Bourneov odkaz (The Bourne Legacy)

2391 D085 00147R CROP resizePo bourneovskej úspešnej trilógii, ktorú začal Doug Liman filmom Agent bez minulosti a ďalšie dve pokračovania Bourneov mýtus Bourneovo ultimátum nakrútil Paul Greengrass, dostal chuť na réžiu bourneovky aj scenárista všetkých troch spomínaných,Tony Gilroy. Vo filme sa konkrétne geniálny agent s amnéziou síce neobjaví, ale film Gilroy nazval Bourneov odkaz. Nakoniec prečo nie, veď všetko, čo sa udeje rozvíril Bourne.

Úspešný scenárista akčných filmov Tony Gilroy  (Dolores Claiborne, Armageddon a trilógia o Bourneovi) nie je však ani ako režisér neznámy. Pod jeho taktovkou vznikli filmy ako Michael Clayton a Dvojitá hra a Bournov odkaz je zatiaľ jeho tretia snímka v role režiséra. Kým predošlé filmy, najmä Michael Clayton, boli veľmi úspešné, špionážny thriller Bourneov 2391 D016 00255RV2 resize - kópiaodkaz sa k ním veľmi nepriblížil. Ako som už spomenula samotný Jason Bourne, ktorého hral Matt Damon, sa vo filme neobjaví, príbeh nadväzuje na fakt, že v predošlých dieloch, napriek tomu, že sa Jasonovi spomienky len pomaly vybavovali, prišiel na špinavú hru šéfa tajných operácii Erica Bayera. Byer (Edward Norton) by bol nerád keby pravda o tajnom programe Outcome vyšla najavo, a tak sa snaží zahladiť po ňom stopy. Lenže nie všetkých agentov, posilnených rôznymi preparátmi, sa dá rýchlo poslať na druhý svet. Jedným z nich je muž menom Aaron Cross (Jeremy Renner). Prvá sekvencia filmu je 2391 D077 00121R resizeefektná. Aaron vypláva z ľadovej vody jazera na Aljaške, neskôr si poradí so svorkou vlkov a odstrelí lietadlo, ktoré po ňom pátra. Ako sa tento neporaziteľný nadčlovek, zrejme geneticky upravené vírusy, ktorými ho kŕmia, sú mimoriadne účinné, preplazí bez ujmy cez štíty hôr do centra diania, dostane človeka aj s veľkou fantáziou do nemého úžasu. Crossovi totiž dochádzajú lieky, je na nich závislý a potrebuje ďalšie dávky. A po tomto efektnom úvode Byer a jeho „melody boys“ neúnavne do aleluja diskutujú, čo robiť, ako sa tohto chlapa zbaviť. Obrazy sa striedajú, úvahy a alternatívy rozhodnutí sa menia z minúty na minútu, dej sa rúti dopredu a do polovice filmu je to nuda bez fantázie. Prvý raz som si overila, že aj prekotne rútiaci sa dej môže unavovať. Našťastie, je tu aj ďalšia ohrozená osoba v podobe vedkyne Marty Sheringovej (Rachel Weiss), ktorá tiež príliš veľa vie. Obidvom im ide o život a nemajú inú možnosť, 2391 D054 00051R CROP resize - kópiaako spojiť svoje sily, a tak sa stávajú neosobní ľudia osobnejšími a divák sa do istej miery môže s nimi stotožniť. Môže s nimi sympatizovať a prežívať ich boj o záchranu. To sa však stane asi len v druhej polovice vyše dvoch hodín trvajúcej snímky.

 

