Art Film Fest otvorí slovenský film Dom

Art_Film_logo_resizeTradične najdôležitejšou súčasťou programu Art Film Festu je Medzinárodná súťaž hraných filmov. Blížiaci sa 19. ročník, ktorý sa bude konať od 17. do 25. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, predstaví 15 diel talentovaných filmárov z celého sveta a dokonca aj zo Slovenska. Tie sa budú na Art Film Feste uchádzať o ceny Modrý anjel za najlepší film, réžiu, herca a herečku. O tom, kto trofeje získa, rozhodne päťčlenná medzinárodná porota. Art Film Fest po prvýkrát v jeho histórii otvorí slovenský film mladej režisérky Zuzany Liovej Dom, ktorý bol s úspechom uvedený aj na Berlinale.


Medzinárodné poroty

 

J.Jakubisko_resizePredsedať jej bude legenda slovenského filmu, režisér, scenárista, kameraman i výtvarník, Juraj Jakubisko, ktorý má na konte kultové filmy ako Kristove roky, Nevera po slovensky, Perinbaba, Sedím na konári a je mi dobre i najúspešnejší domáci film v ére samostatného Slovenska – Bathory. Spolu s Jakubiskom, ktorý získal na Art Film Feste Zlatú kameru za celoživotný prínos, budú členmi poroty filmoví profesionáli z rôznych kútov sveta. Budú to izraelský režisér Samuel Maoz, ktorý získal za svoj prvý hraný film Libanon na minuloročnom Art Film Feste Modrého anjela za najlepšiu réžiu, mexický oscarový filmár Eugenio Caballero, americká filmová kurátorka Alissa Simon momentálne pracuje ako programová vedúca známeho filmového festivalu v Palm Springs. Päticu porotcov uzatvára chorvátsky kameraman Živko Zalar, ktorý vyštudoval kameru na pražskej FAMU. Je držiteľom viacerých národných ocenení Zlatá aréna za najlepšiu kameru

K najpestrejším súčastiam Art Film Festu patrí Medzinárodná súťaž krátkych filmov. Atraktívnosť sekcie spočíva v rozmanitosti zostavy, ktorá ponúkne 44 noviniek z celého sveta. Víťaz získa Modrého anjela pre najlepší krátky film. Rozhodne o tom trojčlenná medzinárodná porota. Zasadne do nej pedagogička Mária Ferenčuhová, ktorá vyučuje na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU, fínsky člen poroty Jukka-Pekka Laakso je prezidentom predstavenstva i riaditeľom Filmového festivalu v Tamper, talianska filmárka Gaia Meucci si vo filmovom priemysle vyskúšala najrôznejšie profesie – od animácie, cez produkciu až po organizáciu a dramaturgiu filmových festivalov.

 

Víťazné filmy z Cannes

Filmy, ktoré zdvihli zo stoličiek divákov na prestížnom festivale v Cannes a dokonca aj tie, ktoré si s veľkou slávou odniesli z francúzskej riviéry Zlaté palmy, prichádzajú v exkluzívnej premiére k slovenskému divákovi. Art Film Festu sa podarilo získať raritne vysoký počet úspešných filmov z tohtoročného Cannes.  “Ponúknuť doslova pár dní po skončení Cannes až deväť skvelých titulov z jeho oficiálneho programu je, myslím, ojedinelá vec v našich končinách. Preto ma táto skutočnosť nesmierne teší a dúfam, že to ocenia aj návštevníci Art Film Festu,” povedal riaditeľ Art Film Festu Peter Nágel, ktorý sa osobne zúčastnil v Cannes.

Strom_zivota_resizeArt Film Fest exkluzívne po prvýkrát na Slovensku uvedie víťaznú snímku z Cannes ocenenú Zlatou palmou, Strom života (The Tree of Life) od kultového amerického režiséra Terrenca Malicka. Hlavné úlohy v rodinnej ságe z amerického Stredozápadu stvárnili Brad Pitt a Sean Penn. Snímka bola už od začiatku festivalu v Cannes pasovaná za najočakávanejší film a za favorita na prvenstvo. Na premiéru najosobnejšieho a najkomplexnejšieho filmového eposu legendami opradeného tvorcu čakali diváci celé roky. Film sa tak skôr než ho uviedli vo svetovej premiére v Cannes, stal mýtom.  Návštevníci Art Film Festu si budú môcť vychutnať aj víťazný výkon Kirsten Dunst, ktorá dostala cenu za najlepšiu herečku vo filme Melanchólia (Melancholia) kontroverzného dánskeho režiséra Larsa von Triera. Tomu za výnimočný film ušla hlavná cena kvôli výrokom o Hitlerovi, ktorými si rozhneval festival a bol z neho vyhostený. Jeho mystická dráma sa začína honosnou svadbou v momentoch, keď planéte Zem hrozí zánik. Cannes tento rok netrpezlivo čakalo aj na nový film presláveného oscarového španielskeho režiséra Pedra Almodóvara Koža, v ktorej žijem (La piel que habito). Hlavnú rolu v dramatickom príbehu o nemilosrdnom plastickom chirugovi stvárnil Antonio Banderas.

Francúzska Riviéra sa tento rok nevedela dočkať ani snímky Bobor (The Beaver) z režisérskej dielne oscarovej herečky Jodie Foster, v hlavnej úlohe s Melom Gibsonom. Foster sa k filmovej réžii v novinke vrátila po vyše 15 rokoch. V komediálnej a dramatickej snímke zobrazuje riaditeľa hračkárskej firmy, ktorý trpí depresiami. Ako darček dostane plyšového bobra a začne sa k nemu správať ako k živému tvorovi. Na festivalové plátna sa dostane aj nová snímka ďalšieho slávneho režiséra, Fína Akiho Kaurismäkiho, ktorú uviedli v Cannes. Film Le Havre rozpráva o niekdajšom spisovateľovi a bohémovi, ktorý sa uchýlil do dobrovoľného exilu a šťastne si nažíva. Jeho pokojné dni zmení stretnutie s detským utečencom z Afriky.

Za jeden z veľkých úlovkov Art Film Festu z Cannes možno bez pochýb označiť aj rakúsky film Michael režiséra Markusa Schleinzera. Do Medzinárodnej súťaže Art Film Festu prichádza z hlavnej súťaže Cannes. Do Medzinárodnej súťaže hraných filmov sa Art Film Festu podarilo dostať aj ďalšie dve snímky z Cannes. Hraný debut francúzskeho režiséra Rolanda Edzarda Koniec mlčania (La fin du silence) bol uvedený v sekcii Quinzaine des realisateurs (Režisérska pätnástka) a  ruská intímna dráma Lovec (Ochotnik) režiséra Bakura Bakuradzeho. Snímku uviedli v sekcii Un certain regard (Istý pohľad). Na festivale sa premietne aj tretí hraný film Andreja Zviaginceva Elena, autora presláveného Návratu.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.