Karlovarské perličky

KV logo 2 resizeDenná  tlač, média aj webstránky  priniesli o Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch obšírne informácie, o hosťoch, o udelených cenách. Dozvedeli sme sa aj dátum MFF v roku 2014, ktorý bude od 4. do 12. júla. Do záverečných hodnotení sa nedostali informácie o sprievodných podujatiach, o práci novinárov na podujatiach. Prinášame niekoľko malých perličiek, ktoré  dokresľujú  celkový obraz  tohto významného filmového podujatia.

Fakty: Akreditovaných bolo 12 012 osôb z nich 10 155 na festivalové passy, z toho 375 tvorcov, 855 filmových profesionálov, 643 novinárov. V programe bolo uvedených 235 filmov, z toho 197 hraných, 38 dokumentárnych.  Bolo 23 svetových, 30 medzinárodných a 15 európskych premiér a 35 režijných debutov. Konalo sa 461 predstavení, ktoré navštívilo 128 031 divákov. 194 projekcií bolo za účasti delegácií. 108 projekcií sa konalo pre novinárov a filmových profesionálov. Film Industry – akreditovaných bolo 856 profesionálov (producentov, predajcov a nákupcov filmov, dramaturgov a zástupcov  filmových inštitúcií), z toho  436 zo zahraničia.

 

Tabuľka kritikov: Vo Festivalovom denníku boli publikované výsledky ankety 13 novinárov z Maďarska, Nemecka, Poľska, ČR,  Srbska, Egypta, Rakúska,  Indie, Talianska a Ruska. Opäť, ako v predchádzajúcich rokoch, chýbal zástupca Slovenska (Češi mali troch, Poliaci 2 zástupcov). Paradoxom je fakt, že víťazný film – 1. miesto v ankete -  Nech žije sloboda (Taliansko), nedostal nijaké ocenenie od porôt, ktoré udeľovali ceny.

 

Poradie na ďalších miestach (uvádzame aj ocenenie filmu):
2.- Hanba - Cena FIPRESCI, Papusza - Zvláštne uznanie
3. -Vtáčatko - Cena za ženský herecký výkon, Cena ekumenickej poroty
4. -September
5. -Miesto v nebi
6. -11.6., Veľký zošit - Veľká cena - Krištálový glóbus, Cena EuropaCinemas  Lebel
7. -Kňazove deti
8.- Líbánky - Cena za réžiu
9.- Hodnota času
10.-Pramene života
11.-Pole v Anglicku - Zvláštna cena poroty
12.-XL - Cena za najlepší mužský herecký výkon

 Novinárov nemilo prekvapil fakt, že podobne ako na iných veľkých MFF boli zrušené boxy, kde si mohli ukladať  svoje veci, propagačné materiály.

 Program novinárskych  projekcií bol zverejnený  s predstihom a každý si mohol svoj program  naplánovať dopredu.

 

Festivalový deník : Vyšlo 9 čísiel v rozsahu 12, resp. 14 strán s  anglickou prílohou Festival Daily  + 4 strany uprostred ako zvláštne vydanie denníka PRÁVO.

 

Katalóg: (320 str., 6 000 ks.) - editorka Marie Grofová

 

Program: (240 str., 13 000 ks.) - editorka Marie Grofová

 

Katalóg a Program boli už tradične na vysokej profesionálnej úrovni. Sú výborným pomocníkom pre novinárov a pre ich dennú prácu na festivale.

 

Tlačové konferencie: Konali sa každodenné najmenej tri. Zúčastňovalo sa na nich v priemer 20-30 novinárov. Boli tlmočené do angličtiny a francúzštiny. Na Travoltu, Stoneho, ale aj na Líbánky či Revival bola sála preplnená.

