Ben Wheatley na Cinematiku

Cinematik logo 2013 resizeV tradičnej retrospektívnej sekcii Rešpekt predstaví Medzinárodný filmový festival Cinematik tvorbu mladého britského režiséra Bena Wheatleyho, ktorý len pred niekoľkými týždňami získal Zvláštnu cenu poroty na MFF Karlove Vary za film Pole v Anglicku. Festival uvedie všetky štyri jeho dlhometrážne filmy, pričom režisér prisľúbil účasť na festivale. 8. ročník festivalu Cinematik sa uskutoční v dňoch 6. – 12. septembra v Piešťanoch.

Ben Wheatley patrí do zaujímavej generácie britských režisérov, ktorí začali nakrúcať filmy v uplynulej dekáde. Každý z jeho filmov možno zaradiť k inému žánru, vždy ho však uchopí zaujímavým spôsobom. Jeho filmy sa vyznačujú originálnymi nápadmi od zápletiek až po nenápadné drobnosti v druhom pláne obrazu, svojským humorom a A Field in England resizeprecíznou réžiou. V roku 2009 debutoval kriminálnym filmom Down Terrace o rodine zločincov, ktorí hľadajú zradcu vo svojom najbližšom okolí. Film niektorými svojimi motívmi nadväzuje na tradíciu britského sociálneho realizmu, no zasadením deja do takejto rodiny túto tradíciu zároveň podvracia. O dva roky neskôr uviedol Wheatley na festivale SXSW svoj druhý film Zoznam smrti (Kill List), ktorý získal veľký medzinárodný ohlas. Film o dvoch nájomných vrahoch má blízko k hororu: to, čo pôvodne vyzeralo ako ľahká práca, sa totiž pomaly mení na peklo a z lovcov sa stáva korisť. V roku 2012 mal v sekcii Quinzaine des réalisateurs na festivale v Cannes premiéru film Turisti (Sightseers) a o jeho kvalitách svedčí aj fakt, že mladí kritici ho svojim hlasovaním posunuli taktiež do hlavnej súťažnej sekcie Cinematiku Meeting Point Europe. Hlavnými hrdinami tejto čiernej komédie je pár, ktorý sa v karavane vydáva spoznávať krásy britskej prírody. Dovolenku im však neustále kazia iní turisti a keď páru dôjde trpezlivosť, začne ich zabíjať. Sú to zločinci na ceste ako Bonnie a Clyde; zdá sa, že zločin ich spája v láske.

 

Zatiaľ posledným a zrejme najodvážnejším Wheatleyho filmom je Pole v Anglicku (A Field in England). Je to čierno-biely, historický, psychedelický film s absurdnou zápletkou o troch mužoch, ktorí utekajú z boja a idú radšej hľadať najbližšie pohostinstvo. Stretávajú však dvoch alchymistov a zo strachu, aby ich nepremenili na žaby, sa dostávajú pod ich vplyv. Tí nimi manipulujú, zatiaľ čo medzi sebou riešia starší konflikt. Wheatley spája drámu s komédiou, veľmi umne pracuje s obrazom a nebojí sa experimentovať so strihom.

 

V predchádzajúcich ročníkoch priniesol Cinematik napríklad retrospektívy Nicolasa Windinga Refna, Jacquesa Audiarda alebo Leosa Caraxa.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.