Ohnivý kruh (Pacific Rim)

Ohnivý kruh 13 resizePriaznivci sci-fi akčných dobrodružstiev sa dočkali ďalšieho filmu o spojení ľudí a strojov v boji proti votrelcom za záchranu ľudskej rasy. Ale dočkali sa aj prírastku do názvoslovia monštier a robotov: KAIJU je po japonsky  výraz pre Obrovského netvora. Tieto príšery sa vynoria z porušeného dna Tichého oceánu a ľudstvo  sa proti ním bráni vytvorením programu JAEGER ( nemecké označenie Lovca).

Ide o robotov s výškou vraj asi 25 poschodí, ktorých vedú vždy dvaja piloti s nervovo prepojenými - zosynchronizovanými mozgami. Toto je východisko amerického filmu Ohnivý kruh, ktorý v júli uviedla do našich kín  Ohnivý kruh 4 resizedistribučná spoločnosť Continental film v podobe 3D a 2D. Autorom  námetu je scenárista Travis Beacham. Spolu s ním ho scenáristicky dotvoril, nakrútil a stal sa aj spoluproducentom mexický režisér, scenárista a producent Guilermo del Toro (1964) - nominant na Oscara za  film Faunov  labyrint (2006). Treba dodať, že s veľkou radosťou, lebo tvorca filmov ako Blade 2 (2002),  Hellboy (2004) či Hellboy 2: Zlatá armáda (2008) je označovaný nielen za majstra hororu ( žánru, ktorý považujú mnohí za „pokleslý“), ale je aj jeho  diváckym nadšencom. Mimochodom, prv ako sa začal venovať filmovej réžii (väčšinou  sa podieľa aj na scenári), napísal  vraj niekoľko serióznych kníh o filmových režiséroch a založil firmu, ktorá sa špecializovala na filmové triky. Tých  a pôsobivých vizuálnych efektov je v Ohnivom Ohnivý kruh 5 resizekruhu neúrekom. Rovnako, ako nekonečných súbojov votrelcov a robotov v mori i na pevnine, ktoré asi nadchnú mladučkých nadšencov  videohier, ale na prv narodeného diváka pôsobia po čase únavne, až nudne.

 

Podobne je to aj s príbehom, v ktorom sa opakujú známe motívy o zničení, či kolonizácii našej planéty. Keď z kedysi veľkej flotily Lovcov zostali už len štyria roboti – americký, ruský, čínsky a austrálsky – rozhodnú sa vlády projekt Lovec zastaviť a spoľahnúť sa na obranné múry a podzemné kryty. Zdá sa, Ohnivý kruh 12 resizeže ľudstvo je odsúdené na zánik, ale skupinka Lovcov sa odhodlá na „poslednú bitku“...

 

Originálny nápad je, že v sci-fi sa väčšinou očakáva invázia mimozemšťanov z Vesmíru. Tu im však ako  vstupný portál do nášho sveta  poslúži  zlom tektonických dosiek na dne Tichého oceánu. Monštrá v podobe bizarných, ale inteligentných morských tvorov, útočia čoraz častejšie a zničujúco. A Lovci – roboti – sú úspešní len natoľko, nakoľko je silné vzájomné prepojenie, dôvera a schopnosti  ich ľudských pilotov. Aj preto tvoria dvojice pilotov  väčšinou súrodenci (prípad americkej a čínskej posádky) alebo otec a syn (austrálska posádka).

 

Ohnivý kruh 14 resizeNa psychologické vykreslenie jednotlivých postáv veľa priestoru nezostáva. Najviac pozornosti venovali scenáristi iba niekoľkým. V prvom rade  postave amerického skúseného pilota Raleigha (Charlie Hunnam), ktorý prišiel o brata a teraz  si vyberie začiatočníčku – Mako (Rinko Kikuchi). Tú kedysi zachránil a vychoval terajší vodca  Lovcov – bývalý maršál Stacker (Idris Elba).Režisér v jednom momente útočí na city divákov  scénou uplakaného japonského dievčatka, ktoré s jednou topánočkou hľadá mamu a skrýva sa pred monštrom. Pri tejto trojici čo-to tušíme o jej motivácii a osude. Hoci aj to, že  smrteľne chorý Stacker sa nakoniec obetuje a Raleigh a Mako skončia v ľúbostnom objatí.

 

Ohnivý kruh 3 resizePri dvojici austrálskych pilotov - otca so synom - sa musíme uspokojiť s konštatovaním, že  syna vychovával sám a tak mu akosi chýba úcta k starším, ktorých považuje za zbytočné „vykopávky“, čo patria do starého železa. Všetko však napraví pred posledným bojom v melodramatickej rozlúčke s otcom, psom  a nakoniec i s maršálom. No postavy akože humorne „uletených“ vedcov – lekára a matematika – ale aj obchodníka  s pozostatkami monštier  Hannibala (Ron Perlman) už akoby patrili do  celkom iného filmu a sem sa dostali iba ako akési odľahčenie.

 

Ohnivý kruh 6 resizeCelkovo možno konštatovať, že vizuálna stránka filmu  ďaleko predstihla obsahovú. Ale návštevníkov letných filmových predstavení to sotva bude trápiť. Aj „béčkový“ film  tohto typu má pre priaznivcov žánru svoje čaro. Navyše aj poslanie. Veď režisér zdôrazňuje popri zábave isté filozofické posolstvo, keď hovorí: „Je to v podstate film o súdržnosti. Potrebujeme sa navzájom. Takže je to istý pohľad na solidaritu, silu a vieru v ľudskosť.“

 

 

 

Ohnivý kruh resizeOhnivý kruh (Pacific Rim), USA, 2013
Dĺžka:131 minút
Réžia: Guillermo del Toro
Scenár: Travis Beacham a Giullermo del Toro
Kamera: Guillermo Navarro
Strih: Peter Amundson a John Gilroy
Výprava: Andrew Neskoromny a Carol Spier
Kostýmová výtvarníčka: Kate Hawley
Hudba: Ramin Djawadi
Supervízor vizuálnych efektov: John Knoll a James E.Price
Supervízor animácie: Hal Hickel
Hrajú: Charlie Hunnam, Rinko Kikuchi, Idris Elba, Charlie Day, Rob Kazinsky, Max Martini, Clifton Collins,Jr., Burn Gorman, Ron Perlman a ďalší
Premiéra v SR: 11. júla 2013
Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.