 

Nefilmová TK Olivera Stonea:  Mojim najväčším sklamaním bola tlačová konferencia s americkým mega režisérom Oliverom Stoneom. Len v úvode prehodil pár slov o svojom najnovšom dokumentárnom  seriáli a potom  som mal pocit, že som na politickom školení pána profesora pre stredoškolákov,  ktorý sa venoval len americkej politike. K slovu sa nedostali ani českí, ani slovenskí novinári. Otázky kládli len zahraniční novinári. Mal som  pre neho, pre istotu pripravenú otázku: „Ste režisér kontroverzných filmov pranierujúcich a kritizujúcich  americkú politiku vo svete. Nestalo sa vám zatiaľ, že by  vás chcel niekto za to zastrašiť, dokonca neusiloval sa o váš život?“ Nemal som príležitosť...

 

Na MFF bola svetová premiéra českého filmu Revival režisérky Alice Nellis, kde štvoricu rokerov skupiny Smoke stvárnili  Bolek Polívka, Miroslav Krobot, Karel Heřmánek a Marián Geišberg. Stretnutie s nimi mali novinári na poslednej tlačovej konferencii. Režisérka dokončila film v ôsmom mesiaci tehotenstva. Porodila dcéru. Marián Geišberg  stvárňuje postavu speváka a prekladal si do slovenčiny texty  zo scenára. Hneď po festivale sa film dostal do českých a slovenských kín.

 

Tesne pred otvorením MFF oznámili, že na slávnostné otvorenie festivalu nepríde Audrey Tautou k filmu Pena dní režiséra Michela Gondryho. Poranila sa pri páde z bicykla.

 

Filmy sa premietali v 15 kinách a len do dvoch nemali upravený  prístup vozičkári.

 

Jednorázové vstupné do kina bolo 65 Kč.

 

Generálnym partnerom festivalu bola  Skupina ČEZ.

 

Po prvý raz v novodobej histórii MFF neprišiel do Karlových Varov prezident – Miloš Zeman. Václav Havel a Václav Klaus boli pravidelnými návštevníkmi MFF.

 

Johna Travoltu som nestihol. Stal sa miláčikom karlovarského publika pre svoje nehviezdne bezprostredné a neformálne chovanie k fanúšikom a festivalovým divákom.

 

Rozpočet MFF: 135-140 miliónov Kč., z toho štátna dotácia bola 30 miliónov Kč.

 

Tohto roku mala premiéru festivalová epizódka venovaná herečke Helen Mirren, ktorá bola hosťom festivalu a ocenená v roku 2012. Má problémy, kde v byte umiestniť Krištáľový glóbus, je to najvyššia cena, akú dostala a nedá sa postaviť do nijakej police v byte. Nakoniec sa objaví v polici v kuchyni.

 

Videoroom ponúkal novinárom takmer všetky filmy zaradené do programu. Už nebolo potrebné požičiavať si DVD. Chýbalo len málo filmov, napríklad aj Pandy. Film som nevidel, tešil som sa naň, musím si počkať na jeho premiéru v kine v pásme filmov ASFK - október 2013.

 

Batôžkári – takto sa hovorí o mladých ľuďoch, ktorí prichádzajú na karlovarský festival a sú ubytovaní v lacných provizórnych ubytovniach v blízkom okolí  mesta. Tohto roku bol ich počet nižší ako v predchádzajúcich rokoch. Organizátori pre nich pravidelne pripravujú kyvadlovú autobusovú dopravu do miesta ubytovania - Stanového mestečka.

 

Červený koberec nemôže chýbať ani v Karlových Varoch – je prestretý pred hlavným vchodom do veľkej sály  Thermalu. Skúšali aj modrý koberec, ale bol málo výrazný pred svetlou omietkou Thermalu.

 

12. vydanie bulletinu – 48. ročníkov/67.rokov karlovarského festivalu 1946-2013 – Slovenská účasť na MFF Karlove Vary 1946-2013, ktorú zostavuje autor týchto riadkov (16 s.).

 

Skladačka SFÚ- 28. jún- 6. júl 2013 Slovenské filmy na 48. MFF Karlove Vary/Slovak Films at 48Th Karlovy Vary IFF. Podobné skladačky vydal SFÚ aj k MFF Rotterdam, Berlín a Cannes. Boli   spoľahlivým sprievodcom slovenskej účasti na karlovarskom festivale.

