriadne ústretový – vie počúvať a poradiť. Nečudo, že sa zakrátko stane  mimoriadne obľúbeným kolegom, ale aj človekom, ktorý dokáže pomáhať v pravom zmysle slova.

Stazista2 resizeModerný pohľad na svet predstavuje jeho šéfka Jules. Žije pre svoju firmu, ale pre svoje okolie je skôr  postrachom. Akoby trpela nedostatkom empatie. Má zlé vzťahy s rodičmi, voči svojim podriadeným sa správa občas príšerne, nepamätá si ich mená, nie je schopná normálne sa im prihovoriť a čoraz viac nestíha časovo náročné úlohy. Úspešnú firmu vybudovala v budove bývalej továrne. Neexistujú tu kancelárie, ale priestor, kde každý vidí každého a prakticky nejestvuje pracovná doba – robí sa od vidím do nevidím. Firemná masérka (René Russo) pomáha jednotlivcom odbúrať stres a Jules sa namiesto telocviku občas medzi pracovnými stolmi preháňa Stazista8 resizena bicykli, ale zabúda sa najesť. Pracovnému tempu  však nezodpovedá zvyšovanie predajnosti. Možno by problémy vyriešil skúsenejší manager a vnútorne neistá Jules začína pochybovať o svojej kreativite a schopnosti šéfovať. Čo je však horšie, nemá čas ani sa poriadne porozprávať so svojím manželom, ktorý zostal doma s ich malou dcérkou – školáčkou a zdá sa, že sa ich manželstvo ocitáva v kríze.

Vlastne celý príbeh stojí  na vynikajúcich výkonoch Stazista7 resizepredstaviteľov  týchto dvoch reprezentantov rôznych generácií a životných filozofii. Oscaroví herci Robert De Niro ako Ben a Anne Hathaway ako Jules sú jednoducho skveli.
Všetci ostatní sú viac - menej iba akousi kulisou prie ich príbeh. I keď nemožno uprieť, že sú dobre typovo obsadení a občas aj majú čo hrať. Mimochodom, na plátne  sa mihne v postave manažérky hotela aj  De Nirova nevlastná dcéra Drena De Niro, ktorú adoptoval v manželstve so svojou prvou manželkou Diane Abbott.

Film nerieši nič svetoborné, iba rozpráva o tom, čo pozná  Stazista10 resizedivák viac - menej možno aj z vlastnej skúsenosti. Vzťahy, či už ide o vzťah v manželstve, na pracovisku alebo o vzťahy generácii, sú globálnou záležitosťou. Dôležitý  je uhol pohľadu. Scenáristka a režisérka Nancy Mayersová sa rozhodla pre láskavý humor kultivovanej komédie. I keď v niektorých chvíľach človek váha, či ide o paródiu alebo o rozprávku pre dospelých, ktorá zmierňuje všetky hrany a vedie k všeobecnému zmiereniu. Pre Bena to dokonca iskrí láskou, ktorá vraj kvitne v každom veku. Mimochodom, aby nedošlo k omylu, nie k Jules, k tej sa správa vždy korektne. Bonusom je však výborné herecké obsadenie, vtipné dialógy a príjemná  atmosféra, ktorá vyžaruje  z plátna a v konečnom dôsledku vás sprevádza aj  po odchode z kinosály.

Stazista5 resizeStážista (The Intern), USA, 2015
Dĺžka:121 minút
Réžia: Nancy Meyers
Scenár: Nancy Meyers
Kamera: Stephen Goldblatt
Strih: Robert Leighton
Kostýmy: Jacqueline Demetrio
Výtvarník : Kristi Zea
Hudba: Theodore Shapiro
Hrajú: Robert De Niro, Anne Hathaway, Nat Wolff, Rene Russo, Adam Devine, Nat Wolff, Celia Weston, Linda Lavin,  Drena De Niro,  Anders Holm,  Reid Scott, Andrew Rannells a iní
Distribúcia: Continental film
Premiéra v SR: 24. septembra 2015
Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.