Ostáva teda otázka prečo filmu niečo chýba, keď je réžia precízna, premyslená (možno príliš prekombinovaná), kamera brilantná, triky priam geniálne, herecké výkony (hrajú ostrieľaní herci až na Jeremyho Rennera) profesionálne zvládnuté. Chýba mu, znie to až smiešne, napätie. Nie akčné, ale vnútorné. V podstate je jedno, čo sa stane, dvaja hlavní hrdinovia z tejto šlamastiky aj tak nejako vyviaznu. Príčinu vidím v zmene hlavného hrdinu, kým Jason Bourne bol človekom tajomným, sám nevedel, kto vlastne je, kto po ňom ide, pamäť sa mu vybavuje útržkovito, Aaron Cross sa do programu sám prihlásil, presne vie o čo sa hrá, chýba mu záhadnosť, dokonca aj čaro 2391 D073 00098RV2 resize - kópiaosobnosti. Je len dokonale vycvičený zabiják, ktorý si v istom momente uvedomí, že takto ďalej žiť nechce a je dokonca tak naivný, že si možno v jednej chvíli myslí, že môže z programu odísť. To je možno jeho jediný omyl. Marta je trochu komplikovanejšia osobnosť a jej postava prinesie do príbehu trochu ľudského rozmeru a veľa  tým zachráni. Ona mala na starosti vedeckú časť tohto experimentu (zvýšiť schopnosť ľudí rozvážne a chladnokrvne konať aj najvypätejších situáciách), nevedela, že sa jej práca zneužíva na nekalé účely. Čoskoro príde na svoj omyl, a preto začne zo začiatku Aaronovi pomáhať, neskôr cítiť viac, ako len pomoc blížnemu v poriadnej kaši. Nakoniec je v nej aj sama.

 

2391 D086 00125R CROP resizeÚstredný hrdina je však v mnohom podobný svojmu predobrazu, strieľa presne, jeho ruka je pevná a istá, šmahom ruky vyrichtuje svorku cvičených vrahov, ostanú po ňom len mŕtvoly váľajúce sa po chodníkoch, na motorke po preplnených uliciach Manily jazdí ako šialenec, nikdy sa mu nič vážne nestane, porážku utŕžia len jeho protivníci až sa žiada škodoradostne povedať: Byer, Byer bolo ti treba medikamentózne modifikovať takéto nepremožiteľné monštrá ? Lenže už sa stalo a bude sa robiť (dúfam, že len vo filme), aby po adrenalíne bažiaci diváci mali na čo chodiť do kina. Škoda len, že Bourneov odkaz je len slabý odvar už spomínanej bourneovskej trilógie a udivuje, že aj pod scenáristickú podobu slávneho románu Roberta Ludluma, podľa ktorého filmy vznikli, sa podpísal práve Tony Gilroy, no s novým hrdinom, trochu prízemnejším a realistickejším, si už veľmi neporadil. Myslím si, že oscilácia medzi snahou udržať príbeh viac na zemi, ale predsa ho len zatraktívniť prestrelkami, bitkami a hollywoodskými naháňačkami, spôsobila istú rozpoltenosť, ktorá  je pri mnohých pozitívach neodškriepiteľná.

 

2391 D095 00106 RV3 resizeJeremy Renner sa úlohy elitného zabijáka zhostil vcelku na slušnej úrovni, chýbala mu však Bourneova charizma. O niečo lepšie si počínala (aj vďaka scenáru) Rachel Weisz, ktorá Marte vdýchla na jednej strane odvahu, nebojácnosť, na druhej zasa nepotlačila jej ženskosť. Osobne pre mňa je to najplastickejšie napísaná a zahraná postavu. Ostatní, napríklad a Edward Norton (Eric Byer), Stacy Keach (Mark Turso), Scott Glenn (Ezra Kramer) v rámci figúrok, ktoré im autor i režisér na šachovnici ponúkol, výrazne nesklamali. Zahrali, čo zahrať mali, ale ničím svoje postavy neobohatili. Možno sa ani nedalo. Ten, kto mohol naplno popustiť uzdu svojej fantázie bol kameraman Robert Elswitt, čo v  súlade s majstrami trikov aj naplno využil.

 

Nový agent Aaron Cross, žiaľ, zostal v tieni svojho predobrazu Jason Bournea. Kto však má rád  tento žáner tomu odporúčame nenechať si ujsť príležitosť pozrieť si film, lebo je sa na čo pozerať, s upozornením, aby nečakal od tohto špionážneho thrilleru nijaké zázraky.
 
2391 D078 00053R resizeBourneov odkaz (The Bourne Legacy), USA, 2012
Réžia: Tony Gilroy
Scenár: Tony Gilroy
Kamera: Robert Elswit
Hudba: James Newton Howard
Hrajú: Jeremy Rennes, Rachel Weisz, Edward Norton, Albert Finney, Joan Allen, Scott Glenn, Stacy Keach, Donna Murphy, Michael Chernus, Tony Guida
Premiéra: 9. augusta 2012
Foto: Bontonfilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.