Začne sa jubilejný dvadsiaty projekt 100

Asfk logo resizeO tri týždne sa začne už 20. ročník najväčšej putovnej prehliadky filmov na Slovensku Projekt 100 – 2014Asociácia slovenských filmových klubov už od roku 1995 uvádza pod touto značkou do kín zásadné tituly z histórie i súčasnosti svetovej, vrátane slovenskej a českej kinematografie.  Od 11. septembra sa môžu diváci tešiť na tohtoročný „zlatý“ výber filmov, ktorý poputuje do vyše sedemdesiatich kín po celom Slovensku.

Výberová desiatka celovečerných diel prinesie päticu filmových „klasík“ a päť výnimočných filmov  z bezprostrednej súčasnosti. Bude medzi nimi aj jeden slovenský zástupca a výber filmov opäť doplnia aj dva krátkometrážne tituly z dielne slovenských tvorcov. Otváracím filmom prehliadky bude Ida Pawła Pawlikowskeho, víťaz festivalu poľských filmov v Gdyni, titul ovenčený mnohými ďalšími oceneniami, napríklad z festivalov v Londýne, Toronte, Varšave, atď.

Najväčšia putovná prehliadka filmov na Slovensku uvedie tento rok do kín už dvadsiaty výber filmových skvostov. Pôvodná „stovka“ v názve podujatia  sa tak pomyselne mení na 200-ku. Filmov, ktoré Projekt 100 za  históriu konania uviedol je už dnes však ďaleko viac ako 200.

 

Projekt  100 – 2014 postupne v priebehu septembra a októbra uvedie do kín päticu filmových klasík a päť filmových noviniek. Diváci sa môžu tešiť na tieto skvosty: Pulp Fiction  Quentina Tarantina (1994). Oscarom, Zlatou Palmou a mnohými ďalšími cenami ovenčená „kultovka“ deväťdesiatych rokov. Multižánrový opus, ktorý sa už vyše dvadsať rokov prihovára novým generáciám divákov je plný fetišistických detailov a popkultúrnych odkazov a soundtrack k filmu je už dnes rovnako kultový ako samotný film.  Peter Dubecký, zakladateľ ASFK, generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu spomína na prvú distribúciu filmu Pulp Fiction vo filmových kluboch: „Rád spomínam na príhodu – a rád o nej rozprávam –ako som musel ruskému podnikateľovi za práva na film platiť v hotovosti a aké napätie som prežíval, keď som nemalú sumu v bankovkách prenášal v igelitke (...)V momente, keď si majiteľ schoval hotovosť do jednej z krabíc od topánok a mohli sme pristúpiť k podpisu zmluvy, som si vydýchol.“  

 

Projekt 100 resizeVlajkovou loďou pätice predstavujúcej filmy zo zlatého fondu svetovej kinematografie bude dielo 8 ½ Federica Felliniho (1963), ktoré je mnohými považované za jeho najlepší film. Na Slovensku bude film uvedený exkluzívne v zreštaurovanej a digitalizovanej verzii s rozlíšením 4K, ktorá mala premiéru len tento rok v máji na MFF Cannes. Na plátnach slovenských kín po rokoch opäť zažiari aj nadčasový príbeh o ceste za hranice času, priestoru a ľudskej skúsenosti, filmový opus legendárneho Stanleyho Kubricka 2001: Vesmírna odysea (1968), ktorý získal Oscara za špeciálne efekty, a ktorý navždy ovplyvnil a zadefinoval filmové sci-fi. Po tridsiatich dvoch rokoch od premiéry sa divákom prihovorí i hudobno-obrazová kompozícia a prevedie ich svetom a vzťahom človeka a prírody, s minimalistickou hudbou Philipa Glassa v sugestívnej filmovej básni –  Koyaanisqatsi Godfreyho Reggia (1982).  Milovníci hudobných filmov si prídu na svoje pri uvedení vzácneho komediálneho dokumentu režiséra Richarda Lestera z roku 1964 s Johnom Lennonom, Paulom McCartneym, Georgom Harrisonom a Ringo Starrom v hlavných úlohách. PROJEKT 100 uvedie reštaurovanú verziu filmu Ťažký deň s rozlíšením 4K a so zvukom DD 5.1, ktorú odsúhlasil samotný režisér filmu!

 

Slovenským zástupcom vo výbere bude tento rok premiéra celovečerného hraného debutu jedného z najoceňovanejších a najúspešnejších dokumentaristov Jara Vojteka Deti. Film prinesie štyri samostatné poviedky o vzťahu rodičov a detí, v ktorých tvorcovia autenticky zobrazujú pokrivené a komplikované rodinné vzťahy.  

Svetové novinky, ktoré v rokoch 2013 a 2014 výrazne zarezonovali v širšom povedomí odbornej  verejnosti i divákov budú v tohtoročnom výbere reprezentovať tieto tituly: víťazný film súťažnej sekcie Un certain regard MFF Cannes  2014 Biely Boh maďarského režiséra Kornela Mundruczóa (2014). Uhrančivý poetický príbeh hľadania vlastnej identity Ida nakrútil podľa vlastného scenára britský režisér poľského pôvodu Paweł Pawlikowski. Film bol nakrútený v klasickom kinoformáte ako dokonalá pocta kinematografii 60. rokov. Diváci po celom svete s mimoriadne veľkým ohlasom reagujú na hudobný dokument ocenený cenou za réžiu a za strih na MFF Sundance Nick Cave: 20 Tisác dní na Zemi režisérskej dvojice Iain Forsyth a Jane Pollard (2014) s hudobníkom, textárom, básnikom, hercom Nickom Caveom v hlavnej úlohe. Päticu filmových noviniek v tohtoročnom Projekte 100 uzavrie film nominovaný na Zlatú Palmu (MFF Cannes 2014) Jimmy P. francúzskeho režiséra Arnauda Desplechina divákom predstaví zvláštny príbeh, založený na skutočnom prípade zaznamenanom v knihe etnológa, antropológa  a psychoanalytika Georgesa Devereuxa Realita a sen: Psychoterapia Indiánov z plání s Beniciom del Torrom a Mathieu Amalricom v hlavných úlohách.

Projekt 100 každoročne dáva priestor výnimočným krátkomentrážny dielam slovenských tvorcov. Tento rok sa do výberu dostali dva nové animované filmy: Fongopolis (2014) Joanny Kożuch (bude uvedený ako predfilm s titulom Nick Cave: 20 tisíc dní na Zemi) a Nina (2014) Veroniky Obertovej a Michaely Čopíkovej (bude uvedený ako predfilm s titulom Biely boh).  

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.