Česko-slovenský festival v Austrálii

50 SFU resizeVo štvrtok 21. augusta sa v Austrálii začne 2. česko-slovenský festival, na ktorom sa predstaví slovenská kinematografia vo veľkom rozsahu. Ide o druhý ročník podujatia, ktoré sa vlani stretlo s veľkým záujmom divákov. Tento rok sa uskutoční v dvoch mestách, z Melbourne sa presunie aj do Sydney a celkovo uvedie 16 slovenských a koprodukčných filmov.

Festival je prvou a zatiaľ jedinou prehliadkou českej a slovenskej kinematografie v Austrálii, prvý ročník sa vlani konal so zámerom vytvoriť tradíciu prezentácie slovenskej a českej kinematografie. Jeho filmový program aj tento rok tvoria súčasné i staršie celovečerné a krátke filmy z oboch krajín. Zo zlatého fondu slovenskej kinematografie sa premietnu Boxer a smrt 118 resizetri diela zo 60. rokov minulého storočia, a to Vtáčkovia, siroty a blázni (1969) Juraja Jakubiska a dva filmy Petra Solana Kým sa skončí táto noc (1965) a Boxer a smrť (1962). Celovečernú produkciu doplní ešte päť titulov, ktoré vznikli v období posledných troch rokov.

 

Súčasnú kinematografiu zastupujú diela, ktoré z rôznych uhlov pohľadu reflektujú našu nedávnu minulosť, ale aj jej dôsledky na stav dnešnej spoločnosti. V tomto kontexte sa budú premietať dokumenty Roberta Kirchhoffa Kauza Cervanová (2013) a Lyrik (2014) Arnolda Kojnoka, ktorý prostredníctvom erudovaného historika Jána Mlynárika reflektuje povojnové dejiny Česka a Slovenska až do súčasnosti a ponúka odpoveď na niektoré otázky týkajúce sa stavu spoločnosti v dvoch, dnes už samostatných štátoch. Na oboch sa koprodukčne podieľal Slovenský filmový ústav (SFÚ). Diváci tiež uvidia dokument  trojice režisérov Pavol Pekarčík, Ivan Ostrochovský a Peter Kerekes Zamatoví teroristi (2013) a hrané snímky eŠteBák (2011) Juraja Nvotu a náš najúspešnejší divácky film minulého roka Kandidát (2013) debutanta Jonáša Karáska.

 

Do kolekcie krátkych filmov sú zaradené animované a hrané filmy z posledného obdobia, ktoré nás s úspechom reprezentujú na domácich i zahraničných festivaloch a mnohé z nich sú držiteľmi významných cien. Sú medzi nim hrané tituly Výstava Petra Begányiho a Andreja Kolenčíka, ocenená tento rok národnou filmovou cenou Slnko v sieti, kauza-cervanova-01 resizeMomo Theodora Kuhna, Homo Ciris Jany Minárikovej a animované snímky Pandy Matúša Vizára a Sneh Ivany Šebestovej, rovnako držiteľ ceny Slnko v sieti. Z koprodukčných česko-slovenských projektov sa predstavia filmy Jako nikdy (2013) Zdeňka Tyca a Líbanky (2013) Jana Hřebejka. Českú kinematografiu budú na festivale zastupovať rovnako celovečerné a krátke filmy a okrem súčasných snímok podujatie uvedie aj film Jiřího Menzla Ostro sledované vlaky (1966) a retrospektívu tvorby Jana Švankmajera, ktorej súčasťou je aj projekcia jediného režisérovho slovenského filmu Do pivnice (1983).

 

Otváracím filmom festivalu v Melbourne bude česká snímka Pojedeme k moři (2014) debutujúceho režiséra Jiřího Mádla, festival ukončí slovenský Kandidát Jonáša Karáska. V Sydney sa na otváracom ceremoniáli premietne Kandidát a záverečným bude Mádlov film.

 

Súčasťou festivalu budú tento rok výstavy fotografií Slovenska, plagátov k slovenským filmom i nefilmovej tvorby českého režiséra Jána Švankmajera. Festivalu sa osobne zúčastní režisér Robert Kirchhoff, za organizátorov Silvia Panáková z produkčnej spoločnosti ARINA a zároveň producentka filmu Lyrik a Alexandra Strelková, riaditeľka Národného kinematografického centra SFÚ. Počas podujatia sa uskutoční aj okrúhly stôl venovaný prezentácii SR a slovenskej kinematografie.

Viac: http://www.casffa.com.au/ a www.aic.sk.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.