Revival

Revival 8 resizeMáte plné zuby vraždenia, vykonštruované, unavujúce a deprimujúce snímky, môžete sa tešiť, lebo do kín prichádza  kultivovaná zábava – český film Alice Nellis Revival. Na festivale v Karlových Varoch mal svetovú premiéru deň pred ukončením festivalu a vyhral Cenu divákov. Veselo o vážnom aj takto by sa dala charakterizovať, konečne, vydarená veselohra. Zajtra (16. júna 2013) sa film slávnostne uvedie na bratislavskej Magio pláži za účasti režisérky a hercov. V kinách sa bude premietať od 18. júna.

Konečne prichádza do kín nie trápna zábava, ale niečo veselé, milé a hodné povšimnutia. Dlho sme na takúto ušľachtilú zábavu čakali. Je síce stará pravda, že nakrútiť dobrú veselohru je oveľa ťažšie ako srdce trhajúcu drámu, takže je ich Revival 11 resizemálo ako šafranu. Alice Nellis sa to podarilo, a to za dramatických okolností. V ôsmom mesiaci jej tehotenstva padla posledná klapka a v deviatom film vraj dostrihala. Hovorí sa, že to stihla na poslednú minútu. Ako to celé vlastne vzniklo. Nápad vznikol v hlave producenta filmu Rudolfa Biermanna, Alice mu sľúbila, že o ňom pouvažuje, nelenila a napísala scenár. Väčšinou ju zvykli zaškatuľkovať ako režisérku „ženských“ filmov, no teraz nakrútila film o mužoch. O mužoch v rokoch.

 

Pre oživenie pamäti, zopakujem, čo všetko si Revival 14 resizeAlice Nellis (1971) môže pripísať na svoje konto. Jej prvým autorským filmom bolo Ene bene (Cena za najlepší film – San Francisco). Výlet má Českého leva za najlepší scenár a cenu kritikov, na festivale v San Sebastiane  vyhral v kategórii Best New director. Tajnosti získali opäť Českého leva v kategórii Najlepší film a kamera a získali aj cenu na festivale Českých filmov v Plzni. Pred Revivalom nakrútila ešte snímky Mamas a Papas a Perfect days, oba sa stretli s uznaním kritiky i divákov.

 

Štvorici muzikantov - Karlovi, Otakarovi, Milanovi a Václavovi sa v roku 1972 rozpadla Revival 4 resizeza záhadných okolností kapela Smoke. Po tridsiatich rokoch sa rockeri vo výslužbe rozhodnú o comeback. A vraj poriadny. Čo ich to vlastne napadlo? Stretnú sa na pohrebe manželky Václava a hrajú jej na rozlúčku veru mizerne. Priam strašne. Sú si toho zrejme vedomí a rozhodnú sa dať skupinu dohromady. Navyše ich do celej akcie ženie kvázi producent Holubec. Ten vymyslí dokonca klamstvo, o ktorom všetci vedia len ten koho sa to týka nie. Samozrejme, že všetko dopadne úplne inak.

 

Štvorica „apušov“ žije dovtedy svoj dosť nudný život. Ovdovelý gitarista Václav (Bolek Revival 13 resizePolívka) si nerozumie so synom, úspešným spevákom skupiny Nightworks (Vojtěch Dyk). Milan (Karel Heřmánek), ktorý hrával na klávesy sa oženil s mladšou ženou a na staré kolená má malé dieťa. Basgitarista Karel (Miroslav Krobot) sa oženil s Ivonne (Zuzana Bydžovská) vyznávačkou etno hudby, ktorá mu svojou extravaganciou urobí zo života peklo. Jediný, ktorý si ducha rockera zachoval je frontman skupiny a spevák Otakar (Marián Geišberg). No a začnú skúšať, pod dozorom agenta Holubca (Richard Genzer). Ešteže má dcéru Miraiam (Jenovéfa Boková),  ktorá keď zistí, čo za sprostosti otec narobil, vezme opraty do rúk a plánovaný veľký koncert sa akýmsi Revival 15 resizezázrakom uskutoční. Ako to všetko dopadne sa nepatrí prezradiť, môžem len dodať, že na humorné situácie týkajúce sa života jednotlivých postáva, ich snahy zostať za každú cenu mladými ešte neopotrebovanými, dokonca uťahovania si aj na adresu disentu, je neúrekom. V priebehu deja vyplávajú na povrch staré hriechy, rozpory, prečo sa vlastne kapela rozpadla a tiež malá nádej, že svoj život môžu ešte zmeniť. K najhumornejším stránkam patrí nacvičovanie a vystúpenia v malých mestečkách pred chystaným veľkým finále. Partia sa tak rozohní, najmä nespútaný Revival 18 resizespevák, že na pódium lietajú (zo začiatku organizovane) nohavičky, ktoré si Otakar dáva okolo krku a na oplátku hádže do davu svoju košeľu. Keď klamstvo, ktorí zosnoval nespoľahlivý Holubec vyjde najavo, koncert je ohrozený, ale osud chcel, aby sa všetko na dobré obrátilo. Chudák Karel, najtalentovanejší zo všetkých, utečie od svojej dračice Ivonne, syn úspešný spevák zistí, že otec neumiera a všeličo veselé i neveselé sa dozvieme aj o Milanovi a Otakarovi.

