Traja bratia (Tři bratři)

Traja bratia 13 resizeRozprávky sú neodmysliteľnou súčasťou  ľudskej kultúry a patria do nášho života bez ohľadu na vek. Nečudo, že  filmové spracovanie klasických rozprávok je vždy istým spôsobom udalosťou. Navyše, ak ide o projekt, pod ktorým sa podpísala známa  česká „oscarova“ dvojica (Obecná škola bola nominovaná, Kolja Oscara získal) - režisér a producent Jan Svěrák (1965) a jeho otec, scenárista a herec Zdeněk Svěrák (1936). Ich najnovší opus – výpravnú hudobnú rozprávku - Traja bratia (2014) prináša do našich kín v druhej polovici augusta distribučná spoločnosť Magic Box Slovakia.

Po filme Kuky sa vracia (2010) je to druhý režisérov celovečerný film určený detskému divákovi, ale dalo by sa povedať, že pobaví celú rodinu. Základom sa stalo hudobno-divadelné pásmo scenáristu Zděnka Svěráka a skladateľa Jaroslava Uhlířa, obľúbené repertoárové číslo pražského Národného divadla pre deti. Ako však tvorcovia Traja bratia. jpg resizepriznávajú – najväčším problémom bolo pre film zladiť tri notoricky známe rozprávky o Šípkovej Ruženke, Červenej Karkulke a Maruške z Dvanástich mesiačikov. Ich pôvodné divadelné prepojenie filmovému zámeru nevyhovovalo. Nakoniec sa scenárista  Zdeněk Svěrák rozhodol všetko prepojiť rozprávaním o troch bratoch, ktorých rodičia poslali do sveta, aby sa zbavili svojich zlozvykov, zmužneli a našli si nevesty. Navyše sám vystupuje v úlohe rozprávača, ktorý dej vtipne glosuje, vysvetľuje, ale i komunikuje s detskými divákmi, prítomnými na plátne prostredníctvom tieňohry. Pôvodnú  Uhlířovu  hudbu  a pesničky zas prekomponoval pre film slovenský hudobný skladateľ Michal Novinski.

 

Vznikol zaujímavý projekt, ktorý potvrdzuje, Traja bratia 9 resizeže režisér Jan Svěrák patrí po zásluhe medzi najzaujímavejšie zjavy svojej generácie a spolupráca s otcom je akási pridaná hodnota. Vôbec, má šťastnú ruku pri výbere spolupracovníkov, stačí spomenúť pôsobivú kameru Vladimíra Smutného či krásne kostýmy Simony Rybákovej alebo výber herecko-speváckych predstaviteľov, ktorí bez problémov zvládli aj nakrúcanie s kontaktným zvukom. V prvom rade  sú to  traja bratia – zdá sa, že nové mužské idoly: zábudlivý a nepozorný Jan (Tomáš Klus), bez uvažovania sa do všetkého vrhajúci Jozef čiže Pepa (Vojtěch Dyk) a nerozhodný Matej (Zdeněk Traja bratia 5 resizePiškula). Ich ženské partnerky stvárnili:  Ruženku debutujúca Kateřina Kosová, Marušku Sabina Rojková a Karkulku mladučká Lucie Maria Štouračová.
Otca bratov si zahral Oldřich Kaiser, kráľovský pár Zuzana Norisová a David Matásek, zlú Maruškinu macochu Ivana Chýlková, kým v postave čarodejnice, Baby z močiara, sa predstavil  Jiří Lábus. Ale známe mená prikývli na spoluprácu, aj keď sa vlastne na plátne iba mihnú. Napríklad ako sudičky vidíme a počujeme aj Mariu Rottrovú či Ivu Bittovú a medzi dvanástimi mesiačikmi kraľuje Bolek Polívka, ale nechýba ani Marián Geišberg či Miroslav Vladyka.
Svoje miesto tu má i práca slovenského bábkoherca Ivana Martinku v podobe obrovskej bábky vlka –personifikácii zla v príbehu Karkulky. V porovnaní s ostatnými Traja bratia 8 resizezvieratami, ktoré účinkujú vo filme pôsobí až príliš štylizovane. Ale pohybujeme sa vo svete fantázie, takže počujeme napríklad, ako sa srnka a divé prasiatka domáhajú „krmelca“, holuba, ktorý chce pripraviť  vlka o jeho „lup“,  či operne sa tváriacu sovu.

 

Film Traja bratia  je viac ako príjemným  prekvapením. Lebo i keď divák prakticky pozná dej rozprávok, vie čo sa stane a ako dopadnú hrdinovia, dovádza ho do úžasu, ako sa to odohrá a čo sa pri tej či onej príležitosti povie. Bonusom je  mimoriadne prepracovaný vtipný scenár s množstvom gagov, ktoré rozosmievajú, ale i jednoducho zveršované, ale duchaplné pesničky, ktoré oslovujú. Neviem, ako detský divák, ale ak mám hovoriť za prv narodených, mám chuť si  niektoré sekvencie  pozrieť a vypočuť ešte raz.

 

Traja bratia 7 resizeTraja bratia (Tři bratři), Česká republika, Dánsko, 2014
Dĺžka: 90 minút
Réžia: Jan Svěrák
Scenár: Zdeněk  Svěrák
Kamera:  Vladimír Smutný
Strih: Alois Fišárek
Kostýmy: Simona Rybáková
Hudba: Jaroslav Uhlíř, Michal Novinski
Zvuk: Jakub Čech. Claus Lynge
Choreografia: Jana Hanušová,  Niclas Bendrixen
Hrajú: Tomáš Klus, Vojtěch Dyk, Zdeněk Piškula, Jiří Lábus, Zuzana Norisová, David Matásek, Ivana Chýlková, Oldřich Kaiser, Miroslav Táborský, Bořek Polívka, Marián Geišberg, Zdeňek Svěrák a ďalší
Premíéra v SR: 21. augusta  2014.
Foto: Magic Box Slovakia

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.