 

Slovenské filmy 12 - 13/Slovak  film 12-13. K dispozícii bola brožúra – sprievodca slovenským filmom, filmografické  o najnovšej slovenskej filmovej tvorbe a s prílohami  - prehľadmi a tabuľkami o audiovizuálnej tvorbe a distribúcii na Slovensku.

 

Karlovarský MFF nemá filmový trh. Nahradzuje ho Film Industry. V sekcii sme zaznamenali niekoľko aktivít o pripravovaných slovenských filmov: v cykle Pitch & Feedback - Industry Days - vybrané projekty vo vývoji 2013 boli predstavené nové pripravované slovenské projekty: Červený kapitán, Running Head,  Vychladnutie  a  Piata loď. V cykle: Doc Talents from the East filmy: Excursions/Exkurzie, Felvidek. Stuck in the Middle/Felvidek. Horná zem, Gottland a Jazz Wars/Jazzové vojny.  Sekcia vydala aj katalóg Book of Projects 2013 (114 s.).

Novinkou bola Festivalová požičovňa  jazdných bicyklov Specialized pred Thermalom, hotelom  Pupp a v Stanovom mestečku.

 

Detské centrum zriadili pri hoteli Thermal  pre deti od 1,5 až do 12 rokov maximálne na tri hodiny za 100.-Kč.

 

Z výstav upozorňujeme aspoň na -  Cabani -  Michal a Šimon - 18 let práce pro MFF Karlove Vary v Galérii umění.

Šary Vary je prehliadka festivalových filmov pražských kinách  Aero a Světozor

 

6.-14.7. pod názvom  Oficiálne ozveny 48. MFF Karlove Vary. Do programu sú zaradené aj česko-slovenské koprodukčné filmy: V tieni, Líbánky, Môj pes Killer a Zamatoví teroristi.

 

V sekcii Návraty k prameňom bol uvedený film Kým sa skončí táto noc (r. Peter Solan, 1965) - k 50. výročiu  založenia SFÚ a k  80. nedožitému  výročiu  narodenia scenáristu  Tibora Vichtu (1933 -1991) - za účasti jeho dcéry  Dagmar Ditrichovej.  

 

Rekordy režiséra Martina Šulíka - šesť filmov režiséra bolo uvedených v programe karlovarského MFF: Neha (1992) - debuty, Všetko čo mám rád (1994) - Iný pohľad, Záhrada (1995) - súťaž, Orbis pictus (1997) - zvláštne uvedenie - mimo súťaž, Slnečný štát (2005) - súťaž, Cigán (2011) - súťaž. Jeho filmy Záhrada a Cigán získali v histórii karlovarského festivalu najrekordnejšie množstvo ocenení - každý po 4 ceny.

 

Prehľad ocenených slovenských aj koprodukčným filmov

Líbánky (r. Jan Hřebejk) - kopr.ČR/SR
Cena za réžiu - Jan Hřebejk
Zázrak (r. Juraj Lehotský) – kopr. SR/ČR
Zvláštne uznanie v sekcii Na východ od západu
Zamatoví teroristi (r. Pavol  Pekarčík, Ivan Ostrochovský, Peter Kerekes) - kopr. SR/ČR/Chorvátsko
Cena FEDEORA - Federácie filmových kritikov z Európy a Stredomoria - za najlepší film v sekcie Na východ od Západu
V tieni (r. David Ondříček) – kopr. ČR/Poľsko/SR/USA/Izrael
Modrá kostka RWE - Energia českého filmu- za  najviac oceňovaný film s podporou RWE, cena bola  udelená 03.07.2013

Rekapitulácia 1946 - 2013: 324 slovenských aj koprodukčných filmov a tvorcov  získalo  47 ocenení, v roku 2013 - 4 filmy, 4 ceny.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.