Barbie in Rock'n Royals

PR Still 12Páni a dámy, tak toto je ten najsilnejší, po všetkých stránkach majstrovsky vyvážený bizár. Za posledných prinajmenšom desať rokov nám kiná neponúkli na veľkom plátne väčšiu šialenosť ako digitálne animovaný film Barbie in Rock'n Royals. Čistú kvintesenciu barbínovitosti (v prípade mužských postáv, samozrejme, kenovitosti) v príbehu i vizuáli sprevádza primitívna animácia v štýle neohrabane sa pohybujúcich oživených bábik s mimikou a gestikuláciou zombies.

Preštylizovaná, prečačkaná, presladená, gýčová, od reality načisto odtrhnutá bábika s nadmernými prsiami i nohami, ktorá presviedča dievčatá, že najdôležitejší je vzhľad, pretože úlohou ženy je uspokojovať mužov. Zabudnite na vkus, intelekt a skutočný život! Barbie neperie, nežehlí, nevarí, nechodí do zamestnania. Iba vyzerá. Usiluje sa byť čo najružovejšia a zároveň čo najtrblietavejšia, vždy pripravená potešiť pánske oči. Srdiečka z obláčikov, dúhy a jednorožce nesmú chýbať! A toto všetko i oveľa viac a silnejšie nájdete v digitálne animovanom filme, jubilejnom tridsiatom zo série snímok o bábike Barbie v produkcii hračkárskej spoločnosti Mattel.

PR Still 6Český a slovenský distributér s odvahou sebe vlastnou a odhodlaním riskovať v posvätnom mene kumštu hrdinsky uvádza do našich kín snímku, ktorá nevznikla ani nie je určená na veľké plátno. Doma v USA vyjde v septembri iba na videonosičoch a bude dostupná v platených videoslužbách. Skutočnosť, že na Slovensku film uvádzajú výlučne len s českým a maďarským dabingom, teda podľa slovenského jazykového zákona nie je vhodný pre deti do 12 rokov, je iba čerešnička na tejto psychotickej torte. A pretože odvážny distributér si nedal ani tú námahu, aby film videl a v reklamách správne opísal dej, spravme to zaňho:

V šialene pestrofarebnom svete žijú mattelovské bábiky. Pohybujú sa toporne, kĺby im umožňujú len malú pružnosť a ani ich mimika sa veľmi nelíši od tej, ktorou disponujú skutočné bábiky. Z rovnakého móla sa chystajú odplávať dve lode. Jedna vezie na letný tábor mladých aristokratov a aristokratky, druhá veselú omladinu populárnej hudby. Chybou, ktorú sa nám nikto nenamáha vysvetliť, sa princezná Courtney ocitla na zozname účastníkov hudobného kempu, zatiaľčo mládežnícka popová hviezdička Erika skončila v kempe pre dorast s modrou krvou. Oba tábory sú na brehu rovnakého jazera. Vedúcimi súperiacich kempov sú znepriatelení niekdajší milenci – aristokratka a rocker. Ich snom je čo najviac ponížiť jeden druhého a speváčka medzi šľachticmi i princezná medzi spevákmi sa nevdojak stanú katalyzátormi ich vzťahu.

PR Still 9Prirodzene, že Courtney i Erika si po počiatočnom šoku a znechutení získajú sympatie svojho okolia, lebo v barbínovskom vesmíre neexistuje skutočné zlo - len nevhodný účes, nevydarený mejkap, nanajvýš zle zvolené šaty. Všetko sa dá hravo zmeniť, pretože Barbie-princezné majú kráľovské žezlá so schopnosťami čarodejných prútikov. A tak, keďže všetci sú v podstate dobrí ba až skvelí, hudobná súťaž, ktorá mala navždy zlikvidovať porazený tábor, sa stane veľkolepým triumfálnym finále. Mimochodom – titul filmu je názvom táborovej hudobnej skupiny, ktorú si aristokrati a muzikanti utvoria.

