Pride

Pride3 resizeTéma, s akou prichádza Pride, nie je úplne bežná. Historické či životopisné filmy sú v kurze, ale britský film režiséra Matthewa Warchusa sa trochu vymyká bežnému štandardu. Venuje sa nie práve najideálnejšej situácii v krajine v osemdesiatych rokoch a zachytáva bližšie osudy homosexuálnych aktivistov bojujúcich za práva baníkov.

Vráťme sa do nie až tak dávnej minulosti, priamo k samotnej udalosti, o ktorej u nás možno každý nevie. Komunistické média jej však svojho času venovali dostatok pozornosti. Píše sa rok 1984. Na čele krajiny je ako Pride4 resizepremiérka „Železná Lady“ Margaret Thatcher. Jej pozícia bola aj vďaka úspechu vo vojne o Falklandy mimoriadne silná. Priemysel v krajine však upadal, a tak sa rozhodla radikálne zasiahnuť a v čo najkratšom horizonte ozdraviť nie najlepšiu ekonomickú situáciu Británie. Jedným z čiastkových plánov bolo aj uzavretie ekonomicky nevýhodného ťažobného priemyslu. Lenže situácia nakoniec viedla akurát k hromadnému štrajku. Mnohí ľudia totiž nemali inú možnosť zárobku a na ich stranu sa nečakane postavila spoločnosť londýnskych homosexuálov. Situácia neskôr eskalovala do nečakaných výšin a dospela až ku istým dôležitým zmenám v Británii.

Pride2 resizePride zachytáva tieto pomery pomerne vierohodne a pochvalne sa o ňom vyjadrili aj ešte žijúci účastníci. Logicky nejde o historicky presný opis. Tento žáner sa väčšinou nevyhne istým zjednodušeniam, či dramatizácii a tak môžeme len hádať, ako prebiehali skutočné stretnutia oboch komunít a podobne. To však zásadne nevadí. Do úvahy treba brať aj to, že scenár skôr divadelne zameraného Stephena Beresforda sa dá zaradiť do žánru dramedy. Dramatická zložka v ňom síce hrá dôležitú úlohu, ale rovnako je tu aj všadeprítomné odľahčenie. Skĺbiť vážnosť a humor nie je pre skúsených tvorcov náročnou Pride6 resizeúlohou, ale Briti to vedia robiť naozaj špecifickým spôsobom.

Dôležitú úlohu zohráva počiatočná neochota baníckeho zväzu o spoluprácu s hnutím gayov. Ani homosexuáli nemajú v krajine „na ružiach ustlané“ a baníci sa obávajú, že ich začnú považovať za ich sympatizantov. Lenže skupina LGSM (Lesbians and Gays Support the Miners) sa nevzdáva a rozhodne sa i tak pomáhať zo všetkých síl. Veľkou výhodou je spomínaný humor. Ak aj dianie kĺže po povrchu, práve vďaka nemu sa to dá ľahšie akceptovať. Neočakávajte záchvaty smiechu, väčšinou sa maximálne pousmejete. Ale stačí to. Vyčítať by sa dala aj istá predvídateľnosť. Táto výčitka sa môže javiť vo filme inšpirovanom pevne danými historickými Pride7 resizeudalosťami ako nespravodlivá, ale nenarážam len na ne. Týka sa to aj čiastkových osudov fiktívnych postáv. Nie je teda prekvapením, keď sa jedna zdanlivo heterosexuálna postava odrazu vyprofiluje ako gay, nechýba ani motív vyrovnávania sa rodiny so zásadným odhalením. Tak by sa dalo pokračovať a je len na vás, či to budete brať ako negatívum. Je to klišé? Do istej miery určite, ale v danom dejovom rámci je to viac než funkčné klišé. Rýchlejšie tempo je z tohto hľadiska len výhodou.

Je trochu škoda, že film sa k nám dostáva až takmer rok po Pride9 resizepremiére. Na druhú stranu sa tomu nemožno čudovať. Nejde o klasický konzum pre masy, ale skôr o konverzačku a chýbajú aj lákadlá v podobe atraktívnych tvári. Bill Nighy, Imelda Staunton, Dominic West, alebo aj Andrew Scott sú každopádne dostatočne skúsení a etablovaní harcovníci. Jedna z hlavných postáv bola zverená aj mladému Američanovi Benu Schnetzerovi (za zmienku stojí jeho part v Zlodejke kníh) a ten zvládol veľmi dobre nielen prízvuk. Práve jemu pripadol part Marka Ashtona, zakladateľa hnutia LGSM. Okrem neho má v príbehu miesto viacero postáv založených na reálnych predobrazoch, ako aktivistka Hefina Headon, či Pride8 resizebudúca waleská politička Siân James.

Je pozoruhodné, že Matthew Warchus mal na svojom konte doteraz iba jediný celovečerný film nazvaný Milionár. Lenže to bolo pred šestnástimi rokmi a nedal by sa označiť za veľmi vydarený. Zdá sa, že skúsenosti, ktoré medzičasom zbieral na divadelných doskách pomohli. Pre diváka je to len dobre. Otázka je komu presne jeho dielo odporučiť. Ak vás zaujíma relatívne nedávna história a sedí vám britský štýl, nemuseli by ste byť sklamaní. Nejde o bezchybný zážitok a verím, že by dal spracovať aj pútavejšie, respektíve viac do hĺbky. Ale zároveň musím uznať, že tie ocenenia, ktoré získal, majú svoje opodstatnenie. Myšlienka spolupatričnosti má stále silu.

Pride10 resizePride, Veľká Británia,  Francúzsko,  2014)
Dĺžka: 119 minút
Réžia: Matthew Warchus
Scenár: Stephen Beresford
Kamera: Tat Radcliffe
Strih: Melanie Oliver
Hudba: Christopher Nightingale
Účinkujú: Bill Nighy, Andrew Scott, Dominic West, Imelda Staunton, Joseph Gilgun, George MacKay, Russell Tovey, Paddy Considine, Freddie Fox, Ben Schnetzer, Jessie Cave a ďalší.
Distribúcia: Film Europe
Premiéra v SR: 20. augusta 2015
Foto: Film Europe

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.