Projekt 100 – 2011 predstaví dejiny kinematografie

ASFK_logo_resizeČoskoro - 8. septembra 2011 - sa začne putovná prehliadka ďalšej desiatky výnimočných filmov, ktoré sa svojho času zapísali alebo sa práve zapisujú do dejín svetovej kinematografie. Vďaka Asociácie filmových klubov  sa na plátna filmových klubov a artkín dostane ďalších desať celovečerných titulov a jeden krátky film. Diváci uvidia pozoruhodné snímky filmovej klasiky i diela súčasnej generácie režisérov oceňované na najprestížnejších medzinárodných festivaloch. Putovná prehliadka PROJEKT 100 sa už od roku 1994 vytrvalo snaží prinášať ten najlepší výber diel od počiatkov až po súčasnosť  filmovej éry.  Je jedinečnou oslavou nekomerčnej filmovej kultúry na Slovensku.


17. Projekt 100 sa tradične začne na jeseň a poputuje po celom Slovensku až do decembra 2011. Bude však výnimočný svojou skladbou. Počet filmov, ktoré sa organizátorovi prehliadky Asociácii slovenských filmových klubov podarilo tento rok zakúpiť do distribúcie ostáva Turnsky_konnemenný. Desiatku hlavných celovečerných filmov doplní aj jeden krátky film. Diváci po celom Slovensku od Bratislavy po Košice budú mať tento rok možnosť urobiť si prehľad o tom, aké filmy momentálne píšu dejiny svetovej kinematografie. Vo výbere budú mať väčšinové zastúpenie takmer všetky európske „filmové“ krajiny ale aj thajské prekvapenie minuloročného MFF Cannes a sfilmovaný japonský bestseller. Nosnou časťou programu budú najnovšie diela už preslávených tvorcov, ale aj prekvapivo podmanivé snímky menej známych režisérov z rokov 2009 – 2011.

Tento rok sme vybrali: nostalgickú tragikomédiu Dobré srdce Dagura Káriho, vynikajúcu poľskú situačnú komédiu Borisa Lankosza Druhá Strko_Bunm_resizestrana mince, sfilmovaný japonský bestseller Nórske drevo (r. T. A. Hung), posledný film maďarského filmového barda Bélu Tarra Turínsky kôň, Melanchóliu Larsa von Triera, ktorá začína honosnou svadbou a končí zánikom sveta, komornú poetickú snímku uznávaného thajského režiséra A. Weerasethakula Strýko Búnmí (Zlatá palma MFF Cannes 2010) a civilnú drámu režiséra „rumunskej novej vlny“ Radu Munteana Utorok po Vianociach.

Prinesieme však aj tri tituly z histórie: Smrť v Benátkach (1971) – jeden z najvýznamnejších a najoriginálnejších talianskych režisérov Luchino Visconti sa preslávil touto majstrovskou adaptáciou románu Thomasa Manna. Neodmysliteľnou súčasťou jeho filmu – úvahy – na témy krásy, umenia, úpadku individuality a spoločenskej kultúry je hudba. Medzi inými aj skladby operetného skladateľa Franza Lehára, rodáka z Komárna. Ďalej uvedieme klasický nemý film Erotikon (1929) Gustava Machatého, ktorý sa ako prvý v československých filmových dejinách otvorene zameral na Vek_lska_resizeerotiku a sexuálnu vášeň. Z klasiky to do tretice bude Veľká láska (1968) – prvý farebný film vynikajúceho francúzskeho komika Pierra Étaixa, ktorý sa vyznačuje fantastickou grotesknosťou a muzikálovo-poetickou aurou. Nemenný svet zisku, spotreby a stereotypov sa tu stáva kulisou pre snenie, radosť a zamilovanosť. Na scenári pracoval Étaix s Jean-Claude Carriérom (spolupracovníkom takých velikánov  ako Buñuel, Forman, Wajda, Schlöndorff, Malle či Godard), ktorý si na nedávnom Art Film Feste v Trenčianskych Tepliciach prevzal Zlatú kameru. Pred filmom uvedieme aj Étaixovu dvanásťminútovú čiernobielu snímku Všetko najlepšie z roku 1961, ktorá získala Oscara a cenu BAFTA.

Viac: www.asfk.sk, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.