Nezabúdajte, že toto všetko nám tvorkyne filmu (scenár, réžiu, produkciu, hudbu i výtvarné riešenia majú na svedomí takmer výlučne ženy) podávajú prostredníctvom barbínovitosti. Teda jagavými farbami s prevahou ružovej, s trblietkami, gýčovými kostýmami, účesmi a mejkapmi. Domy sú Barbie-domy, vozidlá Barbie-vozidlá, lode Berbie-lode. Ešte aj hudobné nástroje sú kópiami tých, čo Mattel predáva ako doplnky pre svoju slávnu bábiku. Napokon, hoci hudobníci a šľachtici majú byť protikladmi, všetci sú bábikami Barbie a Kenmi, s primitívnym barbínovským a kenovským myslením, ktoré je zmesou strojenosti, nevkusu, naivity a nebetyčnej tuposti.

PR Still 15Český dabing je kongeniálny: prispôsobil sa úrovni filmu tak, že sa ani nenamáha synchronizovať zvuk s pohybmi úst. Do češtiny sú prespievané aj pesničky, ktoré čo do tuposti a gýčovosti úplne zodpovedajú filmu. A vôbec – celé je to tak strašne sladko blbé, až je to… neobyčajné, prudko bizarné a zaujímavé. Skvelé. Ed Wood sa môže schovať!

Keď príčetný divák, ktorý náhodou zavítal do kinosály, rozdýcha prvotný šok, začne nadobúdať podozrenie, že tento drastický útok na subtílnu formujúcu sa detskú psychiku i hodnotovú sústavu nemôžu tvorcovia (vlastne tvorkyne) myslieť vážne. Ženy sú síce v podstate nemilosrdnejšie ako muži, ale nie až TAKTO kruté. A viacero prekvapivých sofistikovaných vtípkov naznačuje, že to ani vážne nemyslia. Z barbínovisti prosto spravili prepiaty, prehnaný svetonázor, zveličenú životnú filozofiu – i brutálne štylizovanú filmovú poetiku. A tento pokročilý metahumor, nemilosrdná paródia s vážnou tvárou Bustera Keatona naozaj funguje! Pri tretej-štvrtej pesničke si začnete podupkávať nohou do rytmu, máte neodolateľnú chuť upozorňovať hrdinky krikom na blížiace sa nebezpečenstvo, tlieskať ich víťazstvám a nadšene, slobodne, exaltovane no bez zábran v štýle hysterických beatlemaniačok škriekať vo finále.

PR Still 8A keď v psychickom zdraví prežijete i záverečný predtitulkový klip, v ktorom postavičky náhle stratia bábikovskú neotesanosť, tancujú a spievajú o dušu spasenú, nechce sa vám skutočne zvolať nič iné len: „Svet je sladký! Je suis Ken!“ Povedzte – poteší vás takto Rytmus, Amy Winehouse, Fantastická štvorka alebo Vlastné meno N.U.D.A. Guya Ritchieho? Veď po takejto akútnej intoxikácii barbínovitosťou sa vám bude vidieť nenápaditá, nudná, šedivá a zbytočne prekombinovaná dokonca aj pixarovka V hlave!

Barbie in Rock'n Royals (USA 2015)
84 minút.
Scenár: Marsha Griffin. Réžia: Karen Lloyd. Výtvarník: Milena Zdravkovic. Hudba: Rebecca Kneubuhl. V pôvodnom znení účinkujú: Kelly Sheridan, Jordyn Kane, Chiara Zanni, Bethany Brown, Michael Dobson, Devyn Dalton, Brynna Drummond, Rachel Harrison, Alessandro Juliani, Peter Kelamis, Omari Newton, Ingrid Nilson, Nicole Oliver, Shaun Smyth, Kira Tozer a ďalší.
Slovenská premiéra 13. augusta 2015
Foto: Barracuda Movie

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.