Slovenské filmy na festivale v Zadare

SFU logo resizeV posledný augustový týždeň sa v chorvátskom Zadare budú môcť návštevníci tamojšieho filmového festivalu zoznámiť so slovenskou kinematografiou. V termíne od 23. do 29. augusta sa tam premietne osem slovenských filmov, ktorých výber reprezentuje obraz slovenskej kinematografie z viacerých období. Festivalu sa zúčastnia aj slovenskí tvorcovia.

Slovenská kinematografia dostala na 5. filmovom festivale Avvantura v Zadare priestor v sekcii Focus: Partnerská krajina pod názvom "Od sĺnk po explózie. Krátka prechádzka slovenskou kinematografiou“. Prehliadka uvedie spolu osem našich celovečerných filmov a jej poetický názov sa odvíja od najstaršieho z nich po najnovší. Organizátori sa slovenskú kinematografiu rozhodli predstaviť spolu s kinematografiou Islandu.

 

Až tri filmy pochádzajú zo 60. rokov minulého storočia, najtvorivejšieho obdobia našej kinematografickej  histórie. Premietne sa film Štefana Uhra Slnko v sieti (1962), ktorý odštartoval novú vlnu československej kinematografie a Neha N 11 F resizepodľa filmových kritikov sa považuje za jedno z prelomových diel, ktoré  u nás zmenilo filmové rozprávanie. Z obdobia česko-slovenskej novej vlny sa bude premietať aj Uhrov film Tri dcéry (1967), ktorého inšpiráciou sa stala stará ľudová balada o otcovi a jeho troch dcérach, a hravé mozaikovité podobenstvo o „bláznovstve“ vo svete beznádeje Vtáčkovia, siroty a blázni (1969) od Juraja Jakubiska. Všetky tri filmy budú uvedené z reštaurovanej digitalizovanej verzie na DCP nosičoch a pred projekciou každého z nich sa premietnu fotografie zo slovenských archívnych filmov s použitím sprievodnej filmovej hudby.

 

Súčasnú kinematografiu reprezentujú dva hrané a dva dokumentárne filmy. Do výberu je zaradený  debutový film slovenskej režisérky a scenáristky Zuzany Liovej Dom (2011) o vzťahu otca a dcéry a ich vzájomnom hľadí cesty k sebe. Žánrový film reprezentuje horor Zlo (2012) v réžii Petra Bebjaka o tajomnom dome, ktorý odkrýva svoje hrôzostrašné tajomstvá. Z dokumentov festivaloví diváci uvidia úspešnú debutovú snímku Juraja Lehotského Slepé lásky (2008) a film trojice režisérov Pavol Pekarčík Ivan Ostrochovský a Peter Kerekes Zamatoví teroristi (2013) o troch mužoch, ktorí počas komunizmu prejavili svoju nenávisť k režimu a dôsledky ich činov ich prenasledujú až dodnes.

 

Otváracím filmom celej prehliadky slovenskej kinematografie v Zadare bude debutový film Neha (1991, záber z filmu) nášho najvýznamnejšieho režiséra 90. rokov minulého storočia Martina Šulíka, ktorý ho nakrútil päť rokov po absolvovaní réžie na VŠMU. Zobrazuje komorný príbeh netradičného milostného trojuholníka, v ktorom je mladý Šimon náhodne vtiahnutý do citového života neznámej partnerskej dvojice. Martin Šulík sa uvedenia svojho filmu zúčastní osobne, svoj film bude na festivale reprezentovať aj Ivan Ostrochovský, jeden z režisérov snímky Zamatoví teroristi.

Slovenským partnerom 5. filmového festivalu Avvantura v Zadare je Slovenský filmový ústav. Po skončení festivalu sa v termíne od 10. do 14. septembra vybrané slovenské filmy budú premietať aj na prehliadke v Podgorici (Čierna hora).

Viac  http://filmforumzadar.org/ .

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.