 

O filme Revival (ako som dodatočne zistila) sa už popísalo veľa pozitívneho, ale aj zbytočne hanlivého. Neviem prečo, v komédii ako stvorenej na horúce letné večery, hľadajú Revival 7 resizeniektorí zbytočné nedostatky. Film sa na nič nehrá, je úprimný, vonkoncom nie banálny a dotýka sa nevtieravou formou aj veľmi vážnych veci – choroby a umierania. Že Alice Nellis  šikovne používa nadsázku  možno pripísať len k dobru a nie chybám filmu. Najviac však boduje s hereckým obsadením – Polívka, Krobot, HeřmánekGeišberg sa dlho hľadali kým sa našli. Hrajú s plným nasadením a s chuťou. Vzbura Krobota proti Bydžovskej, ktorá mu na celý život zhnusila henu na vlasy je humorné i smutné, Polívkove zblíženie so synom, úspešným muzikantom, je nakoniec dojímavé, precitnutie Heřmánka, že urobil hlúposť, keď sa na staré Revival 12 resizekolená oženil s oveľa mladšou ženou je varovné a nakoniec Geišbergovo veselo-smutné vyčíňanie je priam ohromujúco smutné. Všetci hrali na plné obrátky a predsa herecký výkon Mariana Geišberga trochu vyčnieva. Nikdy sme nepochybovali, že je to dobrý herec, ale vo filme ešte takú príležitosť nedostal. Neovládateľný Otakar, s nevyberaným slovníkom, a s neuveriteľnou chuťou žiť dnes a teraz, je jeho životnou rolou. Musím, žiaľ konštatovať, že tak ako Martina Hubu ako filmového herca objavili v Čechách, to isté sa asi zopakuje s Mariánom Geišbergom. Nevyužívame naše talenty, čo je veľká škoda. Pravdou je však aj to – v čom by asi tak mohli hrať...

 

Revival 16 resizeAk chcete vidieť skúšku orchestra, keď vám pod nohami lozí dieťa, keď chcete zažiť koncert s rozbláznenými fanynkami, keď chcete zažiť hnus a utrpenie muža pod nadvládou bláznivej ženy, keď sa chcete poučiť, ako sa pripravuje kolaps pod lekárskym dozorom, keď chcete zistiť, že dokonale bubnovať dokáže aj slepý bubeník, keď sa chcete potešiť, že si dvaja mladí nájdu k sebe cestu, keď chcete na vlastné oči vidieť, čo dokáže jeden podvodník čoby agent, a to všetko za sprievodu dobrej muziky – nezabudnite si pozrieť film Revival. Neoľutujete!

 

Revival resizeRevival, Česká republika, 2013
Réžia: Alice Nellis
Scenár: Alice Nellis
Námet: Rudolf Biermann
Kamera: Matěj Cibulka
Hudba: Jan Ponocný
Strih: Filipi Issa
Kostýma: Katarána Hollá
Architekt Petr Fořt
Producenti. In Film Praha – Rudolf Biermann
Hrajú: Bolek Polívka, Miroslav Krobot, Karel Heřmánek, Marián Geišberg, Vojtěch Dyk, Richard Genzer, Zuzana Bydžovská, Jenovéfa Boková, Lucie Žáčková, Jana Hubinská
Foto: Garfield Film
Premiéra na Slovensku: 18. júna 2013





Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.